Romania este tara paradoxurilor.Desi are un imens potential turistic,numarul turistilor care-si petrec concediile in tara scade de la an la an,uneori datorita infrastructurii,alteori conditiilor de cazare sub asteptari si la preturi exagerat de mari,dar am descoperit ca turismul eco prinde foarte bine.Multi turisti au inceput sa aprecieze mancarea bio si lasa viata urbana pentru cateva zile la tara...
O astfel de pensiune eco,este si Casa Bunicilor din satul Manastirea Humorului.Din Gura Humorului mai sunt aproximativ 12 km pana la poarta bunicului ;ultima parte de drum fiind neastfaltat,dar cu piatra si sunt indicatoare cu numele pensiunii.
Totul a inceput cand proprietarul pensiunii,Gelu Iacob s-a hoatarat sa se mute la tara,in satul Manastirea Humorului,unde visa sa-si construiasca o casuta a lui.A fost dezamagit in prima faza de costurile mult prea mari de constructie,dar la indemnul unui mester tamplar a fost sa vada o casa veche,din lemn,parasita de peste 20 de ani,cu data inscriptionata a constructiei in 1886!A ramas fascinat de ea,asumandu-si riscul unei case vechi,cu posibilitate de lemn putred,costuri de transport,restaurare etc si in schimbul a 1000 de euro a cumparat-o,si cu ajutorul mesterilor a stramutat-o pe terenul lui bucatica cu bucatica.In 2002,a terminat-o si a devenit casa personala cu gospodarie proprie,solarii,padurea aproape cu pajisti intinse si aer curat.Dar casa a atras multe priviri,si lumea care facea drumetii prin imprejurimi se oprea la el la poarta,sa-i ceara cazare crezand ca este o pensiune agroturistica.Si asa a luat nastere pensiunea Casa Bunicilor!
A prins drag de alte 3 case vechi bucovinene,si pe ele le-a demontat si le-a asamblat pe terenul lui,si orice problema a intampinat pe parcurs a gasit rezolvare.De exemplu,unde a fost lemn putred a pus ferestre mari si tot asa.Toate casele gasite de el,erau construite din copaci de prin anii 1700!
Pensiunea este formata acum din 3 case,care au in totalitate 30 de locuri de cazare.
Casa 1 ofera 12 locuri de cazare,in 3 apartamente.Fiecare apartament avand 2 dormitoare(cu pat matrimonial) si o baie.
Casa 2 are 8 camere duble cu pat matrimonial si fiecare are baie proprie
Casa Irinucai ,este o casa unifamiliala,pastrand intact stilul traditional bucovinean,cu soba alba mare si cuptor,bancuta,tesaturi lucrate manual,obiecte decorative in acelasi stil,iar la mansarda este patul matrimonial si o baie.Si biblioteca cu multe carti,defapt carti se regasesc peste tot in pensiune de care va puteti bucura la discretie.
Camerele nu sunt foarte mari,in schimb sunt inalte,sunt curate, cu mobilier vechi restaurat,televizor in fiecare camera,internet la fel,apa calda non-stop,iar lenjeria perfect apretata exact ca la bunica!
La parterul celei de-a doua casa exista un restaurant spatios cu o terasa de piatra sub umbra brazilor.
La interior sunt barne din lemn autentic si mobilier atent ales pentru a se incadra perfect cu aerul rustic al casei.
In prima casa exista si un mic muzeu,cu obiecte decorative specific bucovinesc si este o incantare atat pentru adulti cat si pentru copii.
In curtea de 5 hectare sunt si 3 iazuri cu pesti in care se poate pescui,un raulet,o pasune imensa,o trambulina,un loc de joaca pentru copii cu nisip si 2 ponei spre incantarea celor mici.Un teren de sport cu cosuri de baschet,teren de badminton/volei/tenis sau fotbal cu piciorul.
De la strada,curtea duce spre padure printr-o alee pietruita unde gasim carari frumos amenajate.Din loc in loc sunt amplasate bancute si hamace legate de brazi,parca pregatiti sa te primeasca la un pui de somn sau citind o carte buna.
Ca si mancare,exista un meniu,dar se poate comanda orice aveti pofta, cu conditia sa anuntati de dimineata si sa existe in ferma proprie!
O camera dubla costa 130Ron/zi,un apartament costa 240Ron/zi iar micul dejun este 19Ron/pers.
La domnul Gelu,vin doar oameni frumosi,care nu cauta luxul camerelor si aerul conditionat.Aici aerul conditionat vine de la brazi!Nu este o pensiune pentru oricine,drept dovada si parerile sunt impartite.
Casa Bunicilor vine in intampinarea turistilor cu acel aer traditional pe care in ultimii ani tot mai rar il intalnim.Cu mancare traditionala ca la bunica,cu arhitectura locului in care ajungi parca sa-ti vezi bunica trabaluind prin curte sau bucatarie...
Acest om a avut un vis..un vis de a trai frumos,simplu si sanatos,si s-a implicat 100% in realizarea acestui vis.Fiecare bucata de lemn batuta in casa este trecuta intai prin mainile lui si toate au incarcatura pozitiva asupra celui care vine macar o data aici!
Inainte sa mergi aici,cauta sa intelegi cat suflet a pus in tot ce a construit si cata insemnatate au locurile natale,si acum bunicul nu face nimic altceva decat sa ne permite noua, turistilor sa gustam din visul lui...dar doar pentru cei care intr-adevar stiu sa aprecieze si sa se bucure de lucruri simple.
Inchei asa cum imi place mie sa zic:sunt multe lucruri frumoase in lume,trebuie doar sa inveti sa le vezi!
Pentru mai multe informatii vizitati casabunicilor.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu