expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 29 octombrie 2015

Ce orase vor fi capitale culturale europeane in 2016?


Ne aducem bine aminte ca in anul 2007, Sibiu a fost capitala culturala europeana, timp de un an de zile, alaturi de Luxembourg...Si tare mandri am mai fost pe tema asta! Abia in anul 2021, Romania va da un alt oras de referinta, insa pana atunci mai este!
Dar ce inseamna sa fii capitala culturala europeana? Este un titlu conferit de Parlamentul European unui oras sau mai multor orase pe perioada unui an de zile, iar programul a debutat in anul 1985, la propunerea ministrului grec al culturii, de la vremea aceea. Scopul acestui eveniment este de apropiere a popoarelor europene, de cunoasterea culturii fiecarui stat membru si bineinteles acest proces aduce si o dezvoltare urbana majora!
Acestea fiind spuse...marele castigator pentru anul 2016 este.... Wroclaw, Polonia alaturi de San Sebastian, Spania!
Astazi ne indreptam atentia catre acest oras din Polonia. Cu o denumire greu de scris dar si de pronuntat, se citeste "Vrotlav", Wroclaw este al patrulea oras ca marime din Polonia si este si unul dintre cele mai vechi orase ale tarii! Oras cu o istorie zbuciumata, veche de peste 1000 de ani, cunoscut mult timp sub denumirea de Breslau (denumire germana), la origini fiind un oras slav, ce a suferit mai multe stapaniri ale Regatului Boemiei, Imperiul Habsburgic, Prusia si ultima Germania, de unde a avut si denumirea germana. Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, orasul a fost locuit in majoritate de germani, insa in timpul razboiului, orasul a fost afectat in proportie de 80%. Dupa terminarea razboiului, toti germanii care locuiau in oras au fost expulzati, orasul fiind redat Poloniei si repopulat de polonezi. Ca sa fiu mai concreta, polonezii au avut nevoie de 70 de ani pentru a recladi orasul de astazi, sau mai bine zis, orasul ce va fi capitala culturala europeana in anul 2016!!!
Vorbind cu o prietena cu origini poloneze, despre Polonia si trecutul ei ca si tara, am ajuns la concluzia ca au fost un popor greu incercat mai ales in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si chiar si atunci cand au fost ingenunchiati, nu si-au plecat capul, si au reusit sa renasca din propria-i cenusa!
Nu multa lume a auzit de acest oras, si putini stiu cate obiective turistice ascunde el...De ce sa vizitam in 2016 Wroclaw si nu alt oras european? Acum fiecare cu gustul lui dar trebuie sa stiti ca este unul dintre cele mai verzi orase ale Europei, detine 44 de parcuri verzi, fiecare dintre ele intinzandu-se pe zeci de hectare! Este orasul care a dat cei mai multi laureati la premiul Nobel, este orasul in care fiecare al saselea locuitor este student! Are peste 100 de poduri peste fluviul Odra, este orasul bisericilor gotice, este orasul piticilor...Da! Ati citit bine, orasul piticilor! De ce? Pai...istoria lor incepe undeva prin anii '80, cand un grup cu numele de "Alternativa Portocalie", a inventat o altfel de metoda pentru a lupta impotriva comunismului! Acestia au ales sa deseneze pe zidurile orasului, desene cu pitici purtand palarii portocalii, in locul sloganurilor anticomuniste pe care alesii le stergeau! La mijlocul anilor '80, piticii erau foarte populari, ajungand chiar si la manifestatii in strada prin purtarea de palarii portocalii, gruparea mai exista si astazi insa nu mai are acelasi impact ca atunci. Acum desenele pe ziduri au fost inlocuite cu pitici de dimensiuni mici, din bronz, facuti de un absolvent al artelor frumoase din Wroclaw si fiecare poarta cate un nume scris pe felinar. Au fost pastrati ca un simbol al oamenilor care au avut curaj sa lupte impotriva comunismului. Sunt peste tot in oras, aproximativ 200, dar numarul lor este in crestere, si ii poti intalni in cele mai neasteptate locuri, la teatru, in parc sau chiar asteptand la rand la bancomat!
Centrul orasului "ascunde" o piata restaurata, Piata Rynek, cu cladiri in stil baroc si renascentist, ce sunt perfect aliniate pe cele 4 laturi ale pietei. Daca in anul 1945, locul acesta era o ruina, acum lucrurile stau altfel! Poate doar cladirile cu caramida rosie mai aduc aminte de dimensiunile distrugerilor ce au avut loc in Wroclaw. Tot aici se gaseste vechea primarie sau Wroclawski Ratusz, o cladire impresionanta prin turnul inalt de 66 m inaltime ce poarta un ceas astronomic din sec XVI. In interior se afla cea mai mare sala din primariile din Europa cu interior in stil gotic, si cladirea functioneaza ca Muzeu de Arta al orasului. In fata primariei se afla "stalpul infamiei", o copie a originalului distrus in razboi. Acest monument simbolizeaza modul de pedepsire a hotilor si infractorilor prin legarea lor de stalp, apoi biciuire si executie. Langa acest stalp este amplasata o poarta cu un ceas electronic, care marcheaza timpul ramas pana cand orasul va deveni capitala culturala europeana! Mult nu mai este...
De-a lungul fluviului Odra, se gaseste o insulita pe care se afla toate edificiile religioase din oras. Insula se numeste Ostrow Tumski sau "insula catedralei", si se gasesc 5 biserici gotice, construite in perioase diferite cu dimensiuni diferite! Catedrala Sf. Ioan Botezatorul, cea mai impresionanta prin constructie, este si locatia Arhiepiescopiei Romano-Catolice a orasului, si este renumita si pentru cele doua turnuri gemene de 91 m inaltime, unul dintre acestea avand si un lift pentru a facilita accesul vizitatorilor la platforma de sus, unde vei avea o panorama superba a orasului. Podul catedralei, un pod de otel, care rivalizeaza oarecum cu cel din Paris, pentru lacatele prinse pe toate partile, face legatura cu o alta insulita de pe Odra, insula de nisip. Aceasta face parte din cele 7 insulite aflate pe Odra, aici fiind un monument inchinat cardinalului Boloslaw Kominek, un fost arhiepiscop de Wroclaw, la baza caruia scrie un mesaj scurt si cuprinzator : "iertam si cerem iertare"...
Pe insulita Tamka, se gaseste Institutul de Biochimie si biologie Moleculara din cadrul Universitatii Wroclaw. De pe podul Pomoskie se vede cladirea principala a universitatii (una dintre cele 9 ale orasului), Uniwersytet Wroclawski. Aceasta a fost infiintata acum mai bine de 300 de ani si a dat cei 9 laureati ai premiului Nobel de-a lungul timpului, acestia fiind studenti sau profesori in cadrul universitatii. Referitor la aceasta universitate, are un trecut tragic-comic as putea spune, pentru ca in anul 1939, toti studentii si profesorii polonezi care activau aici, au fost dati afara si s-a scris negru pe alb ca "niciodata nu va mai calca picior de polonez in aceasta universitate", dar uite cum lucrurile au luat alta intorsatura! Acum in Wroclaw studiaza aproximativ 135.000 de studenti, iar 10.000 dintre acestia sunt locuitori ai orasului!
Un alt loc de vizitat ar fi panorama Raclewice, este o pictura cicloramica, construita pentru a comemora 100 de ani de la rascoala Kosciuszko, cand in anul 1794, locuitorii orasului au invins armata rusa. Pictura "transporta" vizitatorul intr-o alta perioada, prin utilizarea unor tehnici speciale, precum lumini, teren artificial, efecte de intuneric si pasaje pentru a vedea platforma. Desfasurarea bataliei este insotita de un rezumat auditiv disponibil in cinci limbi, poloneza, engleza, germana, rusa si spaniola. Senzatia este aceeasi ca a unui joc video.
Wroclaw are si o gradina zoologica, una infiintata inca din anul 1865 si este cea mai veche si cea mai mare dupa numarul de animale existente, din Polonia. Sau gradina japoneza care se afla in parcul Szezytnicki si este un loc japonez in adevaratul sens al cuvantului, realizata in doar 2 ani de specialisti japonezi si polonezi. Iar in anul 2012, Wroclaw a fost unul dintre orasele gazda pentru campionatul european de fotbal EURO 2012, ce s-a desfasurat in Polonia si Ucraina.
Sunt multe de spus despre Wroclaw, dar las la aprecierea fiecaruia dintre voi daca a castigat pe drept sau nu, titlul de capitala culturala europeana in 2016 si cine stie, poate chiar o sa-l vizitati! Un singur lucru mai am de adaugat, cred ca este printre singurele orase in care iluminatul public se face prin aprinderea manuala, seara de seara, a felinarelor vechi, la fiecare colt de strada in centrul vechi. Ca sa intelegeti cum arata Wroclaw la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, v-am atasat cateva poze care vorbesc mult mai bine decat am facut-o eu!
Ca si pret informativ, la data publicarii articolului, site-ul esky.ro are bilete pe ruta Bucuresti-Wroclaw, cu escala la Munchen de 40 minute, la 236,78 E/pers cu taxe incluse, in perioada 26-31 ianuarie 2016.
M-au ajutat si wroclaw.fotopolska.eu  wikipedia.ro turism.bzi.ro.

View top Wroclaw
Vechea primarie
Universitatea Wroclaw
Catedrala Sf.Ioan Botezatorul
Insula Catedralei
Institutul de Biochimie si Biologie Moleculara
Monument cardinal Boleslaw Kominek
Odra
Gradina Japoneza
Pitic
  
Pitici
Panorama Raclawice
Panorama Raclawice
Aula Leopoldina-sala de festivitati Universitate


Asa arata Wroclaw, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial:

Catedrala Sf.Ioan Botezatorul in 1945




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu