expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 17 septembrie 2015

Cele mai spectaculoase sosele alpine din Romania

Sibiul este considerat cel mai norocos judet din Romania, prin acest judet trecand cele mai inalte drumuri nationale si totodata si cele mai spectaculoase, din Romania! Este vorba de Transfagarasan, recunoscut ca cel mai spectaculos drum de munte din Europa, si Transalpina sau "Drumul Regelui".
In anul 2012, Transfagarasanul a fost declarat de catre publicatia americana "CarsRoute", drept cel mai frumos drum din lume, intr-un top 15 al drumurilor din lume, ce ar trebui parcurse de orice pamantean! Iar "Top Gear", publicatie editata de postul britanic BBC, a promovat intens Transfagarasanul, ca fiind cel mai frumos drum din Europa, si totodata si cel mai spectaculos!
Soseaua leaga Ardealul de Muntenia, din judetul Arges si ajunge in judetul Sibiu, in zona comunei Cartisoara, iar prima strabatere a Muntilor Fagaras pe aceasta cale s-a facut la 20 septembrie 1974. Au muncit aproximativ 5000 de constructori, majoritatea cadre militare, timp de 4 ani, pentru a da in folosinta drumul ce avea sa ne faca celebri in toata lumea, pentru curbele ce serpuiesc crestele montane abrupte, asemenea unui sarpe. Peisaje superbe, cascada Balea si lacurile glaciare, iar altitudinea maxima de 2034 m pe care o atinge soseaua in zona Balea si parcurgerea celui mai lung tunel rutier din Romania (887 m), fac din Transfagarasan traseul preferat pentru soferi, ciclisti, motociclisti sau simpli amatori de drumetii montane.
Pe Transfagarasan sunt organizate anual diferite competii sportive, ca Turul Ciclist al Sibiului sau Red Bull Romaniacs. Este deschis doar 4 luni pe an, din perioada 1 iulie-31 octombrie, an de an se intra in reabilitare, tocmai pentru a fi practicabil mai multe luni pe an, dar pana astazi nicio veste buna din acest sector! Asa ca profitati de el din plin atunci cand puteti, pentru mine a trecut si anul 2015 si tot nu am facut cunostinta cu cel mai frumos drum din lume, de asta nici nu mi-am permis sa-l descriu. Insa nu acelasi lucru il pot spune si despre Transalpina, careia i-am luat pulsul exact in cel mai aglomerat weekend din an, sarbatoarea Sf.Maria, 15 august!
La concurenta cu Transfagarasan, Transalpina trece si ea prin judetul Sibiu. Legatura cu Transalpina in judetul Sibiu se face pe un drum judetean modernizat de Consiliul Judetean, iar cea mai spectaculoasa portiune fiind Jina-Sugag, pe care am si testat-o, venind de la Novaci spre Gura Raului. Acest drum are si un mare avantaj, trece prin celebra zona Marginimea Sibiului! Chiar daca nu are o denumire oficiala, "Drumul branzei", trece prin Marginime, aceasta fiind cunoscuta ca zona cu oieri foarte instariti ( sau celebri ca Ghita Ciobanu'), branza de Sibiu fiind un brand national nu doar local. Si se pare ca aduce venituri considerabile, daca te iei dupa jeep-urile ultimul model din fata caselor!
Revenind la Transalpina, se spune ca ar fi fost construita pentru prima oara chiar de armatele romane in drum spre Sarmisegetuza. Apoi drum pastoral, Transalpina a fost strabatuta de-a lungul timpului de ciobanii care plecau in transhumanta, dincolo de munti, in campiile Dunarii. In anii '30 in urma unei vizite in regiune si la insistentele localnicilor, Regele Carol al II-lea a pavat drumul cu piatra, iar pana in anul 2009, Transalpina nu a fost niciodata asfaltata!!!
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, armatele germane au mai reabilitat drumul, acesta fiind o cale de acces in si dinspre Transilvania, insa apoi a fost dat uitarii de catre autoritatile romane. Acest fapt a ajutat Transalpina sa-si patreze unicitatea multi ani, unicitate pe care putine locuri din Romania o mai au. Drumul este intr-o continua reabilitare sau santier in lucru, e asfaltata in proportie de 99%, dar trebuie sa aveti grija ca nu exista parapeti, borne kilometrice sau marcaje. Drumul strabate 6 masive muntoase si a devenit cel mai inalt drum rutier alpin din Romania si intreg lant al Carpatilor. Portiunea cea mai impresionanta este dintre Obarsia Lotrului si Ranca (sau in sens invers daca veniti dinspre Novaci) cu serpentine inguste ce serpuiesc peisajul ce te copleseste prin spectaculozitate.  Ranca, din punctul meu de vedere este total neinsemnata, de retinut ar fi ca este situata la cea mai mare altitudine din tara, 1650 m, si mai tot timpul veti intalni ceata sau nor. Din loc in loc stane devenite popas turistic, pentru turistii dornici de o mamaliguta cu branza proaspata, in aer curat de munte. Altitudinea maxima pe care o atinge este 2145 m in Pasul Urdele.
Cand intrati pe Transalpina asigurati-va ca aveti combustibil pentru cel putin 300 km, in Novaci este singura locatie unde veti gasi un peco, spatii de cazare la marginea soselei iarasi nu veti intalni, doar in Ranca sau dincolo in Marginime. Dar traseul nu dureaza mai mult de 2-3 ore, depinde doar de locul unde vreti sa va opriti. Din cate stiu GPS-ul nu recunoaste acest drum si mereu iti va da rute de intoarcere, asa ca mai bine nu-l folositi, iar in lipsa bornelor sau a panourilor informative, nici nu stii cand ajungi la Pasul Urdele, adica 2145 m! Mai trebuie lucrat intr-adevar, dar chiar si asa se merita sa-l parcurgi, tinand cont ca pana in 2009 a fost un taram ferit de publicitate si neexploatat de catre om, iar acum veti intalni celebrele tarabe cu chinezisme si magneti cu Dracula, sau gratarele cu mititei si manele in casetofon! Asta ar fi ca un minus, parca as fi vrut sa-l pastreze mai decent...
Una peste alta este spectaculos drumul, putin cam periculos, si periculos mai mult pentru cei pasionati de bicicleta care uneori se simt inseguri in lipsa parapetilor, si am intalnit multe grupuri de ciclisti care tranzitau Transalpina, unii mai indrazneti altii mai speriati de prapastiile de langa drum, dar toti aveau acelasi tel: sa parcurga macar cativa kilometri din acest drum! Chiar si eu am avut un prieten in gasca, care si-a adus bicicleta special pentru a face acest drum! Vorbind cu el dupa, se putea citi pe fata lui entuziasmul cu care a trait fiecare urcare sau coborare si adrenalina pe care ti-o da o astfel de sosea!
De ce sa mergi pe Transalpina? As spune pentru peisaj, salbaticie si linistea pe care o gasesti aici, deasupra norilor...















Transfagarasan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu