expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 22 septembrie 2015

Slanic Moldova sau "Perla Moldovei"

La inceputul anilor 1800 se numea Baile Slanicului, datorita paraului Slanic ce strabatea o regiune cu teren bogat in saruri, apoi la sfarsitul anului 1890, dupa introducerea celor mai moderne instalatii de bai si inhalatii, statiunea devine Baile Slanic-Moldova, ca mai apoi localitatea sa se numeasca simplu: Slanic Moldova!
Slanic Moldova este un oras din judetul Bacau, situat la poalele Muntilor Nemira, cunoscut pentru calitatea curativa a izvoarelor minerale ce se afla aici. Primul izvor de apa minerala a fost descoperit in anul 1801, la 20 iulie, de catre administratorul Salinei Targu-Ocna, care se afla la vanatoare in aceasta zona de padure, nelocuita pana atunci de nimeni. In anul 1900, calitatea izvoarelor aduc Slanicului medalia de aur la Expozitia Universala din Paris, si astfel devine o statiune balneoclimaterica foarte cunoscuta in acele vremuri si multi o numesc "Perla Moldovei".
Am fost de foarte multe ori in aceasta statiune, si sincer sa spun mereu plecam la drum cu gandul ca voi gasi ceva...altceva! dar m-am "lovit" de fiecare data de vesnicile renovari sau constructii care nu se mai terminau, de acelasi drum pana la 2-3 izvoare sau pana la pastravarie si inapoi in centru in cautarea unui loc bun de mancat si sa mai fie si disponibil, si cam atat am facut in statiune! Si m-am intrebat mereu: de ce? de ce nu exista mai mult interes din partea autoritatilor sau a oamenilor din turism, spre statiunile balneoclimaterice? Odata au fost perle ale Europei, nu doar ale Romaniei, si acum sunt uitate de lume si lasate in paragina. Slanicul l-am gasit de fiecare data stingher, dar cu un aer boieresc, asa cum mi s-a intamplat si la Borsec, aveam senzatia ca-mi apare o cucoana cu rochie lunga, umbrela si manusi in maini, prin fata ochilor! Dar stati linistiti e totul numai in imaginatia mea ( sau si a voastra)! Nu veti vedea multa lume plimbandu-se prin centrul statiunii, toata agitatia se impleteste in zona izvoarelor, unde vezi masini parcate pe portiuni kilometrice, ca deh...nu ne prea place sa facem efort dar vrem sa fim sanatosi si mergem cu bidoanele de 5l sa luam apa de la izvoare pentru acasa, dar parcam masina cat mai aproape de izvor! Apa care oricum nu este indicat sa o bei fara o prescriptie medicala sau in urma unor investigatii din care rezulta ca suferi de o anumita afectiune cronica! Ca tot veni vorba de importanta izvoarelor minerale, statiunea este declarata drept unitate sanitara de interes public national si este foarte cautata pentru tratarea numeroaselor afectiuni, cum ar fi cele digestive, ale aparatului respirator sau boli de nutritie si metabolism. In centrul statiunii se afla Sanatoriul Balnear ce ofera servicii de recuperare medicala pentru adulti si copii in regim de spitalizare.
Tot in centrul statiunii se afla si locul cel mai bine intretinut, cred, Parcul! Este plin de flori, alei, bancute, data zilei este scrisa in fiecare zi din flori, are o zona special amenajata pentru copii cu loc de joaca, teren de sport sau chiar piste de biciclete. Tot in parc este si o biserica, ce a fost construita in locul unei foste biserici din lemn ce a fost distrusa de armata germana, biserica cladita acum din piatra de Slanic si caramida. Parcul este si locul in care George Enescu a concertat pentru prima oara, la varsta de 9 ani, in foisorul numit acum "Chioscul Fanfarei".
Intr-adevar Slanic Moldova este curat si verde,dar nu mai are aceeasi fata si glorie ca in vremurile trecute. Acum Cazinoul din Slanic, situat in centrul statiunii este scos la licitatie, ca si multe alte cladiri impozante din zona. Cu exceptia parcului, Slanic are un aer deprimant, as avea mai multe asteptari de la statiune in sine, Slanic nu inseamna doar izvoare! Din Slanic poti pleca in drumetii montane pe Muntele Nemira, dar nu exista panouri informative si ca sa fiu sincera nici nu sunt marcate! Mancarea in restaurante nu e nici buna nici rea, dar in aceleasi locatii de pe vremea lu' Ceasca cand venea la vanat de caprioare! Adica macar un minim de conditii, imi plac cladirile vechi dar si acestea trebuiesc restaurate!
Din anul 2014, statiunea ofera partie de ski, e un inceput bun, si poate asa Slanicul va deveni tinta iubitorilor de sporturi de iarna.
Cazari sunt destule si pe toate gusturile, de la preturi decente la preturi exagerate, magazine alimentare sunt si ele, este o zona linistita si cu peisaje frumoase oriunde te-ai uita si in orice anotimp ai merge, dar pacat ca nu este suficient de promovata atat din interior cat si din exterior!
Localitatea este singura(cred) unde criminalitatea este zero!!! Drumul de la Targu-Ocna si pana la Slanic Moldova este cea mai frumoasa parte! Este superb!!! Muntele este chiar la marginea soselei, casele oamenilor se intind intr-un sir continuu la baza muntelui, nici nu ar avea unde sa se duca in sus...oamenii sunt ospitalieri si dornici de vorba, este o locatie frumoasa si sper eu sa-si recastige stralucirea de alta data!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu