expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 7 ianuarie 2016

Ce ofera centrele Spa din Romania, romanilor?

In primul rand, fiind primul articol pe anul acesta, vreau sa va zic La multi ani! Sa aveti parte de tot ce e mai bun si mai frumos in viata anul acesta, si nu numai!
Al doilea lucru de care as vrea sa vorbim astazi, ar fi centrele Spa din Romania...Sarbatorile au trecut, si acum, marea majoritatea noastra cautam weekend-uri de relaxare in diferite colturi de tara. Mai ales noi, femeile, doar suntem recunoscute dreptul sexul frumos! Mereu in cautare de proceduri cat mai avangardiste pentru a ne mentine frumusetea! Dar exista astfel de locuri in Romania? Si daca da, ce ne ofera?
Ei bine, daca ma cititi de ceva vreme, ar trebui sa stiti ca sunt inversunata pe declinul statiunilor balneoclimaterice de la noi din tara, tocmai pentru ca trei sferturi din izvoarele minerale din Europa se afla la noi in tara, si nu prea stim ce sa facem cu ele...Bine ca stiu alte tari, cu mult mai putine optiuni! Dar asta este deja alta discutie...
Sincer, nu sunt genul de turist care cauta asa ceva, in schimb cunosc persoane care s-ar duce la fiecare sfarsit de saptamana intr-un astfel de centru, sa fie rasfatate din varful degetelor si pana in crestetul capului...si de aceea in cautarile mele pe internet si din cateva discutii cu niste cunostinte care frecventeaza atat in Romania cat si in afara tarii, astfel de locuri, am descoperit cateva lucruri foarte interesante! Cert este ca Romania are cateva investitii in sectorul Spa, in schimb raportat la calitate-pret, lucrurile sunt si bune, dar si rele.
De ce? Pai...as incepe cu apreciatul Cocor Spa, din incinta hotelului Cocor din Olimp, deci la Marea Neagra... Cocor Spa este o cladire intreaga dedicata spa-ului, cu un lift exterior din sticla din care vezi marea, piscina interioara cu vedere la mare, sauna finlandeza sau bio sauna, fantana de gheata sau jacuzzi, toate acestea suna foarte tentant. Si mai pui masajele fetei si corpului cu produse profesionale si recunoscute in centrele Spa din intreaga lume, este deja relaxarea perfecta dupa atata mancare de sarbatori si lipsa activitatii! Cat costa 2 zile la Cocor Spa? Conform site-ului cocorspa.ro un pachet de 2 zile fara cazare, costa 520 Ron/pers, acest pachet incluzand 1 hidromasaj cu uleiuri esentiale, 1 masaj subacval, 1 dusmasaj Vichy, masaj spate si picioare, 1 masaj relaxant de 20 min si 2 * wellness aquagym. Toate aceste activitati se desfasoara in deplina liniste, copiii nu au voie in incinta spa-ului cu parintii, decat 3 ore, si acelea destinate doar lor. Mi se pare logic sa nu-ti iei copii la spa! De ce te mai duci la spa?
Si acum partile mai putin bune, as zice eu...centrul spa se inchide la ora 18...hotelul Cocor este doar renovat si cam atat! Fara mari imbunatatiri, si la 4 stele cat este el cotat, multi abia ar da cu indulgenta 3 stele! Pretul unei camere pe noapte ar fi undeva la 300 Ron, camerele nu foarte generoase iar draperiile de la geamuri sunt de culoare crem, in concluzie toata lumina iti intra in camera, deci cam greu cu odihna. La deschiderea centrului Spa in 2009, lucrurile au mers perfect in ceea ce priveste personalul centrului si respectarea programarilor. Care apropo, programarile la proceduri se fac cu o saptamana inainte de a ajunge la cazare, deci ar cam avea timp personalul sa-si organizeze programul! Se decaleaza chiar si cu o ora programarile...nu e chiar relaxant sa astepti sa te strige cineva ,,e randul tau!,,...Pentru cei cu dare de mana, Hotel Cocor si Cocor Spa, poate fi o alternativa de cazare si relaxare, tinand cont ca in Olimp, multe optiuni de cazare nu ai! Si mare grija cand alegeti sa mergeti aici, acest hotel este inscris in programul ,,Litoralul pentru toti,, si daca va achizitionati o camera prin acest program, se poate sa primiti o camera nu foarte spatioasa amplasata la un colt de parter. Dar mai este pana la toamna...
Hotel Danubius din Sovata are si el un centru spa, cu preturi la fel de ridicate si exagerate uneori. Acest hotel are parcare privata, dar pe care o platesti, 10 Ron/zi hoteliera, accesul in centrul spa se face prin vestiar, loc in care iti poti lasa obiectele personale nefolositoare in interiorul spa-ului, pe care le depozitezi intr-un dulapior cu cheie in care trebuie sa pui 50 de bani, pentru a-l inchide! Nu prea-i gasesc logica, dar presupun ca o exista una! Aici de obicei vin grupuri si activitatile nu se desfasoara chiar in liniste...la punctul acesta as zice ca tine de bunul simt al fiecaruia! Centrul spa este impartit pe doua nivele, la unul din ele, accesul copiilor este restrictionat, de preferat ar fi sa va achizitionati un pachet cu mese incluse, pentru ca altfel veti plati dublu sau chiar triplu decat de obicei! Nu va puneti prea mari asteptari in acele pachete care au icluse cupe de sampanie sau alte afrodisiace, cupa de sampanie s-ar putea sa se transforme in pahar de unica folosinta cu doua degete de sampanie iar capsuna intr-o capsunica trecuta!
Pentru 5 zile de cazare cu demipensiune, o consultatie medicala wellness si 15 proceduri veti plati 1555 Ron/pers.
Tinand cont de distanta mare de la Focsani la Baile Felix, se pare ca este un hotel cu spa care merge binisor spre bine. Este vorba despre Hotel International din Baile Felix, un hotel comunist ca mai toate din statiunile balneo, insa renovat si chiar imbunatatit! Camerele hotelului sunt mici pentru 4 stele cat are hotelul, in schimb foarte curate si bine organizate. Baza de tratament este moderna, spatioasa si luminoasa. Aici poti experimenta baia in piscina descoperita cu apa termala in plina iarna, dupa care poti incerca un masaj relaxant.Nu exceleaza la capitolul mancare, personal amabil, raportat la servicii si pret pare a fi ok, dar nu te da cu nimic pe spate, se mentine pe aceeasi lungime de la inceput si pana in prezent. O zi de cazare cu pensiune completa si un tratament costa 260 Ron/zi/pers.
Nu am mai fost pe litoralul romanesc de cativa ani, dar cred ca toata lumea, sau femeile, stiu cine a fost Ana Aslan si dorinta ei de a gasi tratamente antiimbatranire. Ei bine in incinta hotelului Europa din Eforie Nord, se afla Ana Aslan Spa. Centrul spa nu are nicio legatura cu hotelul, chiar personalul spa-ului tine sa precizeze ca sunt doi manageri diferiti, si nu vor sa fie asociati cu hotelul. Si am sa explic si de ce...in hotel curatenia cam lasa de dorit, personalul nu foate amabil intotdeauna, preturile nejustificat de mari pentru ceea ce ofera, la 4 stele ar trebui sa ti se ofere papuci si halat de baie, aici nu exista decat la apartamente sau junior suite. Adica tot hotelul este catalogat de 4 stele, dar camerele duble, nu? Dar preturile sunt de 4 stele! In schimb, aand intri in centrul spa, parca ai intrat intr-o alta lume, muzica ambientala atat pe holuri cat si in camerele de proceduri, indiferent de problema pe care o ai esti consultat de un medic specialist care iti recomanda de comun acord ce proceduri sau tratamente sa urmezi. Aici primesti papuci si halat de baie, nu plimbi aceleasi prosoape cand ai mai multe tratamente...si un lucru foarte interesant, aici toata lumea zambeste! Personal, atunci cand vad ca cineva ma intampina cu zambetul pe buze deja incep sa am alta stare, deja sunt pe jumatate relaxata. Multi turisti straini vin aici an de an, si se plang de conditiile nu foarte ok din hotel, insa fac compromisuri pentru baza de tratament Ana Aslan, si in special pentru beneficiile namolului terapeutic, care se pare ca se gaseste doar la noi. Pentru acesti clienti care continua sa vina, ar trebui sa se investeasca in servicii hoteliere de calitate.
Pretul unei nopti de cazare ajunge in jur de 300 Ron/camera iar daca doriti sa incercati cateva tratamente la spa, va dau cateva exemple informative - masaj anticelulitic 25 min-17euro, reflexoterapie 25 min-14euro, aerosoli-5euro, drenaj limfatic 55min-41euro si exemplele pot continua.
Am ales sa inchei cu promitatorul proiect Therme Bucuresti, care isi va deschide portile pe 14 ianuarie si care teoretic, promite mult. Se pare ca este cel mai mare parc termal din Europa, construit pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, in afara orasului, apartine de Balotesti, iar ca pozitie se afla dupa aeroportul Otopeni. Un proiect al unui grup german de investii Wund, care deja mai detine 4 astfel de parcuri in Germania, promite sa puna Romania pe harta turismului wellness & spa. Cu precizarea ca nu are spatii de cazare, in schimb in interior gasesti absolut ce doresti. Este format din 3 zone - Galaxy, destinat familiei, cu topogane indoor si piscine cu valuri, a doua zona este The Palm - o zona de relaxare cu palmieri, jacuzzi si piscine cu aromaterapie, si ultima zona Elysium o zona de wellness cu saune, masaje, piscina panoramica cu seleniu, un restaurant a la carte si multe altele. De precizat ar fi ca in zona  Palm si Elysium, accesul copiilor este restrictionat. Un pachet la Galaxy pentru o familie formata din 2 adulti si 2 copii incepe de la 108 Ron pentru 3,5 h sau toata ziua 168 Ron. La The Palm pretul unui bilet per adult costa 49 Ron pentru 3,5 h sau 64 Ron toata ziua. La Elysium pretul per adult incepe de la 68 Ron pentru 3,5 h sau 87 Ron toata ziua. Fiecare zona are restaurante si snack baruri pentru toate varstele si gusturile.
Acest proiect ma duce cu gandul la Tropical Islands din Germania, aflat la 60 km de Berlin, construit intr-un fost hangar de avioane, parcul cuprinde un hectar de padure tropicala, un sat, zeci de mii de plante exotice, o plaja, spatii de cazare si multe piscine. In schimb acesta a fost construit de o corporatie din Malaezia.
Indraznesc sa dau credit acestui proiect si chiar intentionez sa-l incerc atunci cand voi avea ocazia, si imi doresc ca lucrurile sa mearga bine tot timpul, nu doar la inceput, sa dea bine la public, la camera, la bloggeri si reclame... Ambalajul este frumos, dar continutul este cel care face diferenta peste ani...Pentru ca si celelalte centre spa enumerate mai sus, au pornit cu dreptul dar pe parcurs lucrurile s-au schimbat...Nu poti sa ai niste pretentii de 4 stele dar sa oferi prosoape gaurite sau rarite de atata folosinta, sau sa te plimbi prin salile de tratamente cu acelasi prosop in fiecare zi!
Romania are potential in acest sector, dar cred ca tine de flerul unui manager de astfel de locatii, ca lucrurile sa mearga bine...si ar trebui sa se inceapa de la instruirea personalului acestor centre. Trebuie sa dai dovada de disponibilitate, de placere, de ajutor si de acel zambet pe buze...de multe ori mi s-a intamplat sa intalnesc la receptii angajati care atunci cand te vad pica cerul pe ei! De ce credeti ca ne place sa ne relaxam in centre spa? Pentru ca suntem satui de fete posomorate si negativism in jurul nostru...asa ca am vrea sa primim niste zambete, nu credeti?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu