expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

luni, 26 octombrie 2015

Magia sarbatorilor de iarna la targurile de Craciun

Cea mai cunoscuta si renumita tara pentru pietele si targurile de Craciun, este fara indoiala Germania! Germanii au transformat spiritul Craciunului intr-o mare afacere ce aduce anual un profit de aproximativ 5 miliarde de euro. Interesant, nu?
De la orase mari si moderne precum Frankfurt, Berlin, Stuttgart sau Munchen si pana la orase mici si medievale gen Regensburg sau Esslingen, toate acestea insumeaza aproximativ 2.500 de piete de Craciun!
Traditia pietelor de Craciun din Germania, incepe undeva in evul mediu, cand oamenii trebuiau sa-si faca provizii pentru iarna grea si sarbatori. Prin sec XIV, pe langa alimente de baza, au inceput sa apara jucarii de lemn si dulciuri. Cea mai veche piata de Craciun este cea de la Dresda, mentionata in anul 1434, iar cea mai vestita la ora actuala, este cea de la Nurnberg, care aduna peste 2 milioane de vizitatori an de an. De aici vine si celebra turta dulce!
Majoritatea pietelor se deschid in a doua jumatate a lunii noiembrie, insa acestia incep sa se pregateasca inca din octombrie, pentru a fi siguri ca vor termina totul la data stabilita, si acestea dureaza pana pe 23-24 decembrie.
La Koln de exemplu, se desfasoara 7 piete de Craciun, insa cea mai impresionanta este cea organizata langa catedrala orasului, Cologne Cathedral, iar pentru cei mici, targul deschis in Rudolplatz Square ii conduce in lumea de basm a fratilor Grimm. La Bremen, in orasul muzicienilor, cu o traditie de peste 600 de ani, targul se desfasoara in fata primariei, langa statuia lui Roland. La Stuttgart, sunt amplasate aproximativ 250 de cabane de lemn, langa primaria care este si ea imbracata intr-un calendar urias cu zilele ramase pana la Craciun. Hamburg vine cu ceva inedit, o parada a oamenilor de zapada si a ingerasilor in fiecare seara.
Nu o sa insist pe orasele mari atat de intens promovate pentru pietele de Craciun, cred ca le cunoastem cu totii, macar din auzite si tot le stim! Insa scopul meu este altul, piata de Craciun nu inseamna doar Nurnberg sau Munchen, dragii mei! Orasele astea mari si renumite sunt atat de aglomerate incat nu ai loc sa arunci un ac! Sunt superbe,cu cladiri impresionante imbracate in culori care mai de care mai frumoase, nimic de comentat, insa aglomeratia aduce cu sine, statul la cozi la magazine sau la orice veti dori sa cumparati! De aceea, articolul meu se indreapta catre orase mai mici...mai intime...medievale...romantice, in care va zic din surse proprii ca veti simti cu adevarat spiritul Craciunului.
Regensburg, oras la 100 km de Nurnberg, despre care se spune ca este cel mai bine pastrat oras medieval al Germaniei iar in anul 2014 a primit titlul de cel mai frumos targ de Craciun dintr-un oras medieval! Centrul istoric se coloreaza intr-o lumina deosebita odata cu inceperea targului de Craciun. Aici vizitatorii pot cumpara farfurii cu o vechime de 50-100 de ani, la preturi de chilipir. Domul din Regensburg, o constructie in stil gotic, imbraca si el, haina de lumini a targului. Si daca tot sunteti aici, trebuie sa stiti ca centrul istoric face parte din ansamblul UNESCO din anul 2006, si tot aici este primul pod de piatra facut peste Dunare, pod construit intre anii 1135-1146. Podul era folosit de cruciati in drumul spre Tara Sfanta. Aici Dunarea noastra se intalneste cu raul Regen. Targul isi deschide portile pe 23 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie.
La 50 km de Regensburg sau 95 km de la Nurnberg, se gaseste un sat medieval numit Hexenegger, unde are loc an de an targul medieval de Craciun de la baza castelului Hexenegger. Aici se plateste intrarea, comparativ cu celelalte targuri, insa atmosfera intima a locului iti ofera ocazia sa te simti chiar in tara lui Mos Craciun! Mai tot timpul ninge, zapada din belsug, iar o data cu lasarea intunericului fiecare crenguta de copac prinde viata, transformand targul intr-un adevarat tablou de poveste. Oameni costumati in diferite personaje din povesti interactioneaza cu multimea, copiii pot incerca o plimbare cu camila, puteti cumpara obiecte de artizanat din lemn iar atunci cand simtiti ca ati inghetat, va puteti incalzi in cabanutele dotate cu semineu. Colindele rasuna peste tot iar aroma vinului fiert cu scortisoara se simte in aer.
Daca mergeti la Munchen la targul de Craciun, nu ezitati sa dati o fuga si pana la targul de la Augsburg, aflat la 80 km de Munchen. Este un orasel micut si tare cochet! Aici, pe cladirea primariei este un calendar Advent viu, iar in zilele de weekend, de vineri pana duminica, de la ora 18, 24 de ferestre ale primariei se lumineaza in roz si galben si 24 de ingerasi costumati isi fac aparitia! Show-ul este insotit de muzica de harpa, flaut dar si un cor de copii. Pe 23 decembrie, ingerasii coboara pe treptele primariei. Tot aici puteti urca in turnul Perlach, un turn de 70 m inaltime, pe cele 261 de trepte pana sus, iar privelistea asupra oraselului si a pietei de Craciun, isi merita efortul.
De la Nurnberg si pana in orasul Craciunului sunt doar 100 km! Unde este orasul Craciunului? Pai...la Rothenburg ob der Tauber! Acest orasel este foarte bine pozitionat pe harta turistica a Germaniei, pentru ca se afla pe cel mai tranzitat traseu turistic, Romantic Road si Castle Road ( mai multe detalii despre acest traseu intr-un articol viitor). Aici poti simti spiritul Craciunului, in fiecare zi a anului, pentru ca aici se afla muzeul Craciunului! Odata intrati in el, veti face o calatorie in timp, pana prin anii 1880, cu ajutorul decoratiunilor, fotografiilor si a celor mai "batrani" Mosi Craciuni! Acesta este cunoscut drept "cel mai german oras al Germaniei". Intrarea in orasul vechi, Alstadt, se face pe niste porti, si odata intrat in el, ai senzatia ca ai ajuns pe alt taram...cu case tipic germane decorate cu luminite de Craciun...magazine de jucarii...mosi Craciuni la fiecare colt de strada...totul este magic!!! Anul acesta targul incepe pe data de 27 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie, targ ce se desfasoara in piata centrala, langa primarie si biserica St. Jakobs. Mai puteti vizita muzeul papusilor si al jucariilor sau castelul Toppler, care de fapt pare mai mult un turn cu o casa in varf!
La Esslingen, un mic oras la doar 16 km de Stuttgart, se desfasoara in fiecare an, cel mai autentic targ de Craciun, medieval din Germania. Aici cabanutele sunt impodobite saracacios, iar vanzatorii imbracati ca odinioara, isi asteapta clientii pentru a le face suveniruri chiar in fata lor! Astfel sticlarul da forme pe loc, pielarul impleteste genti si curele pe moment iar bucatarul taie carnea sub ochii clientilor si o pune pe gratar. Totul este "atunci"! Atmosfera este intretinuta de clovni, acrobati care sar de colo-colo sau domnite ratacite!
Erfurt Market, oras situat la aproximativ 200 km de Nurnberg, are o piramida de Craciun de 12 m inaltime si o padure magica de basm cu figurine in marime naturala, sculptate manual, ce formeaza scena Nasterii Domnului. Targul de Craciun are loc in Piata Catedralei, inconjurat de cladiri impresionante medievale.
Reichenhall este un orasel situat la 130 km de Munchen sau la 20 km de Salzburg, Austria, ce va poate oferi intimitatea sarbatorilor de iarna. Oraselul este inconjurat de munti, incarcati cu zapada si i se mai spune si "orasul Spa". Tot aici puteti vizita Berchtesgeden Salt Mine cu muzeul de sare. Targul incepe pe 27 noiembrie si se inchide pe 24 decembrie.
In Forchheim, la doar 36 km de Nurnberg, vizitatorii iau cu asalt piata de Craciun pentru a vedea cel mai frumos calendar Advent din lume! In fiecare an, primaria este transformata intr-un urias calendar viu, si in fiecare seara la ora 18.30, un inger al Craciunului deschide o fereastra, citeste un scurt pasaj din biblie si dezvaluie imaginea zilei respective! Targul se deschide pe 28 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie, in fiecare zi de la ora 12 la 20, iar in ziua de ajun de la ora 9 la 12 noaptea.
Acestea sunt doar cateva dintre targurile mai putin cunoscute ale Germaniei, nu fac nicio diferenta intre ele, fiecare dintre aceste targuri iti pot oferi o altfel de experienta a pietelor de Craciun, si fiecare merge acolo unde se simte bine! Dar daca vrei sa simti cu adevarat spiritul Craciunului nu-l cauta in orase mari, acestea sunt depasite de situatie din cauza aglomeratiei, nici zapada nu este intotdeauna prezenta in marile orase...si la urma urmei veti intalni peste tot aceleasi decoratiuni de Craciun, acelasi vin fiert si aceeasi celebri carnati! Cu toate ca in orasele mici, s-ar putea sa aveti surprize si sa descoperiti retete diferite de dulciuri, de un alt gust al vinului sau obiecte de artizanat mai autohtone...depinde foarte mult de ce cauta fiecare!
Multi dintre voi, poate nici nu ati auzit vreodata de aceste orase, insa ele exista si cu cat sunt mai mici si mai ascunse cu atat sarbatoarea Craciunului este pastrata altfel! Iar atmosfera este completata si de cladirile medievale puse in valoare de lumini... strazile inguste care abia asteapta sa-ti poarte pasii pe urmele istoriei...colindele ce rasuna peste tot...iar bucuria copiilor este de nedescris atunci cand il vad pe Mos Craciun langa ei!
Sa nu va ganditi ca daca mergeti la targuri cu renume veti gasi produse mai bune si mai ieftine decat in alte orase mai micute! Germanii sunt renumiti pentru strictetea regulilor, si fiecare produs expus la targ in orice colt de tara ar fi, este verificat si evaluat de inspectori locali. De aceea, prin aceste targuri nu veti gasi produse "made in China" sau plasticuri, toate sunt facute de producatori autohtoni si sunt lucrate manual! De aceea si preturile pot fi mai ridicate!
Chiar daca nemtii sunt cunoscuti drept cei mai seriosi si rigizi oameni, lucrurile se schimba o data cu venirea sarbatorilor de iarna, parca spiritul Craciunului ii face si pe ei...mai zambareti! Acestia, pe langa turistii veniti din toate colturile lumii iau cu asalt pietele de Craciun,mai ales seara, cand acestea devin o feerie! Cand intri intr-o astfel de piata te ametesc mirosuri irezistibile...vanilie, castane coapte...turta dulce...de toate pentru pofticiosi! Aici te intorci cumva la "leaganul copilariei" si reincepi sa simti emotia sarbatorilor de iarna...
M-au ajutat si evz.ro opiniatimisoarei.ro si timp-liber.acasa.ro, pe langa surse proprii.

Podul de Piatra Regensburg

Piata Regensburg

Piata Regensburg

Targ Hexenagger
Targ Hexenagger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger
Hexenegger

Targ Augsburg

Targ Augsburg
Orasul Craciunului

Orasul Craciunului

Orasul Craciunului
Targ Esslinger

Targ Esslinger
Targ Erfurt

Targ Erfurt
Targ Forchheim

Targ Forchheim
Targ Reichenhall

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu