expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 12 august 2015

Palma-orasul exclusivist din Insulele Baleare

Am aterizat in Palma la ora locala 20, si inca din aeroport am fost placut surprinsa de cat de bine sunt organizate lucrurile pe insula. Pe drumul de la aeroport si pana la hotel, m-au frapat multe lucruri. Primul a fost autostrada...oh my god! sunt pe o insula de 3.500 de km patrati si au 3 autostrazi! Iar eu stau in Romania si abia am adunati 500 de km de autostrada! No comment.. Apoi, parasind autostrada, mai toate stradutele au sens unic si incredibil de inguste si nu intelegeam cum autocarul are loc sa ia curbele! Soferul te lasa la hotel in functie de cum are foile de parcurs, mi s-a intamplat sa treaca de 3 ori pe langa hotelul meu si nu s-a oprit decat atunci cand mi-a venit randul!
Am prins o vreme extrem de calda si foarte umeda. Atat de umeda incat atunci cand ieseai din camera de hotel de la aerul conditionat, dimineata la 8, transpirai instantaneu! Iar seara la fel, la ora 18 te dobora valul de caldura si simteai nevoia sa te adapostesti sub fiecare cortina pe care o intalneai..
Palma este considerata o capitala mediteraneana exclusivista, multe celebritati din toata lumea au proprietati imobiliare aici. Ea face parte din Insulele Baleare, alaturi de Ibiza, Menorca, Formentera si Dragonera (aceasta nefiind locuita). Palma este numele oficial al orasului, Palma de Mallorca fiind folosit doar in sfera turistica si nu este oficial.
Orasul a fost intemeiat in sec II de catre romani si se numea Palmeria, apoi in anul 903 a fost cucerit de catre arabi si l-au numit Medina Mayurqia. Ambele perioade au lasat dovezi adanci asupra orasului pe care azi, le vizitam ca si puncte de atractie. Iar la 31 decembrie 1229 insula a fost cucerita de Jaime I de Aragon care a numit-o Ciutat de Mallorca (Orasul din Mallorca).
Turismul pe aceasta insula a inceput in 1838 cand a fost inaugurata prima linie maritima ce lega Barcelona de Palma. Apoi in 1983 Palma a fost desemnata capitala Insulelor Baleare.
Din pacate la cat turism exista pe insula, locuitorii nu cunosc o limba de circulatie internationala, fapt ce impiedica turistul sa descopere toate atractiile insulei. Ganditi-va ca aici aterizeaza/decoleaza cate un avion la fiecare 2 minute! Si in sezonul estival sunt aproximativ 2 milioane de turisti!
Cei mai multi turisti sunt germani, Mallorca fiind considerata in gluma, al 17 land al Germaniei, dar intalnim si britanici sau italieni.
Orasul Palma este construit in trepte, trepte ce sfarsesc in mare, si cu un port mare care inconjoara orasul. Am inteles ca ambarcatiunile din port au ajuns sa depaseasca masinile din oras, portul fiind destinatia preferata a seicilor sau a persoanelor potente financiar, care vin si-si acosteaza yacht-urile de milioane de euro in port. Numai o zi de stationare in port costa 2000 de euro! Este o reala placere sa te plimbi la ceas de seara, pe faleza portului, printre palmieri admirand acele bijuterii pe apa. Orasul este diferit de ce se intampla in restul insulei sau in statiuni, este linistit, romantic, plimbandu-te poti asculta artisti care canta la chitara sau vioara..este locul perfect pentru persoane care nu cauta agitatie sau zarva care exista in statiunile de langa oras!
Intrarea in oras este pazita de o constructie impozanta, foarte aproape de mare, situata in partea sudica a centrului vechi, numita Catedrala La Seu. In fata catedralei este construit un parc, Parc de la Mar, frumos amenajat cu fantani arteziene, bancute, locuri de joaca pentru copii. Se zice ca pana in anul 1960 aceasta zona era inundabila si apa ajungea pana la zidul orasului si de aceea s-a hotarat amenajarea unui parc cu un lac artificial in acel loc. Jaime I a construit aceasta catedrala in semn de multumire catre Fecioara Maria, pentru victoria impotriva arabilor. Catedrala s-a construit in locul unui moschei, si este in stil gotic, iar ultima restaurare a fost facuta de Antonio Gaudi.
Pe alee care duce la catedrala se gasesc multe trasuri care-si asteapta turisti pentru o plimbare pe faleza, au si autobuze doble decker. De fapt aproape de catedrala se afla Placa d'Espanya care este nodul transporturilor din oras. De aici poti lua autobuze sau trenuri spre diverse directii, iar autobuzele arata foarte bine, cu aer conditionat, cu informatii despre urmatoarele opriri. Important de retinut ca se urca doar prin fata, pe la sofer, un bilet este 1.50, si trebuie sa te asezi doar pe locurile care nu au vreo mentionare, adica locuri special create pentru mama si copil, pentru varstnici, femei insarcinate etc.., altfel risti sa te certi cu cineva!
Passeign de Born este un loc de promenada scurt, cu copaci umbrosi, multe bancute, cafenele si multe magazine cu branduri renumite, care fac din aceasta locatie, una deosebita.
Plaza Mayor este km 0 al orasului si este cunoscuta si sub numele de "cartierul artistilor", deoarece aici vin multi artisti care-si expun operele spre vanzare. Tot aici sunt si nelipsitii marocani care insista sa-ti vanda o poseta, un ceas..toate de "firma"! Piata are forma de patrat, destul de mare, si pe fiecare latura, case vechi cu 2-3 etaje, cateva magazine si terase cu preturi putin cam piperate.
Orasul vechi este o adevarata excursie in trecut, stradutele inguste si intunecoase sunt o dovada vie a epocii romane iar labirintul de strazi croite printre cladirile inghesuite aduc aminte de perioada araba. Majoritatea caselor sunt private iar cele care sunt deschise publicului, se intalnesc sub forma de galerii sau muzee. Stradutele mai toate in panta, pline de gelaterii, la parterului fiecarui imobil se gaseste ori un magazin de tatuaj, ori un restaurant intim, nelipsitele magazine cu produse traditionale din Mallorca, se gasesc de toate pentru toate gusturile!
La 3 km de centrul orasului se gaseste Castelul Bellver, este singurul castel construit in forma circulara si are 112 m inaltime. Drumul pana la castel se face prin 3 cai de acces, in functie de preferinta. Unul prin padure pe un traseu special amenajat de catre primarie, altul pe scarile serpuite pe sub copaci si altul cu ajutorul taxiurilor sau autobuzelor. Castelul ofera o panorama superba asupra orasului si a Marii Mediterane.
Palma este foarte bine pregatita si in ce priveste pistele de biciclete. Paseo Maritimo fiind un loc perfect pentru pasionatii de biciclete, avand ocazia sa pedaleze de-a lungul marii, dintr-un capat al orasului si pana la celalalt.
Palma este un oras fermecator, care te cucereste cu istoria locului si dovezile atat de bine pastrate de pe vremea cuceritorilor.
O perioada buna de vizitare ar fi septembrie-octombrie sau aprilie-mai, in felul acesta evitati aglomeratia din timpul sezonului estival si aveti orasul si insula la dispozitia voastra. Cu bilete cumparate din timp la avion si cea mai buna metoda de cazare ar fi un apartament inchiriat in Palma cu ajutorul unui site specializat in cazare privata, gen  airbnb.com. va puteti petrece cateva zile in acest frumos oras.



   
     
Catedrala La Seu
                                   

                                        


      

                                          













Bunatati din Mallorca

Plaza Mayor


Pista de biciclete






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu