expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 22 octombrie 2015

Unde mergem in luna noiembrie?

Noiembrie este cunoscuta drept o luna linistita, nu foarte solicitanta in ceea ce priveste calatoriile, as spune chiar putin uitata, pentru ca face trecerea de la vacanta de vara la vacanta de iarna... Nu am auzit pe nimeni plecand undeva in luna noiembrie! Insa mare pacat! Pentru ca e luna potrivita pentru a merge in cateva orase, care in restul anului, ba este foarte scump, ba este foarte aglomerat sau in ultimul caz este foarte cald! Si m-am gandit pentru inceput la cateva zile petrecute in... Cracovia!
Cracovia, nu departe de tara noastra, este un oras cu un imens potential turistic de care polonezii sunt constienti si pe care stiu sa-l promoveze destul de bine. Despre Cracovia se pot spune multe si parca tot nu ar fi suficient! Este un oras cu un trecut zbuciumat datorita eforturilor de salvare a evreilor in cel de-al doilea razboi mondial...este orasul natal al lui Karol Josef Wojtyla, cunoscut drept cel mai apreciat conducator al bisericii catolice, adica Papa Ioan Paul al II lea...este orasul lacaselor de cult de diferite confesiuni, dar si orasul in care gasim institutii prestigioase de invatamant...
Cum majoritatea obiectivelor turistice se regasesc in orasul vechi, Cracovia este un oras ce se viziteaza foarte usor si nu-i deloc obositoare. Centrul istoric este in intregime inscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, iar piata centrala este cea mai mare piata medievala din Europa.
Intrarea in orasul vechi se face prin Barbakan, fort de aparare a zidurilor orasului si prin Poarta Florianska, parte ce a ramas intacta chiar si dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Cetatea Wawel, cetate ce a fost transformata in resedinta regala de Sigismund I, a gazduit 3 dinastii de monarhi polonezi pana in anul 1596, cand Sigismund al III lea Vasa a mutat capitala la Varsovia. Catedrala Wawel, locul incoronarilor dar si locul de veci a unor regi si eroi nationali, este langa cetate, iar in fata catedralei se gaseste monumentul inchinat Papei Ioan Paul al II lea, un loc de pelerinaj pentru toti turistii veniti in oras. In aceasta catedrala a slujit Karol Wojtyla pana a devenit papa. O panorama superba asupra Cracoviei o veti avea daca urcati in cel mai renumit turn al catedralei, Turnul Sigismund. O scurta vizita in Cartierul Kazimierz sau "cartierul evreiesc", este neaparata! Este locul care a avut cel mai mult de suferit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, doar aproximativ 5.000 de evrei polonezi au reusit sa supravietuiasca Holocaustului, din cei peste 35.000 de evrei cat erau in total. O mare parte din acestia au fost salvati de catre Oskar Schindler, a carei fabrica din filmul lui Spielberg, "Lista lui Schindler", o puteti vizita. Vizita in acest cartier este ca o intoarcere in timp...Nu o sa vorbesc despre Auschwitz, consider ca este un loc ce trebuie vazut si simtit si nu descris...cred ca este apogeul suferintei acolo...
Pentru amatorii de shopping mergeti pe strada Florianska, Grodzka si cea mai lunga, strada Karmelicka. Peste tot sunt cafenele, baruri si restaurante pentru toate gusturile si asteptarile.
Per total Cracovia este un oras cu preturi asemanatoare cu ale noastre iar mancarea este predominant bogata in grasimi si prajeli, deci cam tot ca bucataria noastra!
Nu va spun tot, va las pe voi sa le descoperiti atunci cand ajungeti aici...
Potrivit site-ului esky.ro, la data publicarii acestui articol, un bilet de avion Bucuresti-Cracovia costa 280 E/pers in perioada 11-15 noiembrie 2015, cu compania Lufthansa si toate taxele incluse.

Fortul Barbakan

Strada Florianska


Piata Centrala

Statuie Papa Ioan Paul al II lea

Cetatea Wawel

Catedrala Wawel
Cartierul Evreiesc
Fabrica lui Schindler
       
Un al doilea oras ce poate fi vizitat in noiembrie, ar fi Moscova. Este momentul perfect pentru ca preturile scad simtitor peste tot, insa cetatenii romani au nevoie de viza de turism pentru a calatori in Rusia. Dar nu este acelasi procedeu greu ca atunci cand aplici pentru o viza de SUA de exemplu. Viza costa 40 $ si trebuie sa faci cateva drumuri la consulat, o data la depunere, apoi sa prezinti dovada platii si apoi sa-ti ridici viza, dar mai multe informatii gasiti pe site-ul consulatului. Dupa indeplinirea tuturor formalitatilor si sosire la destinatie, incep plimbarile! Iar Moscova are cu ce se lauda! Si cu ce sa incepi, daca nu cu Piata Rosie. De stiut ar fi ca, Piata Rosie a fost construita in sec XVII, insa Stalin a considerat-o o "piedica" pentru paradele organizate aici si a hotarat sa o distruga. Ceea ce vedem la ora actuala este o copie fidela a celei originale, care dateaza din anul 1995. Piata Rosie sau "Piata Frumoasa", se intinde la est de zidul Kremlinului, ea separand Kremlinul de orasul comercial. Probabil cu totii stim aceea cladire ce pare mai mult  o "casuta de turta dulce" decat ceea ce este ea cu adevarat, adica Biserica Sf. Vasile. Aici se regaseste si o puteti vizita si in interior, se permite fotografierea, dar fara blitz. Tot in piata se gaseste Muzeul de Istorie Nationala, in interiorul caruia gasim camere amenajate diferit, in functie de perioada. Pe o alta latura a pietii gasesti Kremlinul, insa nu vei vedea foarte multe din piata, spre interiorul acestuia, datorita zidului impozant. Dar poti admira Turnul Sf. Nicolae, Turnul Secret si Turnul Tar-ului. Pentru a intra in Kremlin trebuie sa platesti bilet si ai acces la toate obiectivele din interior. Kremlinul este un ansamblu de catedrale, biserici si cladiri civile, acesta facand parte din Patrimoniul UNESCO inca din anul 1990, fiind unul dintre cele mai impresionante ansambluri arhitecturale din lume. Palatul armurilor este aici, fiind cel mai vechi muzeu din Moscova, primele colectii de arme dateaza din anul 1511. Tot aici se gaseste mausoleul lui Lenin din anul 1924. Pe teritoriul Kremlinului se afla si o camera a tezaurului, in incinta careia intri doar dupa un control antitero, cum doar rusii stiu sa- faca! Nu ai voie sa fotografiezi in interior si nici nu ai voie cu telefonul mobil. Aici gasesti pietre nestemate, diamante, coroane ale tarilor rusi, rochii de incoronare sau faimoasele oua Faberge...
Pentru amatorii de shopping, chiar fata in fata cu Kremlinul se gaseste un mall imens cu peste 1000 de magazine ale brandurilor celebre, se stie ca rusii adora luxul...
O strada pietonala plina de cafenele, restaurante si magazine de suveniruri este strada Arbat, sau "cartierul artistilor", de unde nu uitati sa va cumparati o matriosca. Poate parea ciudat, dar trebuie sa vizitati statiile de metrou! Statiile sunt ornate cu candelabre de cristal, vitralii si mozaic, nici una nu seamana cu cealalta, si cea mai adanca statie de metrou este la Parcul Victorie, scara rulanta ajunge la o adancime de 165 m!
Moscova este un oras al contrastelor, este imens si nu traieste din turism chiar daca anual vin milioane de vizitatori. Strazile sunt foarte sigure, este plin de politie peste tot, trebuie avut grija ca moneda de schimb este rubla si majoritatea denumirilor magazinelor sau ale strazilor, sunt in limba rusa. Insa engleza nu este o problema...Preturile nu sunt ridicate nici la cazare, transport in comun sau mancare, depinde de perioada in care mergeti, din aceasta cauza noiembrie ar fi cea mai buna alegere.
Informativ, un bilet de avion Bucuresti-Moscova costa 169 E/pers cu toate taxele incluse, in perioada 11-15 noiembrie 2015, cu compania AirSerbia, conform site-ului esky.ro

Biserica Sf. Vasile


Piata Rosie

Kremlinul

Kremlinul

Muzeul Armurilor

Statie metrou

Statie metrou

Ultimul oras pe care recomand sa-l vizitati in noiembrie, este Dubai-ul. Daca la celelalte doua orase am putut vorbi despre istoria si cultura locurilor, aici lucrurile stau total diferit si foarte simplist in acelasi timp! Cand zici Dubai, te gandesti la cea mai inalta cladire din lume - Burj Khalifa, la singurul hotel de 7 stele din lume - Burj Al Arab, mall-uri cu partii de ski indoor, cel mai mare mall din lume - Mall Dubai, sosele suspendate, cladiri cu forme ciudate, autostrazi cu 6 benzi pe sens sau metrou suprateran ( atentie! )! Cand te gandesti ca acum 40 de ani, Dubai nu era decat un sat de pescari...iar acum totul este la superlativ! Dupa cum observati cuvantul de ordine este "cel/cea mai", oare sa aiba acestia vreun complex de inferioritate?
De exemplu Mall Dubai este atat de mare incat ai posibilitatea de a lua taxi-ul electric pentru a te plimba in interior de la un magazin la celalalt! Are 22 sali de cinema, un patinoar olimpic, acvariu, hotel de lux si chiar un parc de distractii! Bani sa ai sa-i cheltui! La celebrul hotel Atlantis Palm Dubai, poti innota cu delfinii, contra cost bineinteles. O excursie cu masinile de teren in afara Dubai-ului pe dunele de nisip poate fi o alegere buna pentru impatimiti ai offroad-ului. Dupa offroad, poti alege sa inveti sa calaresti o camila de la beduini.
Dubai Marina este un cartier rezidential, majoritatea locatarilor sunt europeni, si este cel mai frumos loc de promenada, daca nu prinzi vant, de unde poti lua vaporasul sa faci o plimbare prin golf si pe canalul dintre zgarie-nori. Tot de aici poti lua un ferry care face legatura dintre aceasta zona si Deira - orasul vechi. Traseul urmareste linia tarmului, timp in care poti admira de pe mare Palm Jumeira sau Burj Al Arab. Deira, adica partea veche a orasului nu are acelasi standard ridicat ca in orasul nou, e mai murdar, tiganie si multi imigranti. Aici se afla piata de aur si de mirodenii, loc in care vanzatorii sunt mai mult decat insistenti. Multe din ofertele la preturi reduse au hoteluri in aceasta zona, asa ca ganditi-va de 2 ori inante de a-l alege!
Puteti opta pentru o cina la Burj Al Arab, la unul dintre restaurantele hotelului, dar doar cu rezervare in prealabil si contra sumei de 100 $/pers. Sau poti urca cu liftul in cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, dar la fel cu rezervare in prealabil, altfel risti sa nu prinzi locuri, iar odata ajunsi sus, privelistea iti taie rasuflarea.
Si un "must see" este o zi in Abu Dhabi. Abu Dhabi este capitala Emiratelor, sunt 7 la numar si fiecare emirat este condus de catre un seic. Este diferit de Dubai, mai cu bun gust si cladirile cu o oarecare logica. Aici gasiti Marea Moschee, o constructie impresionanta cu o capacitate de 40.000 de locuri. Tot aici este si singurul parc de distractii din lume destinat marcii italiene Ferrari, cu bineinteles, cel mai rapid roller coaster din lume, pe care-l gasiti in Ferrari World.
Nu uitati ca toate cumparaturile se fac in dirhami, nu se accepta alta moneda de schimb, femeile trebuie sa aiba umerii acoperiti atunci cand sunt in public iar la plaja nu se face topless.
Vremea in noiembrie este perfecta pentru aceasta destinatie, insa la preturi nu este nicio diferenta majora.
Pentru o vacanta linistita in Dubai de preferat sa va cumparati un pachet turistic de la o agentie de turism in care sa aveti inclus zbor, transfer aeroport-hotel, cazare, poate chiar si mic dejun ( dar nu este neaparat pentru ca multe hoteluri au camere cu o mica chicineta), si de retinut zona unde este hotelul pe raza obiectivelor turistice ( daca le putem numi asa), altfel sa nu cheltuiti mai multi bani pe transportul in comun. Aici e de precizat ca nu exista conductori ci totul este computerizat.
Dubai este orasul viitorului...clar!
Site-ul vola.ro are o oferta pentru perioada 14 -21 noiembrie 2015, la 549 E/pers cu toate taxele incluse, pachet ce contine zbor-transfer-cazare, fara masa.
Mentionez ca toate preturile afisate in acest articol se refera la data publicarii articolului.

Centru Dubai

Cladiri Dubai

Mall Dubai

Ski indoor mall

Abu Dhabi

Marea Moschee Abu Dhabi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu