expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

vineri, 28 august 2015

Toamna in Romania! Ep.3: Delta Dunarii-Sulina

Am pornit in cautarea celor mai frumoase si potrivite destinatii pentru toamna, din Romania. E drept ca fiecare oras sau zona din Romania este frumoasa in orice moment al anului, dar exista zone care devin mult mai superbe odata cu venirea toamnei! Haideti sa le descoperim impreuna, de-a lungul a cinci episoade!

Astazi descoperim Delta Dunarii si orasul Sulina!
Delta Dunarii nu este frumoasa doar vara, plus ca vara sunt si cateva mici dezavantaje in ceea ce priveste vizitarea acestei zone! Si aici ma refer la costul destul de piperat la cazare si masa, preturile excursiilor in inima deltei cresc, si rezervarile la pensiuni sunt facute din timp de aceea risti sa nu gasesti tocmai cazarea mult visata! Iar mirosul de toamna in Delta iti da un sentiment de nostalgie, apusul soarelui devine sangeriu iar salciile fosnesc la fiecare adiere de vant. Diminetile sunt mereu superbe, inca de cum se crapa de ziua se aud barcile pescarilor plecand la pescuit, lasand in urma lor val dupa val, spre locurile ascunse doar de ei stiute!
Drumul pana la Sulina se face, in general, cu nava pasager ce pleaca din Tulcea la ora fixa 13.30 iar un bilet costa 35 Ron/adult si face 4 ore pana la Sulina. Drumul e lung si pentru cine este pentru prima oara in delta este un adevarat spectacol. Nici nu te indepartezi bine de Tulcea, ca delta ti se iveste in fata ochilor cu stufaris si salcii aplecate si mai ales cu pasarile ei superbe. Pasagerul opreste in statiile pe care le intalneste in calea lui, moment in care, poti vedea cum copii care invata la scoli sau facultati din alte parti, revin acasa si sunt intampinati de familie, in sate in care, poate adunate sunt 30 de case! Rand pe rand treci prin Partizan, Maliuc, Gorgova, Crisan si Sulina, timp in care poti imortaliza cu privirea sau cu aparatul foto cateva cadre superbe,asupra deltei. Din cand in cand mai vezi cate o casa uitata pe o mica insulita, in mijlocul apei,in care o batranica apare in curte si te intrebi "oare cum o fi viata ei aici,in mijlocul apei?". Sa vezi astfel de imagini te face sa apreciezi mai mult locul unde te-ai nascut, chiar daca multi dintre noi am fi vrut sa ne nastem in alta parte...
Dar hai sa revenim la ale noastre...dupa 4 ore bune de stat cu fundu pe scaun si vreo 100 de poze deja in aparat, ajungem la Sulina... La Sulina totul se misca, straluceste si dispare cam asa ar trebui descrisa! Are doar 6 strazi si prima oara apare mentionata in anul 950 sub denumirea romantica si exotica, Selina! Prima impresie ar fi de oras fantoma, dar in Sulina exista cateva marturii unice in Europa. In urma cu 150 de ani, la Sulina a luat nastere Comisia Europeana a Dunarii, sediul aflandu-se in cea mai impunatoare cladire existenta si acum pe cheiul orasului, Palatul CED. In cativa ani de la deschiderea navigatiei pe canalul Sulina, orasul a devenit principalul port romanesc la Marea Neagra, iar majoritatea statelor europene si-au deschis consulate, birouri ale marilor companii navale, iar marii comercianti ai Europei si-au construit locuinte. In perioada interbelica, Sulina avea aproape 30000 de locuitori, azi mai sunt abia 4500! Insa orasul prosper de atunci si-a inceput "sfarsitul" in anul 1939, cand Comisia Europeana a Dunarii s-a mutat la Viena, apoi a venit razboiul si Sulina a avut mult de suferit, fiind bombardate multe din cladirile importante din oras, si ca declinul sa fie si mai mare, o nava ucrainiana Rostok a esuat perpendicular pe canalul Sulina, in dreptul localitatii Partizani. Astfel Sulina devine impracticabila pentru navele comerciale mari.
Daca mergeti la Sulina nu trebuie sa ratati vizitarea farurilor. Farul vechi al Sulinei, astazi un muzeu, cu o inaltime de 17 m, gazduieste cabinetul de lucru al fostului capitan al portului, Eugen Botez, cunoscut si sub numele literar Jean Bart. Cel de-al doilea far este amplasat pe digul de nord si a fost construit in 1887 avand o inaltime de 13 m. In anul 1922, canalul Sulina s-a prelungit spre mare, lasand farul doar o amintire a vechiului hotar. Cel de-al treilea far este in functiune din anul 1960 si se afla pe digul de sud.
O alta vizita importanta trebuie sa o dati cimitirului din Sulina. Este situat pe drumul ce duce spre plaja si constituie o adevarata lectie de istorie, pietrele funerare din cimitir dezvaluie foarte bine perioada cosmopolita a Sulinei. Piratul Ghiorghios Kontoguris, fiind considerat unul dintre cei mai de temuti pirati ai timpurilor, care jefuia numai nave cu aur si argint, si-a gasit sfarsitul aici, la SulinaSulina a fost locul preferat de refugiu pentru piratii greci si maltezi, de aceea exista speculatii ca in Sulina s-ar afla multe comori ascunse. Localnicii spun ca daca vrei sa vezi ce scrie pe crucea piratul trebuie sa vii la rasaritul soarelui, sa stropesti placa cu apa si apoi in bataile soarelui iti vor aparea cuvintele sapate in mozaic. Tot aici se gaseste mormantul printesei Ecaterina Moruzi, nepoata voievodului Ion Sturza. Inca de la intrarea in oras veti fi uluiti de constructia caramizie ce adaposteste uzina de apa a orasului, proiect finantat si realizat din ordinul reginei Olandei si care functioneaza neintrerupt de 150 de ani.
La 2 km de centrul orasului se afla plaja Sulina, o plaja virgina cu cateva terase care functioneaza doar in timpul verii, plaja foarte lata si cu intrare in apa lina. Sulina este locul in care esti cu un picior in delta si cu celalalt in mare.
Indiferent unde va cazati, eu am stat la casasibiana.ro, trebuie sa faceti excursii pe canalele deltei! Excursiile cu plecare din Sulina pot include urmatoarele trasee: varsarea Dunarii in mare, farul unde s-a filmat "Toate panzele sus", plimbari prin locuri cu nuferi albi si galbeni, canalele acoperite de salcii pana la Caraorman, satul Letea si Padurea Letea sau insula K din golfura Musura. Insula K din Marea Neagra este cel mai nou pamant al Romaniei. La Sulina,in golful Musura, a aparut la inceputul anilor 2000 o insula de cateva zeci de hectare. Mai este cunoscuta si sub numele de "insula fericirii" iar acest loc este paradisul pasarilor .Sunt cu miile, cormorani negri, pelicani,pescarusi,egrete si starci. Pasarile nu se amesteca intre ele, fiecare sta in dreptul coloniei ei, dupa reguli doar de ele stiute, pentru ca omul nu are voie sa paseasca pe insula, doar se poate apropia cateva sute de metri de mal, sa observe.
Din golfuletul din fata pensiunii am pornit cu barca pe canalele Dunarii spre lacul Rosulet si Rosu, excursie ce dureaza circa 3 ore si costa 50 Ron/persoana. Pe canalul navigabil Sulina unde te uiti numai cladiri parasite si intrebi ghidul: "aici ce este?" si ti se raspunde "mai bine ce a fost?"  si asa treci pe langa fosta fabrica de conserve de peste, care acum este o simpla amintire, cherhanaua, santierul naval si multe alte cladiri, toate sunt mentionate la timpul trecut! Pe canalele Dunarii ai ocazia sa vezi broscute care se odihnesc pe frunze de nuferi, auzi ciripit de pasarele si respiri cel mai curat aer din Romania. Nuferii infloresc in mai si rezista pana prin octombrie, uneori chiar si mai mult, daca vremea este calda. Pe lacul Rosu veti vedea colonia de pelicani dar si de lebede, care zboara imediat, la auzul barcii. In functie de adancime, apele deltei isi schimba nuantele din gri tulbure in verde inchis, smarald sau albastru. Ierburile acvatice formeaza si ele un adevarat joc de culori. Pe intinsul apei cat vezi cu ochii plutesc nuferi, iar spre mal, pipirigul, papura si trestia devin loc de cuibarit pentru pasarele.
S-au identificat 275 de specii de pasari aici, dintre care 22 de specii sunt ocrotite de lege, deci vanatul este interzis! Toamna, dupa plecarea pasarilor de vara cum ar fi pelicanul, lopatarul sau berzele, locul lor este luat de pasarile nordice care vin in delta toamna si pleaca primavara...
Am vazut Dunarea chiar in Germania, in locul ei de nastere, mi-a calauzit pasii prin Viena si Budapesta, dar niciodata nu am vazut-o mai frumoasa ca, aici ,in delta! Imi place sa zic ca Dunarea se sfarseste "acasa", asa simt eu, ca aici e casa ei! Chiar daca izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania, din 2 izvoare, unul se afla in curtea unui fermier care o aduna intr-un bazin de apa ca sa para mai multa, Dunarea la izvoare este foarte mica si ce mare ajunge la varsare...
Delta Dunarii este exotica, misterioasa si salbatica, un tinut parca din alta lume, care are intotdeuna ceva nou de aratat!


Uzina de apa

Dimineata in delta











Insula K





Cimitir Sulina

Cimitir Sulina

Plaja Sulina

Plaja Sulina




Drumul e lung pana la Sulina..










Daca ti se pare util ce scriu, te astept cu un like pe facebook pe City Girl ! Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu