expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 2 septembrie 2015

Toamna in Romania! Ep.5: Lacul Colibita

Am pornit in cautarea celor mai frumoase si potrivite destinatii pentru toamna, din Romania. E drept ca fiecare oras sau zona din Romania este frumoasa in orice moment al anului, dar exista zone care devin mult mai superbe odata cu venirea toamnei! Haideti sa le descoperim impreuna, de-a lungul a cinci episoade!
Astazi ultimul episod, Lacul Colibita sau "marea de la munte"....

Cu ocazia unui drum spre Bistrita-Nasaud, mi-a aparut in cale indicatorul de "Colibita" si gandul mi-a plecat direct spre o reclama vazuta la inceputul verii la stirile Pro Tv, despre "marea de la munte". Dupa rezolvarea treburilor in Bistrita, am hotarat sa fac o mica oprire in acest superb loc.
Pe drumul care vine dinspre Bistrita-Nasaud spre Vatra Dornei, intri intr-un sir nesfarsit de comune, cunoscute sub denumirea de Bargaie: Rusu Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului. Stiu suna foarte alambicat! Din Prundu Bargaului, vis-a-vis de biserica, drumul ce face spre dreapta duce spre Colibita, bineinteles prin alta localitate numita Bistrita Bargaului, drumul de aproximativ 9 km pana la destinatie este, pe alocuri, reabilitat sau in curs de reabilitare, dar si cu portiuni foarte proste. Natura ne-a inzestrat cu multe zone frumoase si nu stim sa le exploatam corect, iar accesul la aceste minunatii se face pe un drumuri ramas cred, dupa vremea lui Ceausescu! In fine...peisajul pana la Colibita este unul salbatic, creste abrupte si versanti verticali de stanca, o mica cascada imi atrage atentia pe partea dreapta aparuta parca de nicaieri, multe serpentine inguste si urcam asa pana la 900 m altitudine. Ajungem intai la baraj, de unde se vede doar o bucatica din lac si intaintam pe malul stang al lacului, spre Complex Fisherman. Peisajul este de vis, m-am indragostit pe loc de peisajul pitoresc, poienitele inca verzi si din loc in loc cu cate o capita cu fan, de jur imprejur paduri verzi de brad, lacul de o culoare albastra-azurie si multa liniste...Mi se parea o carte postala cu un peisaj din Elvetia sau Austria si nu-mi venea sa cred ca exista asa minunatie la mine in Romania! M-am simtit mandra tare de ce aveam in fata ochilor! 
De-a lungul lacului, pe ambele parti, zona este plina cu cabane, vile si case insa majoritatea sunt proprietate privata. Malul drept al lacului este mai slab dezvoltat, datorita drumului foarte prost, dar pe malul stang sunt cateva optiuni destul de bune de cazare, dar la care va trebuie rezervare din timp, pentru a fi siguri ca exista disponibilitate. Ca si locuri de cazare si mancare, Pensiunea Arinis si Complex Fisherman sunt singurele care va ofera posibilitate sa si mancati. 
Ajunsi la Fisherman, iau primul contact cu lacul...wow!!! Complexul ofera, de la teren de fotbal, tenis, sala de fitness in interior si jacuzzi, loc de joaca pentru copii la plaja privata cu nisip fin si sezlonguri! Gazonul verde si taiat parca la forfecuta, iti face cu ochiul sa te odihnesti pe el, dar iti e mila sa-l calci, iar atentionarea cu "nu calcati gazonul" te trezeste din visare! Aer curat si liniste asta gasesti aici...nici nu auzi copiii care se joaca sau se balacesc in piscinutele pregatite pentru ei, parca esti intr-un film mut. Se zice ca aici ar fi cel mai curat si ozonat aer din tara...asa sa fie oare?
La Fisherman am o singura mentionare: ospatarii sunt depasiti de situatie, iar din momentul in care te asezi la masa, pana vine un ospatar sa-ti ia comanda, si pana sa ti-o aduca....totul dureaza foarte mult!! Numarul de clienti este foarte mare, multi dintre ei sunt straini si uneori acestia sunt tratati diferentiat fata de noi, romanii, si aici ma refer la faptul ca pentru straini toata atentia posibila, iar cand vine romanul, "sa mai astepte"!  Dar asta e o chestie pur romaneasca, intalnita in multe zone cu puternic potential turistic, si cred ca tine de proasta manageriere. Toti am trebui sa fim tratati la fel! Revenind la Fisherman, mancarea nu este rea, este bine pregatita, gustoasa si chiar arata bine, insa servirea lasa de dorit! Din ce am reusit sa observ, complexul Fisherman este pregatit cu "de toate" si nu are concurenta! Multi turisti vin in aceasta zona sa vada locul si sa asculte legendele lacului, si chiar daca vezi cateva oferte de cazare pe internet, la un studiu mai aprofundat scot in evidenta conditiile derizorii si la preturi nejustificat de mari. Adica la nenea in curte, 120 de ron cazarea si cu baie pe hol sau in curte! Sau mult vehiculata Vila Franceza, care are 15 camere daca nu ma insel, dar nu se inchiriaza camere individual iar pentru suma de 3000 de Ron/zi cu taxe incluse, ai toata vila la dispozitie. De aceea la Complex Fisherman nu gasesti niciodata camere libere, in conditiile in care si aici o camera dubla costa 250 Ron/noapte. Per total nu am nimic de reprosat, ofera multe lucruri de facut, asa ca nu ai cum sa te plictisesti sau sa-ti para rau de banii pe care ii dai! Poti inchiriara veliere, barcute,hidrobiciclete sa te te plimbi pe lac, ai ponton amenajat, plaja, bar, poti pescui pe lac daca esti amator al acestui sport, dar doar cu permis de la receptia complexului...merita incercat!
 Lacul Colibita a luat nastere prin inundarea unui sat pe nume "Colibita", sat ce a fost stramutat la coada lacului, satul numindu-se acum, Mita, iar in capatul celalat al lacului se afla barajul. Lacul are o suprafata impresionanta, 260 de hectare si o lungime de 13 km. Fiind asezat in locul unui fost sat, pe fundul lacului sunt inca vizibile ramasite ale vechilor asezari. Vara cand este foarte cald, si este seceta iar apa lacului scade, se zice ca se vede crucea de pe biserica din sat si varfuri de copaci. Tot aici au luat nastere si niste legende, frumoase, nu am nimic de comentat dar, care trebuiesc totusi luate ca atare. Ca in apele lacului ar trai pesti mari ca niste monstri care se hranesc din tributul anual pe care si-l ia lacul. Se zice ca, inotul in afara zonei amenajate nu este permis, dar multi se aventureaza in cautarea adevarului din spatele legendelor, si sfarsesc prin a fi inghititi de apa. 
Se pot face si plimbari cu bicicleta, multe trasee de ciclism montan fiind amenajate in zona, iar pentru cei pasionati de drumetii montane pot incerca rezervatia Stancile Tatarului si Cheile Bistritei Ardelene cu Cascada Diavolului, precum si Taul Zanelor. Sunt zone ce atrag anual multi curiosi si dornici de drumetii.
Colibita este o locatie ce promite mult, peisajul este unul magnific, si pentru inceputul lui septembrie chiar si octombrie, inca este perfect de mers acolo. Culorile padurii si campiilor incep sa se schimbe iar aramiul frunzelor in combinatie cu azurul apei fac din acest loc, unul spectaculos!
Iar daca tot ati ajuns aici puteti merge si la 30 km de Colibita, in drumul spre Bistrita, la Castelul Dracula din Pasul Tihuta. Care de fapt se numeste Hotel Castel Dracula si se afla in Piatra Fantanele la o altitudine de 1200 m si este singurul castel cu numele "Dracula" realizat exact asa cum este descris in romanul celebru, scris de Bram Stoker. De ce tocmai aici? Pentru ca trecatoarea Tihuta a devenit celebra fiind aleasa de scriitor, care a venit in urmca cu 150 de ani, in cautarea locului perfect pentru casa contelui Dracula. Iar acest castel este o replica a cartii, iar un bussinessman din Bistrita a simtit potentialul acestui loc si asa a luat nastere acest hotel, care adaposteste si multe atractii pentru turistii curiosi. Fiind teoretic un hotel, nu esti nevoit sa fii cazat aici pentru a avea acces la vizitare. Este intr-adevar o constructie impunatoare, demna de un conte! De la castel, o panorama superba asupra colinei din fata, in varful careia se afla Manastirea Piatra Fantanele. Merita vizitat!
 Proaspat intoarsa din acest frumos loc, mi-am promis ferm ca ma voi intoarce intr-o zi acolo, pentru a putea cunoaste si mai bine zona.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu