expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

joi, 29 octombrie 2015

Ce orase vor fi capitale culturale europeane in 2016?


Ne aducem bine aminte ca in anul 2007, Sibiu a fost capitala culturala europeana, timp de un an de zile, alaturi de Luxembourg...Si tare mandri am mai fost pe tema asta! Abia in anul 2021, Romania va da un alt oras de referinta, insa pana atunci mai este!
Dar ce inseamna sa fii capitala culturala europeana? Este un titlu conferit de Parlamentul European unui oras sau mai multor orase pe perioada unui an de zile, iar programul a debutat in anul 1985, la propunerea ministrului grec al culturii, de la vremea aceea. Scopul acestui eveniment este de apropiere a popoarelor europene, de cunoasterea culturii fiecarui stat membru si bineinteles acest proces aduce si o dezvoltare urbana majora!
Acestea fiind spuse...marele castigator pentru anul 2016 este.... Wroclaw, Polonia alaturi de San Sebastian, Spania!
Astazi ne indreptam atentia catre acest oras din Polonia. Cu o denumire greu de scris dar si de pronuntat, se citeste "Vrotlav", Wroclaw este al patrulea oras ca marime din Polonia si este si unul dintre cele mai vechi orase ale tarii! Oras cu o istorie zbuciumata, veche de peste 1000 de ani, cunoscut mult timp sub denumirea de Breslau (denumire germana), la origini fiind un oras slav, ce a suferit mai multe stapaniri ale Regatului Boemiei, Imperiul Habsburgic, Prusia si ultima Germania, de unde a avut si denumirea germana. Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, orasul a fost locuit in majoritate de germani, insa in timpul razboiului, orasul a fost afectat in proportie de 80%. Dupa terminarea razboiului, toti germanii care locuiau in oras au fost expulzati, orasul fiind redat Poloniei si repopulat de polonezi. Ca sa fiu mai concreta, polonezii au avut nevoie de 70 de ani pentru a recladi orasul de astazi, sau mai bine zis, orasul ce va fi capitala culturala europeana in anul 2016!!!
Vorbind cu o prietena cu origini poloneze, despre Polonia si trecutul ei ca si tara, am ajuns la concluzia ca au fost un popor greu incercat mai ales in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si chiar si atunci cand au fost ingenunchiati, nu si-au plecat capul, si au reusit sa renasca din propria-i cenusa!
Nu multa lume a auzit de acest oras, si putini stiu cate obiective turistice ascunde el...De ce sa vizitam in 2016 Wroclaw si nu alt oras european? Acum fiecare cu gustul lui dar trebuie sa stiti ca este unul dintre cele mai verzi orase ale Europei, detine 44 de parcuri verzi, fiecare dintre ele intinzandu-se pe zeci de hectare! Este orasul care a dat cei mai multi laureati la premiul Nobel, este orasul in care fiecare al saselea locuitor este student! Are peste 100 de poduri peste fluviul Odra, este orasul bisericilor gotice, este orasul piticilor...Da! Ati citit bine, orasul piticilor! De ce? Pai...istoria lor incepe undeva prin anii '80, cand un grup cu numele de "Alternativa Portocalie", a inventat o altfel de metoda pentru a lupta impotriva comunismului! Acestia au ales sa deseneze pe zidurile orasului, desene cu pitici purtand palarii portocalii, in locul sloganurilor anticomuniste pe care alesii le stergeau! La mijlocul anilor '80, piticii erau foarte populari, ajungand chiar si la manifestatii in strada prin purtarea de palarii portocalii, gruparea mai exista si astazi insa nu mai are acelasi impact ca atunci. Acum desenele pe ziduri au fost inlocuite cu pitici de dimensiuni mici, din bronz, facuti de un absolvent al artelor frumoase din Wroclaw si fiecare poarta cate un nume scris pe felinar. Au fost pastrati ca un simbol al oamenilor care au avut curaj sa lupte impotriva comunismului. Sunt peste tot in oras, aproximativ 200, dar numarul lor este in crestere, si ii poti intalni in cele mai neasteptate locuri, la teatru, in parc sau chiar asteptand la rand la bancomat!
Centrul orasului "ascunde" o piata restaurata, Piata Rynek, cu cladiri in stil baroc si renascentist, ce sunt perfect aliniate pe cele 4 laturi ale pietei. Daca in anul 1945, locul acesta era o ruina, acum lucrurile stau altfel! Poate doar cladirile cu caramida rosie mai aduc aminte de dimensiunile distrugerilor ce au avut loc in Wroclaw. Tot aici se gaseste vechea primarie sau Wroclawski Ratusz, o cladire impresionanta prin turnul inalt de 66 m inaltime ce poarta un ceas astronomic din sec XVI. In interior se afla cea mai mare sala din primariile din Europa cu interior in stil gotic, si cladirea functioneaza ca Muzeu de Arta al orasului. In fata primariei se afla "stalpul infamiei", o copie a originalului distrus in razboi. Acest monument simbolizeaza modul de pedepsire a hotilor si infractorilor prin legarea lor de stalp, apoi biciuire si executie. Langa acest stalp este amplasata o poarta cu un ceas electronic, care marcheaza timpul ramas pana cand orasul va deveni capitala culturala europeana! Mult nu mai este...
De-a lungul fluviului Odra, se gaseste o insulita pe care se afla toate edificiile religioase din oras. Insula se numeste Ostrow Tumski sau "insula catedralei", si se gasesc 5 biserici gotice, construite in perioase diferite cu dimensiuni diferite! Catedrala Sf. Ioan Botezatorul, cea mai impresionanta prin constructie, este si locatia Arhiepiescopiei Romano-Catolice a orasului, si este renumita si pentru cele doua turnuri gemene de 91 m inaltime, unul dintre acestea avand si un lift pentru a facilita accesul vizitatorilor la platforma de sus, unde vei avea o panorama superba a orasului. Podul catedralei, un pod de otel, care rivalizeaza oarecum cu cel din Paris, pentru lacatele prinse pe toate partile, face legatura cu o alta insulita de pe Odra, insula de nisip. Aceasta face parte din cele 7 insulite aflate pe Odra, aici fiind un monument inchinat cardinalului Boloslaw Kominek, un fost arhiepiscop de Wroclaw, la baza caruia scrie un mesaj scurt si cuprinzator : "iertam si cerem iertare"...
Pe insulita Tamka, se gaseste Institutul de Biochimie si biologie Moleculara din cadrul Universitatii Wroclaw. De pe podul Pomoskie se vede cladirea principala a universitatii (una dintre cele 9 ale orasului), Uniwersytet Wroclawski. Aceasta a fost infiintata acum mai bine de 300 de ani si a dat cei 9 laureati ai premiului Nobel de-a lungul timpului, acestia fiind studenti sau profesori in cadrul universitatii. Referitor la aceasta universitate, are un trecut tragic-comic as putea spune, pentru ca in anul 1939, toti studentii si profesorii polonezi care activau aici, au fost dati afara si s-a scris negru pe alb ca "niciodata nu va mai calca picior de polonez in aceasta universitate", dar uite cum lucrurile au luat alta intorsatura! Acum in Wroclaw studiaza aproximativ 135.000 de studenti, iar 10.000 dintre acestia sunt locuitori ai orasului!
Un alt loc de vizitat ar fi panorama Raclewice, este o pictura cicloramica, construita pentru a comemora 100 de ani de la rascoala Kosciuszko, cand in anul 1794, locuitorii orasului au invins armata rusa. Pictura "transporta" vizitatorul intr-o alta perioada, prin utilizarea unor tehnici speciale, precum lumini, teren artificial, efecte de intuneric si pasaje pentru a vedea platforma. Desfasurarea bataliei este insotita de un rezumat auditiv disponibil in cinci limbi, poloneza, engleza, germana, rusa si spaniola. Senzatia este aceeasi ca a unui joc video.
Wroclaw are si o gradina zoologica, una infiintata inca din anul 1865 si este cea mai veche si cea mai mare dupa numarul de animale existente, din Polonia. Sau gradina japoneza care se afla in parcul Szezytnicki si este un loc japonez in adevaratul sens al cuvantului, realizata in doar 2 ani de specialisti japonezi si polonezi. Iar in anul 2012, Wroclaw a fost unul dintre orasele gazda pentru campionatul european de fotbal EURO 2012, ce s-a desfasurat in Polonia si Ucraina.
Sunt multe de spus despre Wroclaw, dar las la aprecierea fiecaruia dintre voi daca a castigat pe drept sau nu, titlul de capitala culturala europeana in 2016 si cine stie, poate chiar o sa-l vizitati! Un singur lucru mai am de adaugat, cred ca este printre singurele orase in care iluminatul public se face prin aprinderea manuala, seara de seara, a felinarelor vechi, la fiecare colt de strada in centrul vechi. Ca sa intelegeti cum arata Wroclaw la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, v-am atasat cateva poze care vorbesc mult mai bine decat am facut-o eu!
Ca si pret informativ, la data publicarii articolului, site-ul esky.ro are bilete pe ruta Bucuresti-Wroclaw, cu escala la Munchen de 40 minute, la 236,78 E/pers cu taxe incluse, in perioada 26-31 ianuarie 2016.
M-au ajutat si wroclaw.fotopolska.eu  wikipedia.ro turism.bzi.ro.

View top Wroclaw
Vechea primarie
Universitatea Wroclaw
Catedrala Sf.Ioan Botezatorul
Insula Catedralei
Institutul de Biochimie si Biologie Moleculara
Monument cardinal Boleslaw Kominek
Odra
Gradina Japoneza
Pitic
  
Pitici
Panorama Raclawice
Panorama Raclawice
Aula Leopoldina-sala de festivitati Universitate


Asa arata Wroclaw, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial:

Catedrala Sf.Ioan Botezatorul in 1945




luni, 26 octombrie 2015

Magia sarbatorilor de iarna la targurile de Craciun

Cea mai cunoscuta si renumita tara pentru pietele si targurile de Craciun, este fara indoiala Germania! Germanii au transformat spiritul Craciunului intr-o mare afacere ce aduce anual un profit de aproximativ 5 miliarde de euro. Interesant, nu?
De la orase mari si moderne precum Frankfurt, Berlin, Stuttgart sau Munchen si pana la orase mici si medievale gen Regensburg sau Esslingen, toate acestea insumeaza aproximativ 2.500 de piete de Craciun!
Traditia pietelor de Craciun din Germania, incepe undeva in evul mediu, cand oamenii trebuiau sa-si faca provizii pentru iarna grea si sarbatori. Prin sec XIV, pe langa alimente de baza, au inceput sa apara jucarii de lemn si dulciuri. Cea mai veche piata de Craciun este cea de la Dresda, mentionata in anul 1434, iar cea mai vestita la ora actuala, este cea de la Nurnberg, care aduna peste 2 milioane de vizitatori an de an. De aici vine si celebra turta dulce!
Majoritatea pietelor se deschid in a doua jumatate a lunii noiembrie, insa acestia incep sa se pregateasca inca din octombrie, pentru a fi siguri ca vor termina totul la data stabilita, si acestea dureaza pana pe 23-24 decembrie.
La Koln de exemplu, se desfasoara 7 piete de Craciun, insa cea mai impresionanta este cea organizata langa catedrala orasului, Cologne Cathedral, iar pentru cei mici, targul deschis in Rudolplatz Square ii conduce in lumea de basm a fratilor Grimm. La Bremen, in orasul muzicienilor, cu o traditie de peste 600 de ani, targul se desfasoara in fata primariei, langa statuia lui Roland. La Stuttgart, sunt amplasate aproximativ 250 de cabane de lemn, langa primaria care este si ea imbracata intr-un calendar urias cu zilele ramase pana la Craciun. Hamburg vine cu ceva inedit, o parada a oamenilor de zapada si a ingerasilor in fiecare seara.
Nu o sa insist pe orasele mari atat de intens promovate pentru pietele de Craciun, cred ca le cunoastem cu totii, macar din auzite si tot le stim! Insa scopul meu este altul, piata de Craciun nu inseamna doar Nurnberg sau Munchen, dragii mei! Orasele astea mari si renumite sunt atat de aglomerate incat nu ai loc sa arunci un ac! Sunt superbe,cu cladiri impresionante imbracate in culori care mai de care mai frumoase, nimic de comentat, insa aglomeratia aduce cu sine, statul la cozi la magazine sau la orice veti dori sa cumparati! De aceea, articolul meu se indreapta catre orase mai mici...mai intime...medievale...romantice, in care va zic din surse proprii ca veti simti cu adevarat spiritul Craciunului.
Regensburg, oras la 100 km de Nurnberg, despre care se spune ca este cel mai bine pastrat oras medieval al Germaniei iar in anul 2014 a primit titlul de cel mai frumos targ de Craciun dintr-un oras medieval! Centrul istoric se coloreaza intr-o lumina deosebita odata cu inceperea targului de Craciun. Aici vizitatorii pot cumpara farfurii cu o vechime de 50-100 de ani, la preturi de chilipir. Domul din Regensburg, o constructie in stil gotic, imbraca si el, haina de lumini a targului. Si daca tot sunteti aici, trebuie sa stiti ca centrul istoric face parte din ansamblul UNESCO din anul 2006, si tot aici este primul pod de piatra facut peste Dunare, pod construit intre anii 1135-1146. Podul era folosit de cruciati in drumul spre Tara Sfanta. Aici Dunarea noastra se intalneste cu raul Regen. Targul isi deschide portile pe 23 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie.
La 50 km de Regensburg sau 95 km de la Nurnberg, se gaseste un sat medieval numit Hexenegger, unde are loc an de an targul medieval de Craciun de la baza castelului Hexenegger. Aici se plateste intrarea, comparativ cu celelalte targuri, insa atmosfera intima a locului iti ofera ocazia sa te simti chiar in tara lui Mos Craciun! Mai tot timpul ninge, zapada din belsug, iar o data cu lasarea intunericului fiecare crenguta de copac prinde viata, transformand targul intr-un adevarat tablou de poveste. Oameni costumati in diferite personaje din povesti interactioneaza cu multimea, copiii pot incerca o plimbare cu camila, puteti cumpara obiecte de artizanat din lemn iar atunci cand simtiti ca ati inghetat, va puteti incalzi in cabanutele dotate cu semineu. Colindele rasuna peste tot iar aroma vinului fiert cu scortisoara se simte in aer.
Daca mergeti la Munchen la targul de Craciun, nu ezitati sa dati o fuga si pana la targul de la Augsburg, aflat la 80 km de Munchen. Este un orasel micut si tare cochet! Aici, pe cladirea primariei este un calendar Advent viu, iar in zilele de weekend, de vineri pana duminica, de la ora 18, 24 de ferestre ale primariei se lumineaza in roz si galben si 24 de ingerasi costumati isi fac aparitia! Show-ul este insotit de muzica de harpa, flaut dar si un cor de copii. Pe 23 decembrie, ingerasii coboara pe treptele primariei. Tot aici puteti urca in turnul Perlach, un turn de 70 m inaltime, pe cele 261 de trepte pana sus, iar privelistea asupra oraselului si a pietei de Craciun, isi merita efortul.
De la Nurnberg si pana in orasul Craciunului sunt doar 100 km! Unde este orasul Craciunului? Pai...la Rothenburg ob der Tauber! Acest orasel este foarte bine pozitionat pe harta turistica a Germaniei, pentru ca se afla pe cel mai tranzitat traseu turistic, Romantic Road si Castle Road ( mai multe detalii despre acest traseu intr-un articol viitor). Aici poti simti spiritul Craciunului, in fiecare zi a anului, pentru ca aici se afla muzeul Craciunului! Odata intrati in el, veti face o calatorie in timp, pana prin anii 1880, cu ajutorul decoratiunilor, fotografiilor si a celor mai "batrani" Mosi Craciuni! Acesta este cunoscut drept "cel mai german oras al Germaniei". Intrarea in orasul vechi, Alstadt, se face pe niste porti, si odata intrat in el, ai senzatia ca ai ajuns pe alt taram...cu case tipic germane decorate cu luminite de Craciun...magazine de jucarii...mosi Craciuni la fiecare colt de strada...totul este magic!!! Anul acesta targul incepe pe data de 27 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie, targ ce se desfasoara in piata centrala, langa primarie si biserica St. Jakobs. Mai puteti vizita muzeul papusilor si al jucariilor sau castelul Toppler, care de fapt pare mai mult un turn cu o casa in varf!
La Esslingen, un mic oras la doar 16 km de Stuttgart, se desfasoara in fiecare an, cel mai autentic targ de Craciun, medieval din Germania. Aici cabanutele sunt impodobite saracacios, iar vanzatorii imbracati ca odinioara, isi asteapta clientii pentru a le face suveniruri chiar in fata lor! Astfel sticlarul da forme pe loc, pielarul impleteste genti si curele pe moment iar bucatarul taie carnea sub ochii clientilor si o pune pe gratar. Totul este "atunci"! Atmosfera este intretinuta de clovni, acrobati care sar de colo-colo sau domnite ratacite!
Erfurt Market, oras situat la aproximativ 200 km de Nurnberg, are o piramida de Craciun de 12 m inaltime si o padure magica de basm cu figurine in marime naturala, sculptate manual, ce formeaza scena Nasterii Domnului. Targul de Craciun are loc in Piata Catedralei, inconjurat de cladiri impresionante medievale.
Reichenhall este un orasel situat la 130 km de Munchen sau la 20 km de Salzburg, Austria, ce va poate oferi intimitatea sarbatorilor de iarna. Oraselul este inconjurat de munti, incarcati cu zapada si i se mai spune si "orasul Spa". Tot aici puteti vizita Berchtesgeden Salt Mine cu muzeul de sare. Targul incepe pe 27 noiembrie si se inchide pe 24 decembrie.
In Forchheim, la doar 36 km de Nurnberg, vizitatorii iau cu asalt piata de Craciun pentru a vedea cel mai frumos calendar Advent din lume! In fiecare an, primaria este transformata intr-un urias calendar viu, si in fiecare seara la ora 18.30, un inger al Craciunului deschide o fereastra, citeste un scurt pasaj din biblie si dezvaluie imaginea zilei respective! Targul se deschide pe 28 noiembrie si tine pana pe 23 decembrie, in fiecare zi de la ora 12 la 20, iar in ziua de ajun de la ora 9 la 12 noaptea.
Acestea sunt doar cateva dintre targurile mai putin cunoscute ale Germaniei, nu fac nicio diferenta intre ele, fiecare dintre aceste targuri iti pot oferi o altfel de experienta a pietelor de Craciun, si fiecare merge acolo unde se simte bine! Dar daca vrei sa simti cu adevarat spiritul Craciunului nu-l cauta in orase mari, acestea sunt depasite de situatie din cauza aglomeratiei, nici zapada nu este intotdeauna prezenta in marile orase...si la urma urmei veti intalni peste tot aceleasi decoratiuni de Craciun, acelasi vin fiert si aceeasi celebri carnati! Cu toate ca in orasele mici, s-ar putea sa aveti surprize si sa descoperiti retete diferite de dulciuri, de un alt gust al vinului sau obiecte de artizanat mai autohtone...depinde foarte mult de ce cauta fiecare!
Multi dintre voi, poate nici nu ati auzit vreodata de aceste orase, insa ele exista si cu cat sunt mai mici si mai ascunse cu atat sarbatoarea Craciunului este pastrata altfel! Iar atmosfera este completata si de cladirile medievale puse in valoare de lumini... strazile inguste care abia asteapta sa-ti poarte pasii pe urmele istoriei...colindele ce rasuna peste tot...iar bucuria copiilor este de nedescris atunci cand il vad pe Mos Craciun langa ei!
Sa nu va ganditi ca daca mergeti la targuri cu renume veti gasi produse mai bune si mai ieftine decat in alte orase mai micute! Germanii sunt renumiti pentru strictetea regulilor, si fiecare produs expus la targ in orice colt de tara ar fi, este verificat si evaluat de inspectori locali. De aceea, prin aceste targuri nu veti gasi produse "made in China" sau plasticuri, toate sunt facute de producatori autohtoni si sunt lucrate manual! De aceea si preturile pot fi mai ridicate!
Chiar daca nemtii sunt cunoscuti drept cei mai seriosi si rigizi oameni, lucrurile se schimba o data cu venirea sarbatorilor de iarna, parca spiritul Craciunului ii face si pe ei...mai zambareti! Acestia, pe langa turistii veniti din toate colturile lumii iau cu asalt pietele de Craciun,mai ales seara, cand acestea devin o feerie! Cand intri intr-o astfel de piata te ametesc mirosuri irezistibile...vanilie, castane coapte...turta dulce...de toate pentru pofticiosi! Aici te intorci cumva la "leaganul copilariei" si reincepi sa simti emotia sarbatorilor de iarna...
M-au ajutat si evz.ro opiniatimisoarei.ro si timp-liber.acasa.ro, pe langa surse proprii.

Podul de Piatra Regensburg

Piata Regensburg

Piata Regensburg

Targ Hexenagger
Targ Hexenagger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger

Hexenegger
Hexenegger

Targ Augsburg

Targ Augsburg
Orasul Craciunului

Orasul Craciunului

Orasul Craciunului
Targ Esslinger

Targ Esslinger
Targ Erfurt

Targ Erfurt
Targ Forchheim

Targ Forchheim
Targ Reichenhall

joi, 22 octombrie 2015

Unde mergem in luna noiembrie?

Noiembrie este cunoscuta drept o luna linistita, nu foarte solicitanta in ceea ce priveste calatoriile, as spune chiar putin uitata, pentru ca face trecerea de la vacanta de vara la vacanta de iarna... Nu am auzit pe nimeni plecand undeva in luna noiembrie! Insa mare pacat! Pentru ca e luna potrivita pentru a merge in cateva orase, care in restul anului, ba este foarte scump, ba este foarte aglomerat sau in ultimul caz este foarte cald! Si m-am gandit pentru inceput la cateva zile petrecute in... Cracovia!
Cracovia, nu departe de tara noastra, este un oras cu un imens potential turistic de care polonezii sunt constienti si pe care stiu sa-l promoveze destul de bine. Despre Cracovia se pot spune multe si parca tot nu ar fi suficient! Este un oras cu un trecut zbuciumat datorita eforturilor de salvare a evreilor in cel de-al doilea razboi mondial...este orasul natal al lui Karol Josef Wojtyla, cunoscut drept cel mai apreciat conducator al bisericii catolice, adica Papa Ioan Paul al II lea...este orasul lacaselor de cult de diferite confesiuni, dar si orasul in care gasim institutii prestigioase de invatamant...
Cum majoritatea obiectivelor turistice se regasesc in orasul vechi, Cracovia este un oras ce se viziteaza foarte usor si nu-i deloc obositoare. Centrul istoric este in intregime inscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, iar piata centrala este cea mai mare piata medievala din Europa.
Intrarea in orasul vechi se face prin Barbakan, fort de aparare a zidurilor orasului si prin Poarta Florianska, parte ce a ramas intacta chiar si dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Cetatea Wawel, cetate ce a fost transformata in resedinta regala de Sigismund I, a gazduit 3 dinastii de monarhi polonezi pana in anul 1596, cand Sigismund al III lea Vasa a mutat capitala la Varsovia. Catedrala Wawel, locul incoronarilor dar si locul de veci a unor regi si eroi nationali, este langa cetate, iar in fata catedralei se gaseste monumentul inchinat Papei Ioan Paul al II lea, un loc de pelerinaj pentru toti turistii veniti in oras. In aceasta catedrala a slujit Karol Wojtyla pana a devenit papa. O panorama superba asupra Cracoviei o veti avea daca urcati in cel mai renumit turn al catedralei, Turnul Sigismund. O scurta vizita in Cartierul Kazimierz sau "cartierul evreiesc", este neaparata! Este locul care a avut cel mai mult de suferit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, doar aproximativ 5.000 de evrei polonezi au reusit sa supravietuiasca Holocaustului, din cei peste 35.000 de evrei cat erau in total. O mare parte din acestia au fost salvati de catre Oskar Schindler, a carei fabrica din filmul lui Spielberg, "Lista lui Schindler", o puteti vizita. Vizita in acest cartier este ca o intoarcere in timp...Nu o sa vorbesc despre Auschwitz, consider ca este un loc ce trebuie vazut si simtit si nu descris...cred ca este apogeul suferintei acolo...
Pentru amatorii de shopping mergeti pe strada Florianska, Grodzka si cea mai lunga, strada Karmelicka. Peste tot sunt cafenele, baruri si restaurante pentru toate gusturile si asteptarile.
Per total Cracovia este un oras cu preturi asemanatoare cu ale noastre iar mancarea este predominant bogata in grasimi si prajeli, deci cam tot ca bucataria noastra!
Nu va spun tot, va las pe voi sa le descoperiti atunci cand ajungeti aici...
Potrivit site-ului esky.ro, la data publicarii acestui articol, un bilet de avion Bucuresti-Cracovia costa 280 E/pers in perioada 11-15 noiembrie 2015, cu compania Lufthansa si toate taxele incluse.

Fortul Barbakan

Strada Florianska


Piata Centrala

Statuie Papa Ioan Paul al II lea

Cetatea Wawel

Catedrala Wawel
Cartierul Evreiesc
Fabrica lui Schindler
       
Un al doilea oras ce poate fi vizitat in noiembrie, ar fi Moscova. Este momentul perfect pentru ca preturile scad simtitor peste tot, insa cetatenii romani au nevoie de viza de turism pentru a calatori in Rusia. Dar nu este acelasi procedeu greu ca atunci cand aplici pentru o viza de SUA de exemplu. Viza costa 40 $ si trebuie sa faci cateva drumuri la consulat, o data la depunere, apoi sa prezinti dovada platii si apoi sa-ti ridici viza, dar mai multe informatii gasiti pe site-ul consulatului. Dupa indeplinirea tuturor formalitatilor si sosire la destinatie, incep plimbarile! Iar Moscova are cu ce se lauda! Si cu ce sa incepi, daca nu cu Piata Rosie. De stiut ar fi ca, Piata Rosie a fost construita in sec XVII, insa Stalin a considerat-o o "piedica" pentru paradele organizate aici si a hotarat sa o distruga. Ceea ce vedem la ora actuala este o copie fidela a celei originale, care dateaza din anul 1995. Piata Rosie sau "Piata Frumoasa", se intinde la est de zidul Kremlinului, ea separand Kremlinul de orasul comercial. Probabil cu totii stim aceea cladire ce pare mai mult  o "casuta de turta dulce" decat ceea ce este ea cu adevarat, adica Biserica Sf. Vasile. Aici se regaseste si o puteti vizita si in interior, se permite fotografierea, dar fara blitz. Tot in piata se gaseste Muzeul de Istorie Nationala, in interiorul caruia gasim camere amenajate diferit, in functie de perioada. Pe o alta latura a pietii gasesti Kremlinul, insa nu vei vedea foarte multe din piata, spre interiorul acestuia, datorita zidului impozant. Dar poti admira Turnul Sf. Nicolae, Turnul Secret si Turnul Tar-ului. Pentru a intra in Kremlin trebuie sa platesti bilet si ai acces la toate obiectivele din interior. Kremlinul este un ansamblu de catedrale, biserici si cladiri civile, acesta facand parte din Patrimoniul UNESCO inca din anul 1990, fiind unul dintre cele mai impresionante ansambluri arhitecturale din lume. Palatul armurilor este aici, fiind cel mai vechi muzeu din Moscova, primele colectii de arme dateaza din anul 1511. Tot aici se gaseste mausoleul lui Lenin din anul 1924. Pe teritoriul Kremlinului se afla si o camera a tezaurului, in incinta careia intri doar dupa un control antitero, cum doar rusii stiu sa- faca! Nu ai voie sa fotografiezi in interior si nici nu ai voie cu telefonul mobil. Aici gasesti pietre nestemate, diamante, coroane ale tarilor rusi, rochii de incoronare sau faimoasele oua Faberge...
Pentru amatorii de shopping, chiar fata in fata cu Kremlinul se gaseste un mall imens cu peste 1000 de magazine ale brandurilor celebre, se stie ca rusii adora luxul...
O strada pietonala plina de cafenele, restaurante si magazine de suveniruri este strada Arbat, sau "cartierul artistilor", de unde nu uitati sa va cumparati o matriosca. Poate parea ciudat, dar trebuie sa vizitati statiile de metrou! Statiile sunt ornate cu candelabre de cristal, vitralii si mozaic, nici una nu seamana cu cealalta, si cea mai adanca statie de metrou este la Parcul Victorie, scara rulanta ajunge la o adancime de 165 m!
Moscova este un oras al contrastelor, este imens si nu traieste din turism chiar daca anual vin milioane de vizitatori. Strazile sunt foarte sigure, este plin de politie peste tot, trebuie avut grija ca moneda de schimb este rubla si majoritatea denumirilor magazinelor sau ale strazilor, sunt in limba rusa. Insa engleza nu este o problema...Preturile nu sunt ridicate nici la cazare, transport in comun sau mancare, depinde de perioada in care mergeti, din aceasta cauza noiembrie ar fi cea mai buna alegere.
Informativ, un bilet de avion Bucuresti-Moscova costa 169 E/pers cu toate taxele incluse, in perioada 11-15 noiembrie 2015, cu compania AirSerbia, conform site-ului esky.ro

Biserica Sf. Vasile


Piata Rosie

Kremlinul

Kremlinul

Muzeul Armurilor

Statie metrou

Statie metrou

Ultimul oras pe care recomand sa-l vizitati in noiembrie, este Dubai-ul. Daca la celelalte doua orase am putut vorbi despre istoria si cultura locurilor, aici lucrurile stau total diferit si foarte simplist in acelasi timp! Cand zici Dubai, te gandesti la cea mai inalta cladire din lume - Burj Khalifa, la singurul hotel de 7 stele din lume - Burj Al Arab, mall-uri cu partii de ski indoor, cel mai mare mall din lume - Mall Dubai, sosele suspendate, cladiri cu forme ciudate, autostrazi cu 6 benzi pe sens sau metrou suprateran ( atentie! )! Cand te gandesti ca acum 40 de ani, Dubai nu era decat un sat de pescari...iar acum totul este la superlativ! Dupa cum observati cuvantul de ordine este "cel/cea mai", oare sa aiba acestia vreun complex de inferioritate?
De exemplu Mall Dubai este atat de mare incat ai posibilitatea de a lua taxi-ul electric pentru a te plimba in interior de la un magazin la celalalt! Are 22 sali de cinema, un patinoar olimpic, acvariu, hotel de lux si chiar un parc de distractii! Bani sa ai sa-i cheltui! La celebrul hotel Atlantis Palm Dubai, poti innota cu delfinii, contra cost bineinteles. O excursie cu masinile de teren in afara Dubai-ului pe dunele de nisip poate fi o alegere buna pentru impatimiti ai offroad-ului. Dupa offroad, poti alege sa inveti sa calaresti o camila de la beduini.
Dubai Marina este un cartier rezidential, majoritatea locatarilor sunt europeni, si este cel mai frumos loc de promenada, daca nu prinzi vant, de unde poti lua vaporasul sa faci o plimbare prin golf si pe canalul dintre zgarie-nori. Tot de aici poti lua un ferry care face legatura dintre aceasta zona si Deira - orasul vechi. Traseul urmareste linia tarmului, timp in care poti admira de pe mare Palm Jumeira sau Burj Al Arab. Deira, adica partea veche a orasului nu are acelasi standard ridicat ca in orasul nou, e mai murdar, tiganie si multi imigranti. Aici se afla piata de aur si de mirodenii, loc in care vanzatorii sunt mai mult decat insistenti. Multe din ofertele la preturi reduse au hoteluri in aceasta zona, asa ca ganditi-va de 2 ori inante de a-l alege!
Puteti opta pentru o cina la Burj Al Arab, la unul dintre restaurantele hotelului, dar doar cu rezervare in prealabil si contra sumei de 100 $/pers. Sau poti urca cu liftul in cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, dar la fel cu rezervare in prealabil, altfel risti sa nu prinzi locuri, iar odata ajunsi sus, privelistea iti taie rasuflarea.
Si un "must see" este o zi in Abu Dhabi. Abu Dhabi este capitala Emiratelor, sunt 7 la numar si fiecare emirat este condus de catre un seic. Este diferit de Dubai, mai cu bun gust si cladirile cu o oarecare logica. Aici gasiti Marea Moschee, o constructie impresionanta cu o capacitate de 40.000 de locuri. Tot aici este si singurul parc de distractii din lume destinat marcii italiene Ferrari, cu bineinteles, cel mai rapid roller coaster din lume, pe care-l gasiti in Ferrari World.
Nu uitati ca toate cumparaturile se fac in dirhami, nu se accepta alta moneda de schimb, femeile trebuie sa aiba umerii acoperiti atunci cand sunt in public iar la plaja nu se face topless.
Vremea in noiembrie este perfecta pentru aceasta destinatie, insa la preturi nu este nicio diferenta majora.
Pentru o vacanta linistita in Dubai de preferat sa va cumparati un pachet turistic de la o agentie de turism in care sa aveti inclus zbor, transfer aeroport-hotel, cazare, poate chiar si mic dejun ( dar nu este neaparat pentru ca multe hoteluri au camere cu o mica chicineta), si de retinut zona unde este hotelul pe raza obiectivelor turistice ( daca le putem numi asa), altfel sa nu cheltuiti mai multi bani pe transportul in comun. Aici e de precizat ca nu exista conductori ci totul este computerizat.
Dubai este orasul viitorului...clar!
Site-ul vola.ro are o oferta pentru perioada 14 -21 noiembrie 2015, la 549 E/pers cu toate taxele incluse, pachet ce contine zbor-transfer-cazare, fara masa.
Mentionez ca toate preturile afisate in acest articol se refera la data publicarii articolului.

Centru Dubai

Cladiri Dubai

Mall Dubai

Ski indoor mall

Abu Dhabi

Marea Moschee Abu Dhabi