expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 8 septembrie 2015

Dino Parc, pentru cei mici si cam atat...

Din 12 iunie 2015, speciile disparute de pe fata pamantului acum 65 milioane de ani, au prins viata intr-o padure din Rasnov! Dino Parc este unul dintre cele mai mari parcuri de dinozauri din sud-estul Europei, care se intinde pe o suprafata de 1,4 hectare, a costat 5 milioane de euro si a fost realizat in proportie de 70% cu fonduri europene.
Dino Parc este situat pe dealul Cetatii Rasnov, in vecinatatea cetatii, si reprezinta 45 machete de dinozauri din Era Triasicului, a Jurasicului si a Cretacicului. Masinile se parcheaza jos la poalele dealului, intr-o parcare aparent mare, dar care devine neincapatoare intr-o zi de weekend. Accesul la Dino se face cu ajutorul autobuzului descoperit care urca pana la cetate, cu oprire la Dino Parc, sau la picior, drumul fiind parcurs in maximum 5 minute, mers lejer. Biletul la autobuz costa 5 lei/adult dus-intors, si vin din 10 in 10 minute.
In mijlocul padurii se desfasoara cea mai noua atractie pentru adulti si copii deschisa anul acesta, iar cladirea moderna in culori rosiatice-caramizii si cu un dinozaur cu gat lung plasat deasupra intrarii, ne atentioneaza ca am ajuns la destinatie. Biletul costa 28 lei/adult si 22 lei/copil de toate varstele (exceptie o fac copii sub 3 ani). Inca de la intrarea in cladire poti admira machete si panouri explicative despre cativa dinozauri, apoi iesi afara in zona destinata locului de joaca pentru copii. Topogane, nisip, leagane,casute, cadre de catarare, bancute pentru cei care vor sa-si supravegheze copilul la joaca, dar si un bar deschis de unde iti poti cumpara un hot-dog si ceva de baut. Pe ambele parti sunt inaltate pe piloni, cateva cabanute din lemn in care se desfasoara cateva ateliere de creatie pentru cei mici, bineinteles contra cost.
Inaintam spre traseul special amenajat cu dinozauri, iar pe deasupra noastra trece traseul de aventura pentru copii, traseu ce mie personal mi s-a parut , pe alocuri destul de dificil, dar nu contest spiritul de aventura al celor mici! Exista personal care asigura echipament de protectie, instructaj si ajutor in caz ca te cuprinde teama pe parcursul traseului.
Revenind la dinozauri, pe partea stanga ne intampina 3 dinozauri ce se racoresc in piscina special creata pentru ei. Traseul urca in padure, pe o carare, in urcus si coboras prin lumea dinozaurilor. Cararea este marginita pe ambele parti de un gard din lem de aproximativ 70 cm si ghideaza vizitatorii. Machetele dinozaurilor au marime naturala, si masoara intre 8 si 24 m lungime si 2 si 20 m inaltime, si sunt confectionati din fibra de sticla. Langa fiecare exponat exista o placuta informativa scrisa in 3 limbi, romana, engleza si germana. Pe la jumatatea traseului este amenajat un vulcan care fumega, si platforma miscatoare. Aceasta din urma fiind un punct de atractie, aici auzindu-se mormaituri, sforaituri si zgomote infioratoare, platforma incepand sa trepideze. Din padure se aud zgomote specifice epocii dinozaurilor, batai de aripi, tipete, urlete etc...
Aparent toate bune si frumoase, si nu sunt atat de carcotasa din prima si sa critic munca depusa de o armata de oameni la realizarea acestui parc, de obicei dau sansa locului respectiv sa-mi arate ce are el mai bun, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fiu realista si sa zic lucrurilor pe nume. In primul si in primul rand am luat contact cu genul de parinti disperati sa-si urce copii de la mic la mare pe toate exponatele, si copilul sa iasa cat mai bine in poza, ingreunand astfel accesul celorlalti la acele exponate! La un moment dat te lipsesti si mergi la urmatorul dar e acelasi principiu. Este foarte aglomerat si cu greu reusesti sa faci o poza la dinozaur sau langa dinozaur, in care sa nu apara si alti zece in cadru! Copii sunt foarte energici sau prea alintati si cred ca li se cuvine totul si lovesc, imbrancesc, imping...multe lacrimi nevinovate auzindu-se in lumea dinozaurilor! Si totul pentru o poza cat mai reusita pentru facebook! Nu critic pe nimeni, fiecare face cum crede de cuviinta, dar cand suntem la noi in tara, uitam bunele maniere, maniere pe care, in afara tarii le respectam cu sfintenie. Nu inteleg graba de a face poze cu toate exponatele, nu pleaca nicaieri, acolo intepenesc! Sau cat rezista si ei la atata "calarit" si sa nu mai zic ca deja un dinozaur avea lipsa un dinte, dupa 3 luni de la deschidere! Ajungand la conducerea parcului, cand zici parc in natura, trebuie sa iei toate masurile de siguranta, si nu amplasezi exponate in rape, sa-si rupa gatul copilul pana la el! Exista un restaurant in incinta parcului, dar pe care nu l-am incercat tocmai pentru ca are o faima foarte proasta! Este neincapator raportat la numarul mare de vizitatori, amplasat in cel mai mare soare posibil, preturi exagerat de mari si totul se intampla pe slow motion...Iar pretul biletului pentru copil mi se pare exagerat de scump, in conditiile in care mai vrea sa incerce si parcul de aventura sau vreun centru de creatie, toate acestea sunt contra cost!
 Cu exceptia dinozaurilor, parcul arata ca un loc de joaca normal pentru copii, si daca aveti copii care se incadreaza in varsta de pana la 12 ani, se merita sa bateti kilometri pana acolo, dar ca simpli adulti v-as recomanda sa va ganditi de 2 ori inainte sa intrati aici. Acum fiecare face ce vrea si depinde de asteptarile fiecaruia...Daca m-as mai intoarce? Categoric nu...
Si ca sa nu fiu prost inteleasa, am avut si copil cu mine, de 5 ani jumatate...






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu