expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 8 septembrie 2015

Castelul Bran- intre mit si realitate

Iata-ma, dupa 18 ani de la prima mea vizita la Castelul Bran, din nou in aceasta locatie, numita "perla turismului romanesc"! Recunosc, ca de atunci am trecut de multe ori prin Bran, pe langa castel, dar de fiecare data am evitat sa mai intru, mereu aceeasi aglomeratie de masini, autocare cu turisti straini disperati sa vada castelul Contelui Dracula! Castelul Bran l-am considerat dintotdeauna un "brand" ce se vinde foarte bine, si cred ca dupa nume ca, Hagi sau Nadia Comaneci, Castelul Bran se situeaza in top 3 "branduri romanesti", ce ne fac cunoscuta tara in toata lumea! Si este un lucru bun, nimic de comentat, dar...parca nu stim sa-l valorificam intr-un stil mai nobil!
Ora 10 dimineata, duminica, pe o ploaie marunta de toamna afara, iata-ma pe drumul spre castel. Dupa ce am reusit sa trec de soseaua incarcata cu oameni de toate varstele, de la copii care abia fac primii pasi si pana la batrani, ajung la piata din fata castelului, loc in care gasesti orice mai putin ceva ce are legatura cu Branul sau Castelul Bran! Magneti cu Dracula, tarabe cu produse traditionale, toate mirosurile de gratare incinse, tricouri inscriptionate cu mesaje gen "Parchez ca un bou"...ma scuzati, dar nu prea gasesc legatura cu Castelul Bran! Whatever...nu stiu cum rezisti,tu Dracula, cu atatea lucruri "made in China" langa tine! Nimic nu se prea merita cumparat, totul este exagerat de scump, cu exceptia acelor lucruri care se vad a fi lucrate manual, si stim deja ca handmade-ul costa mult! Las mirosurile in spate si ma asez la coada care, deja era mare, in ciuda orei matinale, si contra a 30 Ron/adult primesc biletul de intrare. Pe drumul ce duce la castel, pe partea dreapta, la baza, este o cladire micuta, acoperita cu muschi, Casa de ceai, se numeste. Aceasta a fost construita din lemn,la solicitarea Reginei Maria, pentru organizarea receptiilor, mancarea fiind adusa aici, de la castel cu ajutorul unui funicular.
Inca de la intrarea in castel, dai de acele persoane care nu se misca din loc pana nu le iese poza sau chiar te opresc sa nu cumva sa le intri in cadru! Pentru 30 Ron cat am platit biletul, sincer, ma asteptam la un ghid care sa ne organizeze pe grupuri sau ceva de genu'..sa ne explice istoria castelului, despre proprietari sau despre legenda contelui Dracula! Insa nimic!!! Nici un ghid, doar garzile de la intrare! Turistii sunt lasati sa intre gramada, ca o turma de oi! Toti se imbulzesc sa intre in castel iar inauntru trebuie sa parcurgi fiecare camera cat mai repede, pentru ca din spate vin tot mai multi oameni. Nu ai timp sa te uiti la fiecare exponat din muzeu sau sa citesti tablitele explicative, ca deh...in lipsa de ghid mai vrei sa stii si tu cine a dormit in dormitorul respectiv, nu vin sa ma plimb prin camere proaspat varuite! Interiorul castelului este format din coridoare inguste, dispuse ca intr-un labirint, camere in toate partile, usile sunt joase, uneori esti nevoit sa te apleci (cred ca lumea era pitica tare pe vremuri). Nu se permite accesul peste tot, dar este suficient cat sa-ti faci o impresie. Era si mai bine daca aveam si ghid si nu trebuia sa apelez la atotstiutorul "google"!
In noua sala de proiectii, pot fi vizionate imagini ale Arhivei Nationale de Film, despre familia regala si istoria castelului, insa nu permite vizitatorilor sa stea mai mult de 5 minute, locul devenind neincapator datorita numarului mare de turisti, iar daca indraznesti sa deschizi gura, cineva se uita urat la tine. Si fara ghid si fara acele 8 minute de istorie...in conditiile in care vii cu un copil de scoala dupa tine si vrei sa-i explici semnificatia castelului!
Cat de vestit este castelul? Nu cred ca mi-a fost dat sa aud atatea limbi straine in jurul meu,in niciun alt loc din Romania, cum am auzit aici! Majoritatea turistilor straini care vin sa viziteze Castelul Bran, vin datorita scriitorului englez Bram Stoker, care a scris romanul "Dracula", aparut in Marea Britanie in anul 1897. Acesta nu a ajuns niciodata pe meleagurile Transilvaniei, dar si-a imaginat cum a putut mai bine, un sir de istorisiri fantastice, al caror protagonist era chiar Vlad The Empaler, domn al Tarii Romanesti. Cu siguranta ca daca, nu ar fi fost Stoker, domnitorul nostru nu ar fi fost atat de celebru si nici castelul atat de vizitat! Domnitorul Tarii Romanesti Vlad Tepes, a fost asociat cu  Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia, la castel. Cu toate acestea,zona este intens promovata prin aceasta legenda, a unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor.
Sincer, nu stiu unde a ramas legenda contelui Dracula care locuieste intr-un castel medieval, in conditiile in care, cand ajungi la fata locului, nici urma de "praf" de-a lu' Vlad Tepes, totul denota numai...regalitate! Peste tot intalnesti camasa de noapte a reginei, rochia reginei, armura si sala armelor, sala cu jocuri de societate, deci...unde-i teapa lu' Vlad sau cosciugul lui Dracula? Sau ceva infricosator? Daca ma intreaba cineva ce am cautat acolo, sincer nu stiu ce sa raspund...pentru ca eu stiu ce am cautat acolo, dar nu stiu sigur de ce nu am gasit!
Noroc ca sunt o persoana care se informeaza inainte sa plece intr-un loc, si in lipsa ghidului de la castel, mi-au prins bine informatiile gasite pe "google"...ca sa nu patiti ca mine, care spera ca dupa 18 ani, voi gasi lucrurile imbunatatite, va scriu cateva informatii generale.
Prima atestare despre castel apare in 1211, cand teutonii ridica o fortareata la Bran, pentru apararea granitei de sud-est a Transilvaniei de cumani si pecenegi, insa in anul 1226, acestia au fost izgoniti.
In anul 1377 cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare-Ludovic I de Anjou, emite un act prin care acorda locuitorilor Brasovului, privilegiul construirii unui castel. Prin acest act, toti sasii sunt indemnati sa participe la constructia castelului Bran, constructia incheindu-se in anul 1388. Acesta a fost ridicat pe stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii si dispune de o vedere exceptionala spre dealurile invecinate, spre Valea Moeciu si Tara Barsei. Castelul are atat rol de vama (retine 3% din valoarea marfii care intra si iese din Transilvania) cat si cel de fortareata, la granita estica a Transilvaniei, destinata cu oprirea extinderii Imperiului Otoman.
La sfarsitul sec al XV-lea, fortificatia trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei, in timpul conducerii lui Iancu de Hunedoara. Aici apare si pentru prima oara, legatura dintre Vlad Tepes si Bran. Iancu de Hunedoara l-a insarcinat pe Vlad Tepes, dupa ce acesta a pierdut tronul Tarii Romanesti, cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoarea fiind strajuita de cetate.
La 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului, doneaza acest castel Reginei Maria a Romaniei Mari, ca un simbol al recunostintei pentru infaptuirea Marii Unirii din 1918. Castelul a fost restaurat in perioada 1920-1927, iar in timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut  perioada sa de glorie, ca resedinta regala. Regina Maria l-a lasat mostenire prin testament, principesei Ileana in anul 1938, insa in anul 1948 familia regala a fost inlaturata din tara de catre regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman. In prezent, castelul a revenit in posesia lui Dominic de Hasburg, fiul principesei Ileana, din anul 2009. Acesta avand obligatia de a-l pastra ca muzeu timp de 3 ani de la retrocedare, insa acum este scos la vanzare pentru suma de 140 milioane de euro.
Parasind castelul Bran si luand drumul spre Moeciu, se remarca o capela micuta. Este Capela Inima Reginei Maria. Regina Maria a cerut ca trupul sa-i fie depus alaturi de familia sa, la Curtea de Arges, iar inima sa-i fie depusa in capela Stella Maris a castelului din Balcic. Doi ani a stat inima reginei in Balcic, iar in anul 1940, Romania a cedat Bulgariei cadrilaterul, si principesa Ileana a cerut ca inima mamei sale sa fie adusa la Bran, intr-un spatiu special amenajat, sapat in stanca muntelui de langa castel. A dat ordin sa se construiasca o capela micuta langa acest loc, capela fiind sfintita in anul 1947 de catre parintele Arsenie Boca, la dorinta principesei Ileana. Inima Reginei Maria s-a odihnit la baza Castelului Bran pana in anul 1968, cand comunistii au scos caseta din locatie. Caseta, se afla in prezent, la Muzeul de Istorie din Bucuresti. Din pacate, multi nu cunosc si aceasta locatie si trec pe langa ea, fara a cunoste importanta ei.
Lasand la o parte micile inconveniente, va recomand sa mergeti sa vizitati Castelul Bran, pentru ca este un loc minunat, incarcat de istorie si cine stie cat timp mai avem dreptul de a-l vizita!
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu