expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 20 octombrie 2015

Halloween tips: Cele mai infricosatoare locuri din Europa!

Halloween-ul, sarbatoare pagana din evul mediu, introdu-sa in traditia americana in sec al XX-lea si imprumutata ulterior si de noi, se apropie cu pasi repezi... Nu stim sa o petrecem exact ca americani, dar putem descoperi impreuna care sunt cele mai infricosatoare locuri din Europa dar si din Romania, pe care le putem incerca de Halloween si nu numai, doar daca stati bine cu inima!

Osuarul Sedlec, Cehia
Intr-o suburbie a orasului Kutna Hora din Cehia, se afla Osuarul Sedlec, o micuta capela crestina situata sub Biserica Tuturor Sfintilor din Sedlec. La prima vedere nimic iesit din comun, dar ceea ce face acest loc sa fie infricosator este interiorul capelei, acesta fiind decorat integral cu aproximativ 40000 de oase umane! Aceasta regiune atrage anual in jur de 20000 de turisti dornici sa vada acest loc si sa-i afle istoria.
Legenda locului spune ca in sec al XIV lea, un preot a presarat acolo pamant sfant adus din Ierusalim, motiv pentru care cimitirul din Sedlec a devenit locul "preferat" de inhumare a multor piosi ai vremii. Dar o data cu venirea ciumei, acest cimitir a devenit neincapator, si in anul 1400 cand s-a construit biserica, s-a hotarat ca o capela din subteran sa devin osuar, pentru a se aduna acolo toate oasele celor ingropati demult acolo, astfel facandu-se loc in cimitir. O familie de aristocrati a hotarat in anul 1870 decorarea capelei cu oase umane. In felul acesta, oasele au devenit mobilier si decoratiuni...totul sub aspectul macabrului!

Osuarul Sedlec

Osuarul Sedlec

Osuarul Sedlec

Dealul Crucilor, Lituania
Se afla in orasul Siauliai, oras fondat in anul 1236 si ocupat de Cavalerii Teutoni in sec al XIV-lea. Prima cruce a fost ca o sfidare fata de invadatori, iar in prezent sunt peste 500000 de cruci aduse acolo de oameni. Traditia spune ca fiecare persoana care vine pe acest deal si aduce o cruce, va avea parte de noroc in viata. S-a incercat in nenumarate randuri sa fie distrus acest loc, in anul 1961, 1973 si 1975, dealul a fost nivelat, crucile arse sau duse la fier vechi si zona acoperita cu gunoaie, dar de fiecare data lituanienii aduceau alte cruci la loc. Din anul 1985, Dealul Crucilor a fost lasat in pace. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat acest loc in anul 1993 si l-a declarat drept "un loc al sperantei, pacii, iubirii si sacrificiului".

Dealul Crucilor

Dealul Crucilor
Dealul Crucilor

 Castelul Bran, Romania
Situat la 30 km de Brasov, in pasul Bran-Rucar, castelul Bran poate fi alegerea perfecta atat pentru romani cat si pentru foarte multi straini veniti din afara tarii, pentru a petrece o noapte de groaza in casa contelui Dracula. De cativa ani incoace, castelul imbraca haina terorii, a groazei si a fricii pentru cei dornici de senzatii tari, toate desfasurandu-se sub ochii vigilenti ai contelui! Vizitatorii sunt asteptati in fiecare an cu dovleci sculptati, vin rosu, dansul ielelor si vrajitoarelor, proiectii de filme horror, iar costumatia este absolut necesara! Chiar daca istoricii pun la indoiala credibilitatea acestui mit, castelul Bran se regaseste in toate lumea drept, destinatia favorita de Halloween!

Contele Dracula

Castelul Bran

Padurea Hoia-Baciu, Romania
Padurea Baciu, din inima Ardealului, este probabil cel mai misterios loc din Romania, si faimos in intreaga lume datorita fenomenelor ciudate ce au avut sau inca au loc aici! Localnicii din mosi stramosi se fereau sa intre in ea, considerandu-l un loc rau, si se zice ca "cine intra printre copacii al caror fosnet vine parca din alta lume, toate spaimele subconstientului uman, prind brusc viata si apar in calea celui indeajuns de nesabuit incat sa se aventureze in acest loc"! Tot ei spun ca, la fiecare pas pe care-l faci in adancul padurii, stari de greata, anxietate, voma si paranoia, te cuprind! Alexandru Sift, un biolog, a efectuat multe calatorii in padure in anii '50, spunand ca l-a fiecare pas, il insoteau niste umbre pe care le-a si fotografiat! La developarea filmului, a observat ca pe langa acele umbre, mai apareau multe alte forme, siluete si lumini. Dar padurea a devenit cunoscuta in anul 1968, cand un tehnician-militar Emil Barnea impreuna cu cativa prieteni s-au aventurat in padure ignorand spusele satenilor. In timp ce adunau lemne pentru foc, acestia au vazut un OZN care survola padurea la viteza mica si fara nici un sunet. A reusit sa-l fotografieze iar la developarea lor, specialistii in domeniu au catalogat pozele drept, "cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat in Romania, si fara indoiala unele dintre cele mai bune imagini ale vreunui OZN fotografiat in lume"!
Majoritatea fenomenelor din aceasta padure nu sunt vizibile ochiului uman, dar pot fi capturate cu aparatul foto. Nicaieri in lume nu a mai fost identificata o astfel de locatie!

Padurea Baciu

Padurea Baciu

Castelul Iulia Hasdeu, Romania
Castelul Iulia Hasdeu din Campina, este un castel deosebit, doar nu suficient de cunoscut si promovat. Din aceasta cauza am si vrut sa-l introduc in acest "top", renuntand sa scriu despre catacombele din Paris sau Sicilia, castele bantuite din Scotia sau despre orasul-fantoma Prypiat din Ucraina ( oras parasit dupa explozia de la Cernobil).
Acest castel a fost construit de catre B. P. Hasdeu, si este inchinat fiicei sale Iulia, moarta in anul 1888 la doar 18 ani, de tuberculoza. La 5 ani, Iulia scria poezii iar la 11 ani termina Colegiul Sf.Sava. La 16 ani isi ia bacalaureatul in litere si se inscrie la Sorbona, fiind si prima romanca inscrisa acolo! Insa pe data de 29 septembrie 1888, Iulia moare, iar parintii sunt sfasiati de pierderea unicului lor copil. Atat de afectati, incat au ajuns sa creada in nemurirea sufletului fiicei lor si in viata de dincolo de moarte, transformand castelul intr-un adevarat loc de spiritism. Intregul castel este incarcat de simboluri mistice si pare construit dupa principiul cifrelor 3 si 7: 3 tunuri, 3 pivnite si scari formate din 7 trepte. Casa este in prezent un muzeu ce poate fi vizitat zilnic, cu exceptia zilei de luni cand este inchis. In interiorul castelului, la ferestre sunt oglinzi paralele, zicandu-se ca "tot ce intra pe acolo este multiplicat la infinit", camere Iuliei este pastrata intacta, peste tot sunt portrete ale celor doua Iulii ale scriitorului ( mama si fiica), dar cel mai impresionant loc este templul castelului. Are o incarcatura emotionanta si spirituala in acelasi timp, tot aici aflandu-se si pianina Iuliei, despre care se zice ca se aude cantand singura uneori. Castelul are si o camera obscura, unde aveau loc sedintele de spiritism, camera ce are o gaura in perete care duce la biroul scriitorului, prin aceasta gaura se zice ca venea spiritul Iuliei.
Citesc destul de rar despre acest loc mistic si incarcat de atata dragoste parinteasca, incat mi s-a parut momentul oportun de a-l readuce in amintirea noastra si poate il vom vizita din ce in ce mai multi. Prima mea excursie in clasele V-VIII, aici a fost, si chiar daca au trecut anii, amintirea acestui loc mi-a ramas intiparita in memorie ca si cum ar fi fost ieri...Chiar se merita sa-l vizitati...
M-au ajutat descopera.ro si stirileprotv.ro

Castelul Iulia Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu

Gaura sala de spiritism


Sala spiritism

Templul castelului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu