expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

luni, 14 septembrie 2015

Tu ce stii despre Bucovina?

Undeva in nordul Romaniei, se afla un colt de rai numit Bucovina. Bucovina este partea cea mai veche si mai frumoasa a tarii noastre, insa putini dintre noi stim ca Bucovina se intinde si peste granitele tarii noastre, pe teritoriul Ucrainei. "Tara Fagilor" cum mai este cunoscuta aceasta regiune, cuprinde atat orase romanesti precum Suceava, Radauti, Vatra Dornei, cat si orase ce apartin Ucrainei, cel mai important fiind orasul Cernauti.
Bucovina este speciala si merita vizitata chiar daca uneori drumul pana la ea este anevoios si lung... De ce este atat de speciala? Pai...as spune ca, inca de la poarta de intrare in Bucovina "tinut al manastirilor", se vede diferenta cu ochiul liber! Casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, curatenie si atentie la detalii si ar mai fi un lucru...ospitalitatea oamenilor, extrem de naturala! Conditiile de cazare nu sunt nici mai bune nici mai proaste, decat sa zicem ca pe Valea Prahovei, insa diferenta o fac pretul si mancarea. Totul este facut in casa...de la mancare pana la bautura.
Putini dintre noi stim ca Bucovina nu inseamna doar "tinutul manastirilor", este mult mai mult decat atat! Bucovina detine Masivul Rarau, cu una dintre cele mai spectaculoase forme geologice din lantul Carpatilor Orientali- stancile "Pietrele Doamnei", care se ridica in varful muntelui.
Legenda locului spune ca pe la anul 1541, domnitorul Petru Rares si-ar fi ascuns aici sotia, fiul si o parte din avere, din calea tatarilor. Tatarii au atacat pestera comorilor insa nu au reusit sa patrunda in ea, deoarece o gramada mare de bolovani s-a prabusit asupra lor, ingropandu-i. Asa a scapat familia domneasca de navala tatarilor, dar au ramas fara comorile inchise pentru totdeauna in munte. Oamenii locului, de atunci au numit muntele Rarau (de la numele domnitorului) iar stancile care au ajutat-o pe doamna sa scape - "Pietrele Doamnei". Tot aici se gaseste si o rezervatie naturala care adaposteste plante ocrotite de lege cum ar fi floarea de colt, iar "Pietrele Doamnei" este un paradis al animalelor salbatice rare, ca ursul carpatincerbul carpatin sau jderul.
Salina Cacica este situata la 40 km de orasul Suceava si reprezinta de asemenea un punct de atractie pentru multi vizitatori. A fost construita la ordinul Mariei Tereza si deschisa in 1791. Toate galeriile au fost sapate manual si au armaturi din lemn. In salina puteti vizita capela romano-catolica, capela ortodoxa, lacul sarat - unic in tara, sala de dans si terenul de sport.
Cetatea de Scaun  a Sucevei, cetate ce a fost construita de Petru I Musat, fortificata de Stefan cel Mare si distrusa de Dumitrascu Cantacuzino. Aceasta este o dovada a bataliilor care au avut loc in Moldova, in prezent este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava. A fost intr-un continuu proces de restaurare, iar in august 2015 a fost inaugurata din nou.
In apropierea Cetatii se afla si Muzeu Satului Bucovinean, acest muzeu fiind singurul muzeu al satului din Romania care a avut ideea de a exemplifica ritualuri crestine de botez, de nunta si de inmormantare, prin manechine si inregistrari.
Muzeul Oului din localitatea Vama, judetul Suceava adaposteste 3000 de oua din intreaga lume, muzeu in care veti descoperi tehnici si stiluri de decorare a oualor. Bucovina este una dintre putinele regiuni unde traditia vopsirii oualor de Paste este inca practicata, iar in multe localitati vopsitul oualor este ocupatia de baza a femeilor. Cele mai mari si mai grele oua sunt transformate in adevarate capodopere de arta prin desene cat mai complicate.
Sa nu uitam ca tot pe aceste meleaguri se gaseste si Transraraul, o sosea as spune eu mai spectaculoasa decat Transalpina, proaspat asfaltata, care urca pana la 1400 m altitudine cu o lungime de 28 km si o spectaculozitate impresionanta. Drumul face legatura intre Valea Moldovei si Valea Bistritei, si ii avantajeaza in special pe cei care merg la Manastirea Rarau, Pietrele Doamnei sau cabana Rarau. Acest drum timp de zeci de ani,a fost practicabil doar de masini de teren.
E aproape imposibil sa ajungeti pe acest pamant sfant si sa nu intrati intr-una din bisericile ori manastirile care va ies in cale la tot pasul! Amintesc doar cateva din cele 450 de manastiri existente pe meleagurile Bucovinei.
Manastirea Putna este situata la aproximativ 30 km de Radauti, langa raul Putna si se zice ca pentru alegerea locului, Stefan cel Mare a urcat pe Dealul Crucii (situat in apropiere), de unde a tras cu arcul iar locul unde a cazut sageata a fost ales pentru constructia acestei bijuterii, destinata a fi si locul de inmormantare a domnitorului si a familiei sale. A fost ridicata intre anii 1466-1469 iar intrarea in manastire se face pe o poarta de 1,57 m, facuta special pe inaltimea lui Stefan cel Mare si pastreaza in muzeul sau, manuscrise si broderii chiar de pe vremea lui Petru Rares (fiu al lui Stefan cel Mare). La1 km de manastire, sapata in stanca, se afla Chilia lui Daniil Sihastru, sfatuitorul lui Stefan cel Mare, acum un loc de pelerinaj.
Manastirea Sucevita a fost construita in 1583 de catre fratii Movila, iar biserica de la manastire a fost inclusa in lista patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010. Biserica este singurul lacas de cult pictat, care nu a fost fondat de catre un print conducator, desi familia Movila era urmasa a lui Petru Voda din parte materna.
Manastirea Voronet se afla la 40 km de Suceava si a fost ctitorita in anul 1488 in timpul domniei lui Stefan cel Mare si impresioneaza turistii prin albastru de Voronet, culoare care s-a pastrat de-a lungul timpului, si nici astazi nu s-au descoperit ingredientele care stau la baza acestei culori. Se presupune ca in acest amestec s-a adaugat branza a carei grasime a contribuit la pastrarea culorii originale, astfel ca nici ploaia nu a reusit sa spele aceasta culoare. Voronetul mai este cunoscut drept "Capela Sixtina a Orientului", pentru marea fresca de pe fatada de vest numita "Judecata de Apoi".
Toate manastirile sunt inconjurate de un zid inalt, ca de cetate, ca o protectie pentru bijuteriile din interior. E binde de stiut, ca vizitarea acestor lacase de cult se face in conditii de decenta. Trebuie sa fiti imbracati adecvat, fara sa va aratati picioarele, iar daca nu sunteti pregatiti adecvat vi se vor da niste vesminte acoperitoare negre pe care le returnati la final.
Dupa ce ai vizitat celebrele manastiri din Bucovina, iti raman in memorie culorile reprezentative ale fiecareia dintre ele: albastru pentru Voronet, verde pentru Sucevita sau galben pentru Moldovita.
Bucovina este, fara doar si poate, o zona in care bucatele traditionale sunt la ele acasa. In anul 2009 a fost infiintata asociatia "Produs in Bucovina", tocmai pentru a promova o serie de mancaruri traditionale. Aici se face mult agroturism. Laptele, carnea sau pastravul vin din gospodariile proprii, si cel putin eu, ma numar printre cei care iubesc astfel de turism, cu mancare proaspata si cazare cat mai autentica. Aici oamenii sunt simpli si cu suflet mare si de fiecare data cand am calcat pe acest taram m-am incarcat cu o energie pozitiva iar gandul m-a dus mereu la un Craciun in Bucovina...cum ar fi?
Aceasta este Bucovina noastra, cu paduri, cu munti, legende, manastiri, oameni calzi si primitori, lucruri care o fac de neuitat in amintirea turistilor.


Poarta de intrare in Bucovina









Muzeul oului Vama

Muzeul Oului Vama

Salina Cacica

Salina Cacica
Cetatea de Scaun a Sucevei

Muzeul Satului Bucovinean

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet
Chilia lui Daniil Sihastru

Manastirea Putna
Manastirea Sucevita

Masivul Rarau si Pietrele Doamnei

Transrarau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu