expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 1 octombrie 2015

Ce sunt taxele de aeroport?

De cate ori nu vi s-a intamplat sa fiti ademeneti cu pachete turistice catre destinatii mult dorite, la preturi mult mai mici? Si ce mai zici ca pachetul include cazare la hotel, transport cu avionul, bagaj de mana sau chiar transfer de la aeroport la hotel! Toate bune si frumoase...dar undeva jos, intr-o casuta, gasim "servicii neincluse", unde descoperim precizarea: "pretul pachetului nu include taxe de aeroport"! Hmm...asta iti cam strica cheful de leneveala sub sezlong sau cutreierat strazi prin Praga!
Asa descoperi ca pretul final creste cu 100 de euro sau chiar si mai mult (cum este cazul Chinei unde taxele ajung in jur 400 E)!
Cat costa biletul de avion? Pai...pretul biletului de avion reprezinta un cumul de sume percepute de compania aeriana pentru transport, la care se adauga diferite taxe, taxe de combustibil, taxe de securitate, taxe de deservire a pasagerilor, taxe de infrastructura etc. . De parca nu era suficient ca platim o gramada de taxe la stat, mai trebuie sa platim taxe si pentru biletul de avion! Da...poate fi destul de enervant, dar sa stiti ca uneori nici nu ne dam seama ca le platim, dar le platim!
Taxele de aeroport nu depind de compania aeriana si acestea variaza in functie de aeroportul de plecare, care colecteaza aceste taxe de la companiile aeriene care opereaza pe aeroportul respectiv!
Pentru cumpararea unui bilet dus-intors, pasagerul plateste doua taxe, taxa de decolare si taxa de aterizare.
Pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti se percep urmatoarele taxe care se refera strict la pasager: taxa de aeroport pentru pasager - 14 E/pasager imbarcat la bordul zborurilor internationale (inclusiv in UE) si 2 E/pasager imbarcat care zboara in interiorul tarii. Taxa de securitate - 7E/pasager imbarcat si taxa de combustibil care se calculeaza in functie de consumul aeronavei, de ruta aleasa sau de abilitatea negociatorilor companiei respective pentru un pret cat mai bun al petrolului. Restul taxelor sunt de la compania aeriana catre aeroport, si pot include taxa de pista (compania aeriana plateste catre aeroport o taxa pentru fiecare avion care aterizeaza sau decoleaza), taxa de infrastructura ( acestea sunt elaborate in urma unui plan si se refera la costuri pentru mentenanta terminalelor, rampelor, pavajelor etc.), taxa de parcare ( se refera la aeronavele lasate in mod stationar in interiorul aeroportului, acestea pot fi calculate si dupa timpul de stationare sau marimea si greutatea aeronavei), sau taxa de zgomot (taxa perceputa de aeroport in legatura cu  impactul zgomotului pe care il face aeronava respectiva). Acestea sunt doar cateva dintre ele, lista poate continua cu diferite taxe din anumite aeroporturi. Fiecare aeroport isi stabileste singur preturile, in functie de numarul de pasageri care tranziteaza aeroportul anual si de nevoile de dezvoltare a infrastructurii destinata pasagerilor, urmand a fi transmise catre companiile aeriene si ulterior acestea sunt introduse in costul biletului sau nu.
Pe langa aceste taxe de aeroport se pot adauga taxe suplimentare, dar de data aceasta, acestea sunt in functie de compania aeriana aleasa si tipul clasei de bilet. Acestea se refera la taxe pe bagaje (difera de la companie la companie, Tarom de exemplu ofera gratuit 20-25 kg la cala/pasager iar aproximativ 10 kg/pasager bagaj de mana; daca cel de cala depaseste greutatea admisa se plateste 50 E), taxa de rezervare a locului ( o au doar unele companii si variaza intre 3 si 5E), taxa pentru "extra leg room" ( pentru cei care doresc un plus de confort la picioare se plateste o taxa de 10E).
Singura taxa care ne poate influenta cel mai mult pretul unui bilet este cea de combustibil, pentru ca poate fi foarte mare atunci cand pretul petrolului creste si mai mic atunci cand pretul acestuia scade.
De retinut ar fi, in caz ca nu mai calatoriti si va anulati biletul, toate aceste taxe, teoretic ar trebui sa va fie returnate, dar din spusele unora patiti, lucrul acesta nu se prea intampla, indiferent ca e vorba de 20E sau de 100E!
Acum o sa va intrebati de ce agentiile de turism au pachete avantajoase, dar taxele de aeroport nu sunt incluse?! Ei bine, un studiu facut acum cativa ani arata ca omul este interesat de cel mai mic pret de pe piata, necontand in ce domeniu se face referire! Daca o agentie ar veni cu o oferta in care toate taxele sunt incluse, comparativ cu alta care are aceeasi oferta dar fara taxe incluse, s-ar vinde mult mai bine cea care NU are taxe incluse! Stiu suna paradoxal, dar se pare ca asa suntem construiti, sa alergam dupa cel mai mic pret chiar daca suntem constienti ca in final vom platit tot aceleasi taxe!
In acest mod, pentru a merge in Italia sau Spania cu avionul vom suporta taxe de 95E/persoana sau in Portugalia vom plati 125E/persoana, ridicand astfel pretul unui pachet turistic aparent avantajos! Toate aceste taxe neincluse in pretul final, se platesc in momentul emiterii biletelor din cauza modificarilor ce pot aparea pe parcurs!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu