V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa ajungeti pe o alta planeta? Eee...daca voi nu, eu da! Si am simtit-o pe propria-mi piele atunci cand am pasit pentru prima oara in Salina Turda, din judetul Cluj!
Jurnalistii de la Business Insider a introdus Salina Turda in anul 2013, in top 25 al locurilor incredibile din lume ce trebuiesc vizitate, iar potrivit site-ului simthsonian.com Salina Turda este "un motiv in plus pentru a vizita Romania!"...Institutul Simthsonian fiind cel mai mare complex muzeal din lume, finantat de catre guvernul Statelor Unite ale Americii si de fonduri caritabile! Pana acum numai promovare buna, dar hai sa vedem daca e atat de spectaculoasa dupa cum zic acesti "domni"!
Exploatarea sarii a fost oprita in anul 1932, dar dupa modernizarile facute din fonduri europene in perioada anilor 2008-2012, Salina Turda a fost redeschisa publicului in scop turistic si curativ, fiind deschisa in tot timpul anului. Dupa modernizare, a fost transformata in cel mai mare parc de distractie subteran din Romania.
Primul contact cu salina a fost ca o scena din "Ziua Independentei" cu Will Smith, adica intr-o mare campie, vezi un balon mare de sticla si o parcare aparent imensa, dar saraca neincapatoare in zile de weekend! La ce te gandesti? La filme cu ozn-uri si extrateresti bineinteles! Parcam masina pe unde putem si ne facem curaj sa intram in "nava"...biletul 20 lei/adult si 10 lei/copil. Intrarea in salina este foarte frumoasa, are chiar si un snack bar sus, dar la care nu ne oprim ca luasem deja micul dejun si bausem cafeluta, si inaintam nerabdatori prin tunelul lung caruia nu-i vezi capatul! Comparativ cu alte saline unde transportul spre interiorul salinei se face cu ajutorul autobuzelor, aici nu exista asa ceva! Tunel de cateva sute de metri pana la lift sau scari, il parcurgi pe jos, si asta e un lucru foarte bun! La Tg.Ocna de exemplu, dupa stat in salina vreo 4 ore aveam o usturime pe gat care a culminat cu noxele de la autobuz, fapt ce m-a impiedicat sa vorbesc pret de cateva ore. Cred ca este singura salina ecologica din acest punct de vedere. Ok, ajung la zona unde este liftul dar surpriza! Erau cred ca 20-30 de persoane inaintea noastra care asteptau acelasi lift, lift in care incap 7-8 persoane! Deci? Ne raman scarile, 107 la numar! Sub deviza "mersul pe jos face piciorul frumos" avansam din Sala Bogatilor pe scarile din lemn, inguste si alunecoase din cauza sarii dar in stare perfecta! Am crezut ca doar noi am avut aceasta magnifica idee, dar m-am inselat groaznic! Pe scari in care nu incapeau doua persoane una pe langa cealalta, eram cei care coborau spre fundul salinei, dar erau si cei care urcau in sus, si in felul acesta am facut schimb de atingeri vrand-nevrand! Dar nu a fost nici greu nici usor, mi-a dat posibilitatea sa admir salina de la Balconul Minei Terezia sau de la Balconul Minei Rudolf. Ma simteam ca intr-o nava spatiala, numai lumini peste tot, corpuri cu forme ciudate, lac cu barcute, pod peste lac...Oh my God! Eram ca un copil scapat la Disneyland, nu stiam unde sa ma uit mai intai! Este pur si simplu spectaculoasa!!!
Ajunsa jos si cu genunchii tremurand, priveam liftul modern, cu pereti transparenti si silentios, care efectiv nu mai facea fata numarului mare care era sus si-l asteptau!
Si dupa cum ziceam si la inceput aici a luat nastere cel mai mare parc de distractii subteran din Romania, cu mese de tenis, biliard, mini golf, bowling, loc de joaca pentru copii, carusel, roata mare din care poti vedea toata salina de la inaltime, dar si un lac pe care te poti plimba cu barcuta! Cu exceptia locului de joaca,toate celelalte sunt contracost. Eu personal am incercat roata mare, biletul a costat 5 lei/adult si cred ca a durat 10 minute si a fost o relaxare placuta, lenta. Si cum la toate celelalte activitati se statea deja la coada, mai liber era la barcutele de pe lac, unde bineinteles am inchiriat una! A fost o experienta foarte interesanta si ma bucur sa am asa ceva la mine in tara!
La drumul de intoarcere am ales aceleasi scari, de data asta drumul a fost si mai crunt, dar nu regret nicio clipa alegerea facuta! Am mai vizitat si camerele expozitionale in care poti vedea "masina de extractie" ce dateaza din anul 1881, confectionata din lemn de brad, rezistent la mediul salin. Sala de Apel unde era o cruce si o icoana cu Maica Domnului si Iisus, Sala Ecourilor si locurile special amenajate pentru tratament.
Am ales sa scriu despre Salina Turda, chiar daca deja a devenit o locatie arhicunoscuta de toata lumea, din alt motiv decat cel descriptiv! Stiu ca nu ma pot compara cu blogurile de travel cu vechime pe platformele online, dar am citit acum cateva zile un review despre aceasta salina care m-a cam pus pe jar, si nu! nu este vorba despre un articol scris de un blogger! Vreau doar sa subliniez cateva lucruri, Salina Turda nu este mare!!! Multi incearca sa o compare cu Salina Slanic Prahova care este cea mai mare din Europa!!! Sau cu cea de la Tg.Ocna! In promovarea ei nu s-a pus accent niciodata pe marimea ei ci pe modernizarea ei! Nu vorbim aici despre faptul ca nu exista teren de fotbal ca la Tg.Ocna! Fiecare loc are specificul lui si cred ca ar trebui sa ne documentam putin inainte de a pleca spre o destinatie! Intr-adevar Salina Turda are si ea lipsurile ei, personal gasesc dezamagitor faptul ca nu exista un lift mai incapator sau mai multe, si o atentie mai mare la curatenia bailor. Peste tot exista minusuri, nici noi oamenii nu suntem perfecti, dapai creatiile noastre! Sau sa zici ca este jignitor sa nu ai voie sa mananci in salina ca vine paznicul si te cearta! Unii o discrediteaza prea mult, poate sunt mai evoluati ca mine, dar totusi despre ce vorbim aici? Despre picnic in aer de salina? Sa vin sa fac aerosoli chiar si in scop turistic, in miros de sandwich? La urma urmei aici vin foarte multe persoane cu probleme respiratorii, chiar si eu ma numar printre acestia, si va zic sincer ca nu este nicio placere sa respiri aer sarat in miros de salam! Si am sa va zic si o scurta amintere, acum cativa ani mergeam cu avionul si cateva scaune in spate cineva a scos o pizza sa-i dea copilului! Va puteti imagina cum s-a simtit pizza aia in tot avionul? Cam asa si cu mancatul in salina! Poate pe unii ii va supara aceasta observatie, dar la urma urmei aerul din salina este cel mai curat aer de pe Pamant, il intrece chiar si pe cel de munte, si trebuie tratat ca atare! Toate lucrurile sunt facute cu un scop, iar salina are rol curativ!
Si mai am un singur lucru de precizat, salina (nu conteaza care din ele) nu este buna pentru oricine si trebuie sa renuntam la ideea ca "salina face bine". Spre exemplu femeile insarcinate dupa luna a cincea nu au voie sa stea mai mult de jumatate de ora in salina si asta in scop turistic! Iar persoanele hipertensive nu au voie deloc in salina pentru ca acestia nu au voie la sare, si ingerarea sarii se considera si prin respiratie. In functie de afectiuni cei mici pot petrece de la 15 minute pana la cateva ore in salina, si acestea luate progresiv. Si salina este tot un tratament, si ca toate tratamentele, nu trebuie folosita in exces.
Una peste alta, nu vreau sa supar pe nimeni sau sa ma dau mai desteapta decat sunt, dar uneori mi se pare ca prea ne discreditam Romania, sau chiar si cand apare un loc modernizat/restaurat incepem sa facem comparatii ca in locul X e mai bine! Daca ai anumite afinitati mergi in continuare acolo, nu arunca cu noroi intr-un loc care chiar e ceva aparte! Cu bune cu rele e al nostru...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu