expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 7 octombrie 2015

Tinutul conacelor

Promovarea potentialului turistic in mediul online a devenit viral in ultimii ani. Printr-o astfel de campanie mizeaza si Consiliul Judetean Covasna si Asociatia Judeteana pentru Dezvoltarea Turismului, pentru a-si promova turismul din zona, cu ajutorul conacelor si a satelor cat mai naturale, neinvadate inca de civilizatia moderna!
Cea mai mare concentratie de conace din Tinutul Secuiesc se gasesc pe raza judetului Covasna. Din anul 2005 s-a inceput o ampla desfasurare de forte in ceea ce priveste identificarea tuturor constructiilor cu valoare istorica si arhitectonica din judetul Covasna. Asa am aflat ca aici se regasesc peste 200 de conace si castele, unele dintre ele nefigurand nici macar in evidenta nationala a monumentelor de arhitectura! De ce atat de multe? Pentru ca nobilimea secuilor obisnuia sa-si etaleze puterea financiara prin constructia de cladiri cat mai impunatoare pe care le transformau in resedinte permanente sau de vacanta. Multe dintre aceste conace sunt intr-o stare avansata de degradare, dar exista si edificii care au primit o fata noua sau sunt in curs de restaurare. Cateva dintre ele au fost cumparate de investitori straini, care au simtit potentialul turistic si le-au transformat in spatii de cazare pentru cei cu dare de mana si dornici sa se simta aristrocrati, macar pentru o noapte!
Cel mai cunoscut conac restaurat sau in curs de restaurare este cel de la Miclosoara, pe domeniul familiei Kalnoky. Acesta a fost renovat de urmasii acestei familii nobiliare, care s-au intors in Romania dupa 50 de ani. In acest conac Printul Charles al Marii Britanii vine si-si petrece cateva zile, fascinat de altfel de toata zona Covasnei si pastrarea traditiilor. Domeniul de la Miclosoara are si o poveste, se zice ca un tanar secui cu numele Kalnoky ar fi salvat viata regelui Ungariei in timp ce acesta se afla la o partida de vanatoare. Tanarul ar fi tintit cu sageata un urs care se napustise asupra regelui iar regele in semn de multumire, i-ar fi oferit domeniul de la Miclosoara si l-a transformat in nobil.
Pe Valea Zalanului, Printul Charles a cumparat cateva case intr-un sat uitat de lume ce numara putin peste 150 de persoane, case pe care le-a transformat in resedinta de vacanta. Deja stim ca Printul Charles si-a facut un obicei in a veni in fiecare an, la inceput de primavara, sa petreaca cateva zile departe de forfota de la palat.
Cum Printul Charles a devenit cel mai bun ambasador al turismului romanesc, un grup de afaceristi din zona au pus bazele unei asociatii care promoveaza un lant de sate ecologice, neatinse de poluare, pentru a atrage cat mai multi turisti. In satul Bicfalau, aproape de Sfantu Gheorghe, sunt aproximativ 40 de conace, unele intr-o stare deplorabila iar costurile in ceea ce priveste restaurarea lor se ridica la sume impresionante, pe care mostenitorii nu le au sau nu doresc inca sa investeasca in repararea lor. De altfel autoritatile incearca sa introduca satul in Patrimoniu UNESCO pentru a fi protejate.
Castelul Mikes numit astazi Zabola Estate, a fost in anul 2008 in topul celor mai frumoase destinatii de vacanta in publicatiile New York Magazine sau Harper's Bazaar. Se intinde pe 34 de hectare, la poalele Muntilor Vrancei, in localitatea Zabala la 17 km de Covasna. Acesta a fost retrocedat mostenitorilor Contelui Mikes, care l-au transformat intr-o resedinta de lux in circuitul turistic. Pretul unei nopti de cazare incepe de la 400 Ron, cu mici modificari in anumite perioade ale anului. De-a lungul vremurilor acest conac a fost folosit drept scoala sau spital.
Castelul de la Arcus aflat la 3 km de Sfantu Gheorghe este unul dintre cele mai bine conservate, el fiind si centru cultural ce apartine de Ministerul Culturii. Bine intretinut, detine un parc dendrologic cu specii rare de arbori, un lac si o insulita la care se ajunge pe un podet. Parcul este ca un muzeu in aer liber, multe sculpturi in lemn ale marilor artisti plastici fiind expuse aici.
Castelul de la Varghis, seamana cu cel de la Arcus, acesta nu necesita mari reparatii pentru ca a fost ridicat in sex XIX. Domeniul nu poate fi vizitat pentru ca este proprietate privata.
La extrema cealalta intalnim Castelul de la Valea Crisului, o cladire impozanta dar care se afla intr-o continua stare de degradare. Mostenitorii s-au luptat cu statul pana le-a fost retrocedat, apoi a fost lasat de izbeliste cu lacatul pe poarta.
Probabil cel mai norocos castel este Castelul Daniel, transformat intr-un castel-hotel de 4 stele. Referitor la acest hotel, am tot citit in ultimele luni cateva recenzii pe cateva bloguri cu renume in domeniu si la toti am regasit acelasi lucru: "Am fost invitat in calitate de blogger bla bla bla..." exprimand cat mai frumos prin cuvinte si arta fotografica viata la castel! Nimic rau in asta, ba dimpotriva ma bucur sa aud sau sa citesc lucruri interesante in turismul romanesc! Dar stau si ma intreb, cati dintre cei invitati sa incerce serviciile oferite de castel, s-ar fi dus acolo daca nu ar fi fost invitati? Pretul pentru o noapte de cazare incepe in aceasta perioada de la 400 Ron iar pe perioada verii a ajuns si la 700 Ron/noapte, iar servicii de masa sunt extra cost! La deschidere sau intr-o campanie de promovare intensa, proprietarii au tendinta de a exacerba oferta hotelului si sunt in stare sa faca tot ce le sta in putinta sa dea bine la camera si lumea venita acolo sa scrie despre ei numai lucruri bune pe platformele online si sa recomande tuturor sa mearga acolo. Pe mine ma intereseaza ce ramane dupa aceasta intensa campanie de promovare? In poze toate arata superb...dar oamenii locului au tendinta de a diferentia turistul-blogger sau turistul strain de turisti obisnuiti! Multi turisti care vin in Tinutul Secuiesc si se cazeaza in astfel de locatii, sunt in general britanici care raman muti de uimire cand vad ca electricitatea vine de la o moara cu apa sau ca mai exista cal cu caruta! Referitor la pret probabil este un pret corect daca te gandesti la conditiile in care a fost cumparat, birocratia intalnita pe parcurs si rezultatul final! Dar consider ca aceasta categorie de cazare se refera mai mult la o anumita clasa sociala si ar trebui sa existe spatii de cazare in astfel de case si pentru oameni cu mai putina dare de mana, daca tot incerci sa promovezi turismul conacelor.
Tinutul Secuiesc are un potential fantastic , dar are un mare minus din punctul meu de vedere, acela ca nu te poti descurca in el daca nu vorbesti ungureste! Risti sa te pierzi pe drumuri pentru ca atunci cand exista indicatoare acestea sunt majoritatea in ungureste iar daca nu ai un ghid vorbitor de ungureste ajungi sa te plimbi pe la porti inchise cu lacat si vei admira conacele de la distanta cu informatii scoase de pe google. Nici lumea nu este prea dornica sa te ajute pentru ca nimeni nu vorbeste romaneste!
Sincer nu ma pot numi un vizitator al Tinutului Secuiesc, o singura data m-am cazat la Comandau si nu mai repet greseala, dar il tranzitez in drum spre alte destinatii si evit pe cat pot sa nu ma opresc la nici un magazin sau restaurant pentru ca ma simt in alta tara! Si nu in sensul bun ci in sensul rau, in centru tarii mele sa nu ma pot intelege in romaneste! Imi creeaza repulsie sa opresc la peco si sa fiu salutata in ungureste! Dar asta e o alta discutie si nu are rost sa fac polemici istorice, si trecand peste acest aspect, stiu sa-i recunosc potentialul turistic si frumusetile zonei! Si daca lucrurile s-ar schimba in bine m-ar putea castiga ca turist in Tinutul Secuiesc! Pe mine si poate pe multi altii care au aceasi parere ca mine!
Promovarea conacelor cred ca va mai dura o perioada pana va atrage interesul turistilor... Am sentimentul ca multe dintre aceste cladiri mai au mult de asteptat pana vor primi o fata noua sau o intrebuintare adecvata.
Anumite informatii sunt luate de pe voceatransilvaniei.ro si cultcov.ro

Castel Daniel

Interior Castel Daniel

Hotel Zabola

Castel Zabala

Intrare Castel Zabola

Castel din Cernat,Covasna

Castelul din Varghis

Castelul din Varghis
Castelul de la Arcus

Castelul de la Valea Crisului
Castelul de la Miclosoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu