expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

luni, 5 octombrie 2015

Singura cetate medievala locuita din Europa

Sighisoara, caci despre ea este vorba, este situata exact in inima Transilvaniei, pe malul Tarnavei Mari si dateaza inca din sec. XII! Pot spune cu mana pe inima ca Sighisoara este unul dintre locurile mele preferate din Romania, si cred ca ar trebui vizitata macar o data-n viata!
Inca de la intrare iti dai seama ca nu este un oras mare si nici cu vreo rata impresionanta a populatiei...dar in inima orasul se gaseste singura cetate medievala locuita din Europa! O cetate construita pe deal la care ajungi doar la pas cu ajutorul scarilor de la baza cetatii... De ceva timp incoace, accesul turistilor cu masinile in interiorul cetatii este interzis, masinile putand fi lasate in parcarile de jos, dar care uneori devin neincapatoare.
Orasul este impartit in doua: cetatea, unde se gasesc toate obiectivele turistice si orasul de jos. Orasul de jos incearca sa pastreze aceeasi arhitectura ca in cetate, dar cu cat te vei indeparta mai mult de centru cu atat peisajul va deveni unul mai...modern.
Prima oprire o fac la cel mai cunoscut obiectiv turistic din toata cetatea, Turnul cu Ceas! Cu o inaltime de 64 m, turnul a fost al autoritatii publice si exista din anul 1648. Cand se schimba ora, cele 7 papusi de aproximativ 1 m care simbolizeaza zilele saptamanii se misca, iar jos doi tobosari costumati in haine medievale, saluta lumea in aproximativ 60 de limbi. Este un adevarat spectacol ce merita vizionat. Din anul 1898, Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie din Sighisoara, in care gasim documente referitoare la istoria orasului.
Un alt loc tranzitat de turisti se refera la Scarile Acoperite. Cele 175 de trepte duc pe Dealul Scolii, la Biserica din Deal. Scarile acoperite au fost construite dupa anul 1642, pentru a le facilita copiilor accesul spre scoala cand vremea nu era buna. Urcatul scarilor se face pe acorduri de chitara, timp in care ai ocazia sa-ti "clatesti" ochii cu mesaje inscriptionate in lemnul vechi de atatia ani, pe care nu am sa le inteleg niciodata! De ce simte romanul nevoia sa-si scrijileasca dragostea pe urmele istoriei nu pot sa inteleg?! Cu mesaje gen "X + Y=love" sau "Vasile a fost aici"...in fine, asta e deja alta poveste!
Sus, Biserica din Deal construita la 429 m altitudine, domina intreaga zona. Biserica ascunde o intreaga istorie, fiind locul in care locuitorii cetatii se refugiau din calea cotropitorilor. In caz ca erau nevoiti sa fuga, aici aveau fiecare cate o ladita cu bunuri personale. Si tot aici ar fi existat o camera in care erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze, cu un singur castron si o singura lingura, fortandu-i in felul acesta sa imparta totul, lucru ce ducea la o impacare! Cimitirul din Deal este iarasi un loc frumos dar si cu o incarcatura emotionanta.
Biserica Manastirii, un alt obiectiv turistic, a fost prima oara o manastire dominicana, care dateaza din anul 1298 iar astazi adaposteste biserica evanghelica luterana.
Cum traim in tara Contelui Dracula, si la Sighisoara a ajuns legenda, prin Casa lui Vlad Dracul, casa in care a locuit tatal lui Vlad si in care se zice ca s-ar fi nascut Vlad Tepes.
Cetatea Sighisoara a fost ridicata de catre colonistii sasi in sec al XII-lea iar in sec XIV s-au stabilit si mestesugarii sub cetate. I s-au adaugat ziduri de aparare si s-au construit cele 14 turnuri, cate unul pentru fiecare meserie in parte ( acum au ramas in picioare doar 9 turnuri si 2 bastioane).  Cele 9 turnuri reprezinta Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Macalarilor, Turnul Cositorarilor etc., si aveau si rol de aparare impotriva inamicilor. Cel mai mare impas al cetatii a fost in anul 1676, cand a avut loc un incendiu devastator si cea mai mare parte din cetate a fost mistiuta de flacari, dar a fost recladita si ulterior a luat infatisarea pe care o intalnim si astazi.
Daca ador sa mananc ceva in Sighisoara, acelea sunt prajiturile de la Casa Cositorarului. Mmm...toate sunt proaspete si facute in casa iar interiorul localului pare scos dintr-o fila de poveste! Parca si acum ma gandesc la tortul de morcovi si tarta cu rubarba...
Cetatea Sighisoara nu inseamna agitatia si forfota marilor orase, Sighisoara inseamna incarcat bateriile intr-o atmosfera linistita! Aici totul se intampla intr-un ritm placut, toate obiectivele turistice sunt concentrate pe o distanta mica, ceea ce face ca plimbarea sa nu devina obositoare si stresanta.
Ca o parere personala, Sighisoara poate mai mult! Momentan este doar exploatata, si nu indeajuns promovata, asa cum i-ar sta bine unei cetati medievale! Sighisoara nu inseamna doar Turnul cu Ceas sau scara acoperita, Sighisoara este dovada vie ca timp de cateva secole, romanii au putut convietui cu maghiarii sau sasii, si au ridicat o intreaga industrie in care nimic nu se risipea, totul se folosea. Macelarii taiau carnea si trimiteau pielea la cojocari, cojocarii la tesatori si tot asa.
Centrul istoric al Sighisoarei face parte din Patrimoniu UNESCO din anul 1999, dar din pacate Romania se afla pe ultimul loc pe plan european, in ce priveste grija pentru patrimoniu, desi stim foarte bine ca tara noastra detine o multime de dovezi ale trecutului istoric! Printre ele se afla si Sighisoara, loc in care teoretic, niciun lucru nu ar trebui schimbat sau mutat fara analize sau studii amanuntite si fiind patrimoniu UNESCO, constructiile existente sau viitoare trebuie sa urmareasca arhitectura specifica centrului istoric! Insa goana dupa bani este mai mare decat pastrarea intacta a locurilor si traditiilor si nu se mai pune accent pe conservarea lor, aparand in felul acesta localuri sau pensiuni cu geamuri termopan in mijlocul centrului istoric! In ultimii ani au aparut tot mai multe fatade viu colorate, pierzandu-se astfel unicitatea cladirilor.
Sighisoara ar trebui sa insemne mai mult decat magazine pline cu kitch-uri "made in China", sau umflarea preturilor in perioada Festivalului Medieval ce are loc in fiecare an la sfarsitul lunii iulie, Sighisoara daca o iei la pas pe stradutele inguste si luminate noaptea la fiecare colt, de felinare, aceasta isi spune singura istoria! Fiecare casa sau piatra pe care pui pasul isi are povestea ei nespusa inca, si cu siguranta exista mai multa istorie acolo, decat ce auzim de la ghizii care ne vand legende drept adevaruri! Si din ignoranta autoritatilor s-ar putea sa pierdem singura cetate medievala inca locuita din Europa...




Biserica din Deal

Piata cetatii

Piata cetatii

Scara acoperita


Cimitirul

View Dealu Scolii


Turnul cu Ceas


View Sighisoara
Biserica Manastirii

Casa Cositorarului

Terasa Casa Cositorarului


Un comentariu:

  1. Titlu care da bine la popor dar evident eronat, articol copy-paste, poze frumusele (sper sa fie originale). As da un -5 pentru incurajare.

    RăspundețiȘtergere