expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

miercuri, 29 iulie 2015

Drumul prin Makaza

Anul trecut am plecat in insulaThassos cu masina si am incercat noua frontiera Makaza,care pare a fi cel mai scurt drum care leaga Romania de Grecia! (daca nu sunt inundatii in Bulgaria😂)
Traseul ar fi urmatorul:Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Byala-Veliko Tarnovo-Gurkovo-Nova Zagora-Dimitrovgrad-Haskovo-Kardzali.De la Kardzali pana la Makaza drumul este nou,in 2014 drumul nu aparea pe GPS,dar anul acesta a fost actualizat.Este un drum excelent si nu trece prin nici un sat (puteti vedea in pozele de mai jos).Dupa Makaza sunt 23 de km pana la Komotini,drum presarat din loc in loc cu tuneluri foarte bine semnalizate,dupa care intri pe autostrada Egnatia Odos,pe directia Xanthi-Kavala.Mergeti pe autostrada 75de km pana la iesirea spre Chrisoupoli.Iar din Chrisoupoli mai aveti 20de km pana la Keramoti,de unde luati feribotul spre Thassos.
In sezon,la vama este posibil sa se formeze cozi dar se incearca sa se fluidizeze traficul pe cat se poate!
In Bulgaria se plateste vigneta (taxa de drum) 10leva sau 5euro valabila o saptamana.
Bulgaria este catastrofa totala,mai ales daca o traversati noaptea.Infrastructura zero,lipsa indicatoare sau amplasate prin copaci sau locuri obscure,lipsa semnal GPS si multe limitari de viteza.
Va spun sincer ca am traversat Bulgaria cu cateva foi A4 pe care scrisesem exact traseul de mai sus si cateva informatii suplimentare despre ruta ocolitoare pe care am fost nevoiti sa o urmam din cauza inundatiilor din iunie-iulie din Bulgaria.
O taxa de autostrada in Grecia este de 2.70,biletele la ferry costa 20 de euro de masina,3 euro de adult si 1.50 de copil peste 6ani.
Pe ferryboat obligatoriu sa aveti paine sau pufuleti pentru a hrani pescarusii...sunt adorabili!Programul ferry se gaseste pe internet si este in functie de perioada anului.Transferul pana pe insula se face cam in 30 de minute,timp in care poti savura un frappe cumparat de la barul din interior si admira peisajul care-ti apare in fata ochilor!Cand ajungi pe ferry parca uiti de tot drumul obositor pe care l-ai facut pana acolo si te bucuri de linistea si briza marii!
Makaza este o trecatoare montana in estul Muntilor Rodopi,trecatoare ce leaga Bulgaria centrala de Grecia de Nord-Est.Frontiera trece prin punctul de maxima altitudine,la 468 de m peste nivelul marii.Drumul a fost inchis dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial,s-a reluat redeschidera lui in 1995 si constructia de drumuri noi a inceput dupa alti 10 ani!Drumul a fost redeschis circulatiei la 9 septembrie 2013.
A meritat asteptarea pentru ca se merge impecabil,si poate o data cu actualizarea GPS-ului se va ajunge mai usor la destinatia finala,oricare ar fi ea..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu