expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

marți, 10 noiembrie 2015

Cetatea Alba Carolina, locul in care trecutul prinde viata!

Dupa cum va povesteam intr-un articol anterior, anul trecut am vizitat Cetatea Alba Carolina, chiar in ziua in care se faceau ultimele pregatiri pentru ziua de 1 decembrie! Deci, am prins cetatea imbracata in straie de sarbatoare, lucru ce m-a emotionat foarte tare!
Ajunsi in parcarea de langa cetate, nici un loc liber, bineinteles! Forfota mare, grupuri de tineri imbracati in costume populare din ansambluri folclorice de la mic la mare luau cu asalt cetatea fluturand steagul Romaniei...politia si jandarmeria era si ea la datorie, iar orchestra armatei se pregatea pentru repetare imnului...
Dupa ce am lasat masina la cateva strazi distanta de cetate, m-am intors la locul principal, putin dezorientata ca nu stiam pe unde sa o iau, pentru a nu rata nici un obiectiv turistic! Ma asteptam sa platesc bilet pentru intrare, insa surpriza...intrarea este libera!
Ca sa fiu sincera cu voi, este tareeee greu de descris in cuvinte, intr-un articol pe blog, plimbarea prin cetate...cel mai bine se descopera la fata locului! Fiecare cladire pe langa care treci isi are propria-i istorie si insemnatate, ar trebui sa le enumar pe toate si sa le acord fiecareia dintre ele atentia cuvenita, insa nu pot sa va spun chiar tot...nu ati mai fi curiosi sa mergeti acolo, pentru ca deja stiti toate informatiile!
Dar nu o sa va las in suspans si o sa va zic ca importanta orasului Alba Iulia asupra intregii tari, a crescut in anul 1600, cand Alba Iulia devenit prima capitala a celor trei tari romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, unite de catre Mihai Viteazul! Aceasta alegere a facut din Alba-Iulia, un oras puternic si pregatit sa devina locul Marii Unirii de la 1 decembrie 1918! Un alt moment important in istoria orasului este legat de finalul rascoalei taranesti din anul 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan, unde executarea lui Horea si Closca, a fost ultima executie prin "tragere pe roata" a Imperiului Habsburgic.
Insa cetatea nu-si are origini doar din anii 1600, alegerea locului pentru constructia cetatii a fost oarecum strategica, aceasta fiind ridicata exact deasupra locului unde fusesera ridicate alte doua cetati de aparare mai vechi. Este vorba despre castrul roman, Apulum, unde era Legiunea a XIII-a Gemina, apoi pe ruinele ei, a fost ridicata in perioada medievala Cetatea Balgradului, ca ulterior sa fie ridicata Alba Carolina. Cetatea Alba Carolina a fost ridicata in timpul Imperiului Habsburgic, intre anii 1714-1738, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, si ocupa peste 100 de hectare si are 7 bastioane: Eugeniu de Savoia, St. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta, cu forma unui heptagon neregulat iar cele 7 bastioane ii ofera o imagine de stea. A fost denumita Alba Carolina in cinstea Imparatului Carol al VI-lea care a decis construirea cetatii. La constructia cetatii au participat peste 10.000 de iobagi adusi din toate partile Transilvaniei si fortati sa munceasca in serii de cate doua saptamani!
Intarea in cetate se facea prin 6 porti: 3 porti erau spre oras iar celelalte 3 erau spre campul de instructie. In prezent s-au pastrat in forma initiala doar portile I, III si IV, iar din poarta II s-au pastrat doar stalpii laterali, din pacate datorita vechimii cetatii, in procesul de restaurare, o poarta a fost reconstruita de la zero.
Si acum ca stim istoria cetatii, eu zic sa vedem ce am gasit la terminarea lungului proces de restaurare ce a inceput in anul 2008 si s-a incheiat anul trecut, iar valoarea investitiei a ajuns la aproximativ 70 milioane de euro, fonduri europene!
In cetate intalnim Sala Unirii si Muzeul National al Unirii, Catedrala Reintregirii si Catedrala Romano-Catolic "Sf. Mihai", dar si Palatul Princiar, construit in sec al XVI-lea, care a fost resedinta lui Mihai Viteazul, dar care mai necesita lucrari de reabilitare.
Catedrala Romano-Catolica, a fost construita in anul 1246 in stil romano-gotic, in prezent este una dintre cele mai bine pastrate locuri din cetate. Aceasta a suportat de-a lungul timpului multe renovari si extinderi, in interiorul ei se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, al fratelui sau Johannes Miles (Ioan Cavalerul) si al fiului sau Ladislau, si mormantul primului principe al Transilvaniei, Sigismund si al mamei acestuia.Tot aici se afla si cea mai mare orga muzicala aflata intr-o catedrala a Transilvaniei, cu 2272 de tuburi si este inca functionala.

Catedrala Romano-Catolica
Catedrala Ortodoxa, cea mai impunatoare cladire din cetate, a fost construita in scopul gazduirii ceremonialului de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la 15 octombrie 1922. Insa din pacate aceasta catedrala nu si-a dus la capat scopul datorita caruia a fost construita, pentru ca Regele Ferdinand era catolic si a refuzat vehement sa fie incoronat de catre un prelat ortodox! De aceea coroanele au fost sfintite in interiorul catedralei, dar ceremonia de incoronare a avut loc afara, Regele Ferdinand punandu-si singur coroana de otel pe cap, apoi pe cea a sotiei sale, Maria!






Sala Unirii, o sala luxoasa la ora actuala, construita in anul 1900 in incinta fostei Case a Armatei si reprezinta incaperea in care la 1 decembrie 1918, cei 1228 de delegati declar Unirea Transilsalvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania! Ceea ce incepuse Mihai Viteazul la 1600, se intampla dupa 300 de ani, si astfel Cetatea Alba Carolina devine Cetatea Marii Unirii!


Sala Unirii

In piata centrala, este statuia lui Mihai Viteazul realizata de Oscar Han in anul 1968, statui sau grupuri statuare de bronz amplasate in diferite locuri ale cetatii si reprezinta soldati in uniforma, o florareasa, o vanzatoare de oua sau ce mi-a atras atentia in mod deosebit a fost un grup statuar amplasat langa catedrala romano-catolica si care-l reprezinta pe Sf. Anton inconjurat de 6 copii.


Las in spate statuile si ma indrept spre cea mai impozanta poarta din cetate...si-a castigat acest drept prin elementele arhitecturale cu care aceasta iese in evidenta! Are forma de arc de triumf dublu si are statuia Imparatului Carol al XVI-lea al Austriei, iar sub aceasta statuie exista o celula devenita "celebra" deoarece aici a fost inchis Horea la sfarsitul rascoalei de la 1784. Dupa ce trec pe sub arcul de triumf, in fata mea se inalta obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, ridicat in memoria lor in anul 1937 si are o inaltime de 22,5 m.
Acestea sunt doar cateva obiective de referinta a cetatii Alba Carolina, insa ea are mult mai multe lucruri de oferit vizitatorilor sai, trebuie doar sa va acordati cateva ore in frumoasa cetate. Si fiti constienti ca fiecare piatra pe care calcati ascunde istoria neamului romanesc cu bune si cu rele...
In luna august a acestui an, site-ul Tripadvisor, cel mai mare site de recomandari turistice din lume, a oferit Cetatii Alba Carolina un certificat de excelenta! Acest certificat a venit in urma calificativelor bune pe care le-a primit cetatea din partea vizitatorilor care i-au calcat pragul in ultimul an! Este un lucru de care ar trebui sa fim mandri si o bila alba pentru turismul istoric al Romaniei.
In prezent, Alba Iulia ofera turistilor cea mai mare si mai bine conservata cetate de tip Vauban din Europa! Vauban vine de la arhitectul militar francez Vauban care a construit fortificatia, dupa cele mai noi metode ale vremii respective.






Repetitie parada militara



Pentru Alba Iulia, inima orasului o reprezinta Cetatea Alba Carolina...pentru mine reprezinta cea mai frumoasa cetate pe care am vizitat-o in Romania si nu-mi pierd speranta ca intr-o zi si Sighisoara va fi restaurata, si in modul acesta si-ar recapata stralucirea pierduta...

Un comentariu:

  1. Adevarat,sunt frumoase cetatzile Albei,la fel ca toate orasele-cetate din Transilvania.

    RăspundețiȘtergere