expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 30 septembrie 2015

Early Booking versus Last Minute

In perioada 12-15 noiembrie 2015, va avea loc la Romexpo in Bucuresti, Targul de Turism al Romaniei, moment in care toate agentiile din tara vor veni in intampinarea clientilor cu oferte pe toate gusturile si toate buzunarele. Printre acestea se vor numara si cele de "early booking" pentru vara 2016. De cativa ani incoace tot auzim de conceptul "early booking" sau de "last minute", dar ce inseamna ele? Care dintre cele doua ne avantajeaza cel mai mult?
In ceea ce priveste alegerile facute de turisti pentru vacante, acestia se impart in doua categorii: o categorie de oameni, care cu cateva luni inainte ( chiar si un an ), stiu deja unde isi doresc sa petreaca vacanta si aleg hotelul in functie de buget, confort, facilitati etc. moment in care apare oferta de "early booking". Si cea de-a doua categorie de oameni care au deja banii pregatiti, bagajele facute si asteapta o super oferta catre o destinatie pe care si-o doresc de mult, moment in care apare oferta de "last minute". Dar hai sa le luam pe rand!
Oferta de "early booking" iti ofera un pachet turistic la un pret mult mai mic, comparativ cu un pachet cumparat de exemplu cu 2 luni inainte de data plecarii, dar in anumite conditii!!!
 La cumpararea unei oferte "early booking" te angajezi sa achiti 30% din valoarea pachetul sau chiar 100%, in 5 zile de la data primirii confirmarii. Nu se pot modifica nume, perioada si nici anularea rezervarii, dupa semnarea contractului cu touroperatorul. Daca le veti face, atunci pretul se recalculeaza si se pierd si anumite facilitati. Reducerile nu se cumuleaza si nici nu pot fi transmisibile. Reducerea de "early booking" se refera la pachetul de baza, adica tariful de cazare, si nu se refera la taxe sau suplimente. Iar reducerea nu se aplica si copiilor care au gratuitate in hotelul respectiv.
Insa alegerea ofertei de "early booking" , presupune si niste riscuri, atat pentru turisti cat si pentru operatori. Adica, exista riscul ca turistul sa nu mai poata pleca la data stabilita in sejur, din diferite motive, si atunci pierde banii daca nu gaseste un alt doritor. Agentia de turism intra in insolventa sau da faliment, iar banii dati se vor recupera foarte greu. Sau agentia nu mai organizeaza sejurul si se returneaza banii. Dar din acest punct de vedere, turistul va pierde aceea economisire pe care a facut-o cand a achizitionat pachetul, si va fi nevoit sa-si cumpere un alt pachet la un cost mult mai mare.
Bineinteles ca exista posibilitatea ca toate aceste riscuri sa fie evitate sau macar rezolvate, printr-o asigurare storno in caz ca apare ceva neprevazut din ambele parti.
In ceea ce priveste oferta "last minute", aceasta nu este cu nimic mai prejos decat cea de "early booking". Multi romani se tem de acest gen de oferte sub criteriul ca ceva nu este in regula cu oferta. Dar e total eronata aceasta gandire! Acest gen de oferta apare in general cam cu 20-30 de zile inainte de data plecarii, sau chiar cu o zi inainte! Nu exista o perioada exacta pentru astfel de oferte, uneori nu apar niciodata catre o destinatie anume, iar in caz ca apar, cumparati-le imediat pentru ca dispar foarte repede. In general se refera cam la 4-8 locuri disponibile, iar calitatea serviciilor oferite sunt aceleasi ca la cei care si-au cumparat pachetul cu 10 luni inainte! De ce apare conceptul de "last minute"? Pentru ca hotelul isi doreste sa ocupe toate locurile disponibile si face reduceri semnificative, scazand pretul chiar si cu 50-70 % din pretul initial, iar agentia vrea sa umple locurile in avion sau autocar. Lucrurile sunt foarte simple, nu este nici o calitate proasta a serviciilor ci doar oferte din care toata lumea are de castigat! Conditiile contractuale sunt aceleasi ca si la "early booking" (nu se pot modifica nume sau anula rezervarea), dar de retinut ar fi ca acest gen de oferta nu este indicata persoanelor care calatoresc cu copiii, mai ales cei care sunt deja la scoala. 
Acest concept se refera in mod special persoanelor care sunt active, cu un job permisibil si sunt foarte hotarati in alegeri. Aici nu este vreme de stat prea mult pe ganduri...
Inainte de a face alegerea corecta descoperiti intai ce gen de persoana sunteti pentru a nu fi dezamagit de alegerile facute. E bine de stiut din timp unde, cand si cum vrei sa mergi in vacanta, chiar daca alegeti "early booking" sau asteptati "last minute". In perioada aceasta sunt multe oferte "last minute" catre destinatii teoretic insorite, gen Rhodos sau Santorini dar ganditi-va ca e deja final de sezon si s-ar putea sa nu fie asa cum ati visat. Iar la "early booking" daca mergeti cu copiii la ski in afara tarii, trebuie sa aveti siguranta ca programa scolara nu se mai schimba! Oricum ar fi, informati-va bine!
Nu intrati in panica daca pierdeti targul din noiembrie, reducerile "early booking" nu se vor termina si vor continua si in anul 2016 in lunile februarie si martie cu alte oferte la targuri de profil!
Cat mai multe alegeri corecte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu