expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 24 septembrie 2015

Cand sa mergem in tarile exotice?

Subiectul articolului poate fi considerat putin intarziat, dar mai bine mai tarziu decat niciodata! Am tot vazut in ultimul an, o promovare intensa catre destinatii precum Republica Dominicana, Mexic, Thailanda sau Dubai, cu plecari in lunile iunie-octombrie, la preturi mult mai mici decat o plecare in luna ianuarie, de exemplu! La inceput am fost tentata si eu sa aleg o astfel de destinatie pentru vacanta de vara, dar apoi mi-am pus intrebarea : "de ce costa atat de putin?"
Contra unei sume de 800 euro, de exemplu, ti se promite paradisul mult visat cu nisip fin si alb, la umbra unui palmier cu un cocktail in mana, dar nu ti se spune la o astfel de oferta sau in mod sigur nici tu nu intrebi, cum este vremea in perioada respectiva!
Conditiile meteo din alte tari nu corespund cu ale noastre si nu exista nici un vinovat pentru treaba asta! Vremea din Caraibe e vremea din Caraibe! Cum la noi ninge in ianuarie de ramanem blocati, asa au si ei sezon de ploi si uragane! Ramane datoria noastra sa ne informam corect sau macar sa avem habar care sunt informatiile de baza care necesare pentru o astfel de destinatie! Nu este suficient ca l-am vazut pe di Caprio pe o plaja exotica din Thailanda si sa ne imaginam ca in acel paradis pustiu este soare tot timpul anului si nu ploua niciodata! Si uite cum se intorc unii dintre noi dezamagiti de exotismul insulelor, si se jura ca nu se vor mai intoarce niciodata in acel loc. Si din a cui cauza? Tot a noastra la urma urmei, ca agentia e interesata sa vanda pachetul nu sa te atentioneze pe tine ca e posibil sa cam ploua, si cand deja ai aflat cam cum sta treaba e deja prea tarziu sa o dai la intors! Si vacantele astea in locuri exotice in plin sezon estival la noi, sunt precum contractul la firma de cablu care-ti ofera 100 de programe la 10 lei, dar undeva jos scris cu litere mici de le vezi cu lupa exista si o conditie! Suna frumos si tentant pentru oricine, dar daca pana acum le vedeam drept destinatii de iarna la noi, as zice sa le lasam tot asa, ca ne vom arunca banii pe fereastra!
Exista un site thebesttimetovisit.com care te poate ajuta sa iti faci o parere despre cum ar fi vremea in destinatia cautata, in perioada dorita, cu precizarea ca nu exista chiar toate tarile.
In Republica Dominicana spre exemplu, sezonul ploios incepe din iunie si tine pana in noiembrie, iar cele mai des intalnite fenomene meteo se intampla in august-septembrie. Acum nu va ganditi ca se intampla exact cum arata prognoza meteo, dupa cum bine stim vremea este schimbatoare. Si la urma urmei nu ploaia este singura problema aici, in sezonul ploios nici culoarea apei nu mai este atat de clara si turcoaz cum ne asteptam noi sa fie, nici atat de curata fiind invadata de alge, vantul bate cu putere si ridica totul in aer, apa cam rece...deci sunt suficiente lucruri care te fac sa pleci dezamagit dintr-o astfel de destinatie, daca nu o alegi in perioada potrivita. Daca vreti sa va bucurati de plajele din Caraibe la preturi decente si temperaturi bune, trebuie sa alegeti noiembrie inceputul lui decembrie, pentru ca mai apoi vin sarbatorile de iarna iar preturile cresc foarte mult si aglomeratia va fi mare.
In Thailanda lucrurile stau putin mai diferit, si dupa cum bine zic fetele de la travelgirls.ro "In Asia de S-E  sunt 3 sezoane: sezonul rece din noiembrie pana in februarie ( care este de fapt cald pentru noi), sezonul cald din martie pana in iunie (care este foarte-foarte cald pentru noi) si sezonul ploios din iulie pana in octombrie (cald si umed)". In extra sezon preturile sunt mult mai mici la cazare, mancare sau suveniruri, iar daca nu esti fan aglomeratie, multe din obiectivele turistice din zona aceasta au un numar mai mic de turisti in extrasezon. Dar si aici veti intalni aceleasi probleme ca in Dominicana, referitor la apa.
In Mexic, Riviera Maya sau Cancun, sunt doua sezoane: unul umed si unul uscat. Sezonul umed tine din mai si pana in octombrie, si este un sezon foarte fierbinte in special in lunile iunie-iulie, iar septembrie si octombrie sunt ploioase si se poate intampla sa ploua chiar si zile intregi! Sezonul uscat tine din noiembrie pana in aprilie, in ianuarie si februarie e posibil sa bata vantul cam tare, dar temperaturile sunt moderate si placute pentru a explora zona.
Si ultima destinatie pe care o amintesc, este si cea mai fierbinte, Dubai. Dupa experienta din Mallorca, Spania la inceput de iulie, unde erau 47 de grade C, de ce sa ma duc in Dubai in august sau septembrie cand e la mintea oricui ca sunt pe putin 55 de grade C si nu pot face nimic? Dubai-ul are o clima subtropicala iar perioada cea mai buna si respirabila este noiembrie-martie.
 Acum nu trebuie sa retii toate perioadele bune/nebune catre o destinatie la care visezi demult sa ajungi (si am tot vazut de-a lungul timpul ca romanul a prins gustul destinatiilor exotice si e un lucru bun sa ajungem la ele si nu doar sa le visam!). Trebuie doar sa fim constienti ca exista riscul ca un fenomen meteo sa ne impiedice sa ne bucuram de sejur, si ar fi pacat! Nu costa nimic sa dai un search de google sau sa intrebi pe cineva care are cunostintele necesare.
Sper sa faceti cele mai bune alegeri in viitoarele calatorii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu