expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 4 noiembrie 2015

Castelul-calendar, constructie unica atat in Romania, cat si in lume!

Stim deja foarte bine ca Romania "ascunde" multe comori arhitecturale, uitate odata cu trecerea timpului. Este si cazul Castelului-Calendar, de langa localitatea Zau de Campie, din judetul Mures. Despre acest castel nu s-au auzit multe lucruri, insa el este un loc plin de mister ce poarta amprenta unei povesti de dragoste neimplinita.
Ce este asa special la acest castel? Construit pe o colina dupa modelul castelelor medievale franceze, in padurea Barsana, are 365 de ferestre, cate zile are anul... 52 de camere, cate saptamani are anul...4 turnuri, cate anotimpuri are anul...12 holuri, cate luni are anul si 7 terase, cate zile are saptamana! A fost construit la inceputul anilor 1900, la cerinta lui Istvan Ugron, ambasador al Austro-Ungariei in Rusia la vremea aceea, pentru una dintre fiicele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, de care era foarte indragostit. Insa pretentiile printesei s-au dovedit a fi mult prea mari, aceasta cerandu-i sa i se paveze drumul pana la castel cu banuti de aur, s-a si intamplat dar nu a fost multumita, si a cerut ca banutii sa fie asezati pe cant, pentru a nu calca pe capul imparatului. Si in modul acesta, baronul a ramas fara bani, si fara printesa! Chiar daca a fost respins de catre iubirea lui, acesta a finalizat castelul, insa nu prea a fost vizitat de catre nobil, dar a vrut sa demonstreze la ambitie ca poate avea o resedinta de vara, aparte si diferita de oricare alta resedinta! Cativa ani mai tarziu, in anul 1917, intreaga familie a tarului Nicolae al II-lea a fost ucisa, inclusiv printesa, iar nobilul Istvan, profund indurerat de pierderea suferita, nu s-a mai casatorit niciodata. In anul 1925, Istvan a cedat castelul lui Istvan Baffy, pastrand doar cateva camere pentru el, iar in anul 1948 acesta moare la Cluj, intr-un azil de batrani.
Dupa 1945, regimul comunist a confiscat mobilerul, pe care l-a transferat la Turda, iar castelul a primit rand pe rand alte intrebuintari. A fost sanatoriu pentru bolnavi TBC, scoala, depozit de cereale si casa de copii.
La momentul actual, castelul apartine de Consiliul Judetean Mures iar din anul 2012, are lacatul pe poarta. Acum cativa ani in urma, castelul arata bine si nu parea ca necesita mari renovari, dar dupa aparitia legilor privind retrocedarile, situatia castelului s-a inrautatit. In anul 2006, urmasii lui Istvan Ugron au revendicat sute de hectare de teren din Zau de Campie, dar si santuri sau rauri care candva au fost in proprietatea nobilului, si cu acest proces pe rol, autoritatile locale se "justifica" sub pretextul retrocedarilor, pentru dezinteresul avut asupra castelului! Nimeni nu-si asuma responsabilitatea, chiar daca consiliul local ar trebui sa asigure fonduri de renovare!
"Castelul iubirii", este un monument istoric unic, atat in Romania cat si in lume, insa are mare nevoie de restaurare! Fatada castelului arata din ce in ce mai rau, unul din balcoane sta sa cada, plin de buruieni...totul se degradeaza pe zi ce trece daca nu se gasesc solutii imediate!
In momentul de fata este inchis pentru vizitatori, poate fi admirat doar de la departare, insa daca acesta ar reusi sa-si recapete stralucirea de alta data, ar putea atrage un numar mare de vizitatori, atat pentru constructia inedita cat si pentru dragostea neimplinita dintre un nobil si o printesa. Cum stim sa exploatam un mit cu dracula si vampiri, cred ca am putea sa exploatam si o poveste de iubire...sau poate nu vrem! Iubirea nu tine de foame, nu?
M-au ajutat descopera.ro si wikipedia.ro






2 comentarii: