expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 11 august 2015

Borsec-regina apei minerale in Romania

Cand am ajuns prima oara la Borsec, am avut senzatia ca am gresit drumul, mi se parea ca trebuie sa mai merg...totul pustiu, cu exceptia unor muncitori care lucrau de zor in centru. Si eram totusi in weekend, in luna lui august, si cred ca timp de 3 ore cat am stat in statiune, nu am vazut mai mult de 20 persoane!
De cum am pasit pe aleea parcului si m-am uitat de jur imprejurul meu, m-a cuprins un aer nostalgic. De parca m-as fi intors in timp, in perioada interbelica, avand senzatia ca din moment in moment ma voi intalni cu domni cu baston si joben si doamne cu rochii lungi si elegante, purtand palarii si manusi! Va jur ca acest sentiment l-am avut...
Centrul statiunii Borsec se intinde pe o alee de parc care urca vreo 7-800 de m, de la centrul de informare turistica si pana la policlinica balneara, care este de vanzare! Va vine sa credeti ca o policlinica este de vanzare? De vanzare sunt si multe alte case si vile renovate sau in curs de renovare care sunt ascunse de ochii curiosilor de o prelata verde.
Baza de tratament arata ca o secventa dintr-un film horror, un adevarat focar de infectie, in acelasi stadiu de aproape un deceniu. Nici nu este inchisa, pentru ca nu are nici macar usi sau ferestre!
Borsecul nu place oricui, pentru ca odata ajuns aici te revolta modul in care sunt lasate in paragina minunatii ale arhitecturii din alte vremuri. Multe cladiri se degadeaza sub ochii autoritatilor locale pentru ca proprietarilor nu le pasa! Nu am cunoscut Borsecul de alta data, dar pot spune ca, plimbandu-ma prin el, m-a emotionat... m-a dus cu gandul unei epoci romantice demult apuse...si cunosc persoane care au fost aici alaturi de parinti si si-au petrecut concediile la diferite tratamente, si cand s-au reintors dupa multi ani au trait o mare dezamagire, ce-a fost si ce-a ajuns!
Nu contest ca l-am gasit mult mai bine ingrijit si imbunatatit decat in alti ani, statiunea arata bine, plina de verdeata si flori, alei pietruite, sunt montate indicatoare de orientare si informare catre punctele de atractie. Exista si o partie mare de schi cu telescaun si inca 2 secundare...Sunt semne  de revenire incurajatoare, dar sunt multe de facut si daca nu va exista un flux mare de turisti in statiune, iarasi lucrurile vor stagna si se vor degrada si cele facute.
Plimbarea continua pe un traseu prin padure, spre Poiana Zanelor, iar de acolo pe alei pietruite pornesti spre Pestera de GheataCetatea Bufnitelor sau Grota Ursilor. Traseele sunt amenajate pentru a face accesul mai usor in punctele de atractie, nu sunt solicitante si nici nu necesita vreo anumita conditie fizica. Exista si mici bazine cu ape minerale, mofete, locuri frecventate in general de cei cu diverse afectiuni.
Borsecul a fost o statiune destul de complexa in care se puteau trata o multime de afectiuni digestive, cardiovasculare si reumatice prin cura interna (buvete) cat si externa (bai carbogazoase sau impachetari cu namol).
Statiunea era cunoscuta inca de prin sec al XVIII, mult mai cunoscuta atunci decat acum..Faima izvoarelor minerale dateaza inca din epoca romana, aici fiind descoperite sarcofage romane. Dupa anul 1750 apar primele constructii specifice zonei balneare, vile si case de odihna, hanuri si bai carbogazoase. Izvoarele minerale care alimentau 2 bazine aveau un debit de 360 de tone de apa minerala zilnic! Renumita apa minerala ajunge sa fie exportata in Austria si Ungaria, astfel Borsecul devenind neincapator, niste farmacisti austrieci sositi de la Viena, propun sa imbutelieze apa minerala in flacoane de sticla. Pana in acel moment ea era transportata in ulcioare de lut, in carute trase de boi. Buteliile de apa minerala Borsec cuceresc apoi Italia, Grecia, Rusia si Turcia. Iar in 1873 la Targul International de la Viena, apa minerala este medaliata cu aur, la fel si in 1878 la Paris.
Si acum cunoscand putin din istoria acestei statiuni, nu iti vine sa te revolti cand ajungi acolo si vezi totul in paragina? Constienti fiind de toate beneficiile acestei apei pentru tratament si apoi ca este cel mai mare producator de apa minerala imbuteliata din Romania!
Astazi statiunea Borsec este doar o umbra a celei de alta data..o statiune imbatranita, singuratica, si pleci cu un gust amar al indolentei fata de comorile patriei...
Nu exista locuri in care sa mananci, decat daca ai cazare cu mancare la pensiune...De fapt in centru in zona de parcare sunt 2 terase dar numai cat am vizitat toaleta si mi-am dat seama cum este si mancarea. Si ca sa nu mai zic ca esti relativ in centrul tarii si nu se prea vorbeste romaneste...
Daca inainte de 1989 sezonul turistic era non-stop si nu gaseai loc de cazare, decat cu greu, acum din cele 100 de vile construite pentru turisti, au mai ramas functionale cam 5-6. Cauza declinului din Borsec este pusa in seama privatizarilor proaste facute de catre stat. Statul a vandut toate imobilele iar banii nu s-au investit in statiune. Aproape 80 de cladiri au fost revandute la diferite persoane fizice care asteapta, cred eu o crestere economica, dar nu au investit nici un leu in renovare sau intretinere!
Apa minerala Borsec este cea mai apreciata si cautata firma de apa imbuteliata de catre consumatori, si atunci vin si intreb..de ce profitul celei mai cautate ape din Romania nu a fost investit in refacerea statiunii?









Baza de tratament

Adăugaţi o legendă








Poiana Zanelor





Pestera de Gheata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu